PDA

Zobacz pełną wersję : Grot lutownica Lutola 3 jak zrobić

dziku06
10-02-12, 20:40
Panowie mam pytanie, ostatnio przepalił mi się grot w lutownicy. Lutownica to Lutola 3 jakaś taka komunistyczna zielona, chyba 40W. Mam problem, ponieważ nie mogę dorobić nowego grotu. Tzn. próbowałem już dorobić z żyły 1,5mm2, 2,5 mm2, próbowałem rózne dł. drutu i ciągle jest to samo. na końcówce grotu gdzie drut jest zgięty i w jego okolicach po przyłożeniu cyny pali ją , dokładnie jest pełno dymu i cyna nie zostaje na grocie tylko spada. przy początku grotu(mocowanie do lutownicy) cyna zachowuje sie jak powinna tj zostaje na drucie.Wychodzi na to że na końcówce jest zbyt duża temp. Z czego dorobić i jakiej dł aby to działało jak trzeba. wcześniejszy grot był też dorabiany tylko go wyrzuciłem i nie wiem jaka średnica i dł...

PlushaQ
10-02-12, 20:45
W castoramie mają różnego rodzaju groty za śmieszne pieniądze - 10szt. za 7-8zł? Coś takiego. Sprawdź, może podpasujesz jakiś.

ygor
10-02-12, 20:53
a uzyles kalafonii lub jakiegos innego topnika ? czy na tym twoim grocie zostaje w ogole slad po cynie ? czy czysty metal ?

dziku06
10-02-12, 20:58
mam cynę razem z topnikiem. po przyłożeniu cyny do grotu jest dymek i cyna spada, na grocie nie zostaje nic.

ygor
10-02-12, 21:01
no tak teraz kazda cyna jest razem z topnikiem , ale mimo wszystko sprobowalbym zmatowic , zanurzyc w kalafoni i wtedy sprobowac , cyna nawet z topnikiem czesto nie chce lapac golego metalu, jak juz sie pobieli to powinien lapac. kalafonia droga nie jest , a przydatna

Son - Goku
10-02-12, 21:29
Taka która była sprzedawana w opakowaniu.

http://rad-sat.home.pl/sklep/images/large/lutola6b_00.jpg

Ale średnice nie znam.

Też mam taką i wielki kij z nią.

Nie łapie jak trzeba.

Może ten drut trzeba zmatowić ??

Albo w piz** kupić jakąś porządną.

fcek
10-02-12, 23:35
mam cynę razem z topnikiem. po przyłożeniu cyny do grotu jest dymek i cyna spada, na grocie nie zostaje nic. Może zrobiłeś grot z drutu emaliowanego wtedy tak się dzieje. Spróbuj zrobić z jeszcze grubszego drutu. A jeżeli dalej to nie pomoże to niektóre lutownice miały groty z drutu oporowego, jeżeli wyrzuciłeś stary to nowy ciężko Ci będzie dobrać. Pozostaje tylko poeksperymentować z rezystancją drutu.

suchy173
11-02-12, 10:15
Musisz zmatowić końcówkę grota nożykiem lub papierem ściernym i zrób mu kąpiel w kalafonii to z pewnością pomoże (złącz jeszcze końcówkę grota, wtedy grzeje jak poje.. :))

stoowa
11-02-12, 10:33
kolego.... taka lutownica przy odrobinie wprawy spokojnie lutuje sie smd... nie "wieszaj psów" na starym dobrym sprzęcie :)

troche wprawy... nie trzymaj przycisku caly czas bo przegrzewasz cyne... tak jak koledzy pisali weź drut ( 1.5 bedzie bardzo dobry) zedrzyj z niego nozem ochronna warstwe lakieru ( na calej dlugości)... przykres solidnie do lutownicy... potem wez cyne... i jesli masz problem z zabieleniem koncowki grota to na stole poloz gazetę ( zeby nie uszkodzic blatu) rozgrzej grot ( ale nie na maxa trzymajac minute wcisniety przycisk) i sykajac z powierzchnia gazety przyloz cyne... jesli to nie pomoże ( na 90% powinno wystarczyc) to musisz uzyc kalafonii...

nie ma opcji zeby "samoróbka" z drutu miedzianego nie działała... a kasowanie 1pln za grot z drucika uwazam za barbazynstwo :)

dziku06
11-02-12, 18:23
już ogarnięte panowie, dzięki bardzo za pomoc. drut 1,5mm2 przycięty krótko, zmatowiony papierkiem, do tego trochę kalafonii i śmiga jak z fabryki.
mam lutowniczke lutola 3, firmy spódzielnia pracy technika, taka zielona. Odziedziczyłem ją po ojcu, kupił ją gdzieś 30 lat temu, i powiem wam że śmiga jak nowa. dwa zakresy mocy 40\60W. szybko się nagrzewa i ogólnie fajny poczciwy i niezawodny sprzęt. jeszcze raz dzięki i pozdrowienia ....