Zobacz pełną wersję : Hanka 1986r
Witam wszystkich. Nie wiem jak zacząć chodzi mi o Civic'a z 1986r (3gen). Trafiła się okazja kupić od rodzinki za naprawdę śmieszne pieniądze. Na początku podszedłem do tego bardzo sceptycznie (auto ma już jednak swoje lata). Po kilku dniach obcowania z tym autem przezyłem szok. Jaką takie auto może dawać frajdę z jazdy. Więc postanowiłem go zatrzymać. Chodzi mi o to czy może ma ktoś jakieś informację na temat silnika, który został zamontowany w tym aucie. Silnik 1,5 na gażniku. Żrodła podają różne moce tego silnika.. Ogólnie jest mało informacji na jego temat. Poprzedni właściciel wyczytał ponoć, ze jest to wersja holenderska (tudzież na holandię) i silnik w tym modelu ma moc 94 KM. Wikipedia oraz autocentrum podają, że moce silników 1,5 wynoszą odpowiednio 86 KM, 90 KM, 101 KM. Nie chce być zbanowany ponieważ zależy mi na tych info. Czy może wie ktoś coś więcej o tym modelu ? Druga sprawa to czy warto jest w auto inwestować tzn doprowadzać ją do jak najlepszego stanu..? Jest to jednak już wiekowe auto.. Choć nie powiem bo wrażenie robi.. Czy może lepiej sprzedać (tylko kto to kupi) i kupić nowszy model.. Dopiero wchodzę w temat Hondy także proszę o wyrozumiałość ; ) pozdrawiam i szerokości !! :)
to jest klasyk więc warto te auta już nie tanieją tylko drożeją. Podaj symbol silnika po nim ci powiemy ile ma km. Np d15b3, d15b5. Powinno być na tabliczne z nr nadwozia
Dobra jutro rano sprawdzę. no właśnie chciałbym go doprowadzić do liścia.. zrobiłem nim jak narazie 3tys km i nie ma z nim problemów. odpala w te mrozy (u mnie było prawie-30). W dalszej części roku będzie przypływ gotówki także będę działał ; ) choć i w tym stanie chciałbym pojawić się na jakimś zlocie, może tam znajdzie się jakaś 3generacja bo u mnie w mieście duzo widzę nowszych modeli, mojego niestety nie.
Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia, tzn Wy wszyscy nazywacie dane modele jakimis skrótami np. ed3 itp . Czy moja generacja ma jakieś oznaczenie ? pozdrawiam Mustafa :)
pochwal sie z czasem nabytkiem na forum:)
szczerze będzie "sesja" w przyszłym tygodniu. I myślę, że nie będzie lipy jak ją umieszczę na forum.. ;)
Podaj pierwsze 6 znaków numeru VIN - pomoże rozszyfrować jaką masz wersję.
W moim 4 genie czyli niewiele nowszy, na tabliczce jest napisane, że jest to wersja francuska, więc przyjrzyj się swojej tabliczce, może coś tam wyczytasz.
Mam ten nr VIN - JHMAAH5320S206940
Zapraszam tutaj -> http://www.soldi.cba.pl/forum/index.php
Na tym forum uzyskasz najwięcej informacji odnoście civic 3g i crx 1g :)
wstawiam zdjęcie silnika może teraz coś konkretnego się dowiem ; ) na tamtym forum nie oszukujmy się nie ma tylu ludzi ! http://polskajazda.pl/Samochody/Honda/Civic/136960/1050433
jeżeli jest to 1,5 to musi to być 1,5 85km na gaźniku wg. wikipedii. są 2 rodzaje 1,5 ten drugi najmocniejszy ma ok 100km i jest na wielopunktowym wtrysku PGMFI.
dzięki za odpowiedź ; ) To moja pierwsza Honda i dziwię się, że Ona tak ładnie się zbiera z taką mocą.. szerokości !
zbiera się bo to bardzo lekka buda jest :) jednym z najciężych komponentów w tym aucie jesteś ty sam :)
To Ci trochę o tym powiem
Pierwsza sprawa oznaczenia budy to AH5 (tak jak inni mają nowesz eg4 ed9 ee8 itd )
Oznaczenie silnika to EW2 ( tak jak inni mają D16Z6 B16A1 itd)
według katalogów ma (seryjnie) 63kW czyli 86 Kucy
Ceny patrzyłem to są śmieszne w niektórych kategoriach :)
Jak byś coś potrzebował to pisz mam dostęp do gratów do niego
Odkupić też go mogę :D
No dziękóweczka kolego ; ) może wyśle Ci gg na priv to pogadamy ? Bo skoro jesteś ogarniety w tym temacie to może poświęcisz mi troche czasu ; )
jam jest na to otwarty :) gg4068585