Zobacz pełną wersję : Spalanie d14a4 , prośba
Witam, rok temu kupiłem sobie Honde Civic rocznik 97 ej9 hatchback (japoniec). Mam tam silnik d14a3/a4 odetkana przepustnica, 1.4i.
No i spalanie wynosi 10 litrów. Myslalem eee spoko, wymienie filtry itp i wszystko pomoże. Spalanie dalej w okolicach 10litrów było. Potem nagle sonda mi pierdykła, i H zaczeła jarać prawie 20. Pomyslalem O CO CHODZI! i sie za głowe zacząłem łapać. Wymienilem sondę (używke niestety, bo na nówke mnie nie bylo stać 600zl), i spalanie się unormowalo dalej 10l. Wszyscy piszą że taki urok d14a4, jakoś mi się w to wierzyć zbytnio nie chce, że jedne modele wychodziły z normalnym spalaniem, a inne z kosmicznym. Dodam tylko że mam full serie, nic nie robione , nic nie modzone itp. Chcialbym zeby to spalanie zeszło do jakoś hmm 6-7 litrów. Byłbym bardzo zadowolony. Co do mojej jazdy, to jest bardziej emerycka gdyż poprostu nie stać mnie na to żeby butować honde i żeby jarała po 15 litrów na 100tke. Bieg zmieniam na 2,5-3k jakoś tak. Nie zmieniam biegu jeżeli obroty są poniżej 2k, i staram się utrzymnywać powyżej 2k.
za wszystkie tematy i odpowiedzi byłbym wdzięczny.
Myślalem o wymianie kolektora, ale szczerze, nie wiem czy to coś by zmienilo w spalaniu :/
Do 6-7 to na pewno nie zejdziesz..jak mój ECO VTEC tyle spala:) Wkładaj d15z6 zamiast d14 to po kilku tysiącach km zwróci się przekładka:)
Eeee tam... mój D14 pali średnio 7 litrów, ale nie jeżdżę na krótkich odcinkach. 20km to minimum.
vnv_nation
10-02-12, 10:09
Wszystko zalezy od tego jak jezdzisz, teraz jest zima wiec spalanie automatycznie do gory, jak jezdzisz na krotkich odcinkach to spalanie 10 litrow mozesz uznac za bdb wynik. Kolejna rzecz to przelicz spalanie faktyczne - zatankuj 2 razy do pelna i policz bo mam wrazenie ze robisz to na oko. Nie wiem jak wyliczyles ze z uszkodzona sonda auto palilo ci 20? Wtedy by chyba musialo doslownie pluc paliwem. Poszukaj czy nie masz gdzies wycieku
A przed zimą ile Ci palił?
Bo teraz mierzenie spalania jest mało wiarygodne, wiadomo że będzie palił więcej, a przy takich mrozach jak teraz sporo więcej.
skolopendra
10-02-12, 11:29
Chcialbym zeby to spalanie zeszło do jakoś hmm 6-7 litrów.
nie zejdziesz
żeby butować honde i żeby jarała po 15 litrów na 100tke.
w d14 nie da rady tyle spalic
na 2,5-3k jakoś tak. Nie
to za nisko!:confused:
10L to normalka przy krótkich trasach do 5km do roboty itd
morek900 , nie do końca jest tak ze 10l to norma, jak mam prawie ten sam silnik bo D14Z1 odmulony, i pali mi w zimie na krótkich trasach 4km do pracy ok 7,5- 8 l. Teraz w te mrozy nie litrażowałem takze pewnie coś więcej, ale piszesz że masz auto od roku więc wnioskuje że cały czas tyle ci łyka. Mi w trasie 1000km potrafił spalić 6.5 przy prędkości 120km/h. Nie wiem co ci doradzić konkretnie ale tak jak ktoś wyżej napisał 15 l to jest prawie niemożliwe takze spróbuj troche "poszalec" olej ekonomie i zobacz co wtedy ze spalaniem bo moze poprostu za bardzo mulisz i dlatego tyle pali. Hondy lubią wysokie obroty więc jak go pokręcisz do 4 tyś to nic sie nie stanie, do 7 jeszcze daleko :)
No i może jeszcze zmień stacje bo mi poprzednie auto CRX w porównaniu między stacjami shel i lotos robił ponad 50 km więcej na baku, zaznacze że na paliwie z lotosa robiłem więcej.
mhm jak ty spaliłeś 20 litrów jak ja przy pałowaniu po 5-7 nie mogłem 12 przekroczyć.... trasa moja wpierdala 6.3 litra w mieście przy normalnych temperaturach to 7.2-7.5 jak zamykasz licznik na 2.5 tyś. Moja rada policz ile Ci spali w sposób do pełna a z 50 czy 100 km dolej do pełna i będziesz wiedział ile łyknęła. PS. wskażniki paliwa w hondach to jak... u mnie nie raz pokazywało pół baku a za 10km że mam 3/4 :D. Pozdrawiam
w moim d14z2 spalanie w lato miałem 7.2- 7,5 przy normalnej jeździe nieraz z klimą
teraz w zime jest to ok 8.5-9 l akurat dziś sprawdzałem
A co do paliwa lotos również mam zaufanie robie wiecej km na paliwie z lotosa niż na orlenie
Również jestem posiadaczem ej9 d14a4, pełna elektryka, klima itp, autko seria. jeżdżę nią prawie 2 lata i oto moje spostrzeżenia: trasa taka spokojna jazda w lecie 120-130km/h ful osób na pokładzie 6,5l, miasto: 7,5-8l zależy jak startuje spod świateł;) przy pałowaniu to nie wiem ale gdzieś koło 10l ponad moze troche. No a teraz w zimie nie ma co mówić bo trzeba około litr dołożyć do każdego pomiaru, na krótkich dystansach to już wogóle.
ej9 mojej kobietki, d14a3 odmulone plus kolektory, wydech ala apexi i stog wychamowana zostala na 102konie przy zasilaniu LPG, spalanie sredniie 8,2l lpg teraz w mrozy. Dziennie do pracy i spowrotem pokonuje okolo 55km.
W centrum lodzi pracuje i w godzinach szczytu musi dojezdzac.
10l bp to mega duuuzo jak dla mnie.
ona jezdzi tak kolo 90-110km/h wtrasie i prawie przepisowo po miescie.
lubi wyprzedzc.
Raffaelloo
10-02-12, 22:36
Moje D14Z2 jadąc do Niemiec (3 osoby i tak nawet dosyć załadowane) prędkość: 140 i więcej prawie ciągle siedziało, spaliło 5,6litra na 100km. Po mieście tak gdzieś ok 7,5l/100km (normalnej jazdy). A tak w trasie jak jeżdże np. 20km to do 6l/100km max (oczywiście spokojna jazda do 130km/h a nie piłowanie) :D
Mam ten sam silnik i pali mi 9 l ale lpg. Zmiana biegów przy 2 tyś obrotów, może emerycko trochę, ale coś kosztem czegoś :)
Moje D14Z2 jadąc do Niemiec (3 osoby i tak nawet dosyć załadowane) prędkość: 140 i więcej prawie ciągle siedziało, spaliło 5,6litra na 100km. Po mieście tak gdzieś ok 7,5l/100km (normalnej jazdy). A tak w trasie jak jeżdże np. 20km to do 6l/100km max (oczywiście spokojna jazda do 130km/h a nie piłowanie) :D
5.6 litra przy ciągłym 140, załadowaniu i 3 osobach? Ty mówisz poważnie z ręką na sercu?
Raffaelloo
10-02-12, 23:06
No powaga, więc ja tam na spalanie nie narzekam. Na zimnym kręcę go do 2,5 max i zmiana biegu, a jak ciepły to tak do 3,3, noo chyba, że się gna szybciej, to wtedy obroty idą wyżej
6,5 bylo u mnie przy emeryckiej przy ssaku z b7 i wydechowym z6 wiec da sie :p a przy łycha łycha i 11 spalila :p
5.6 litra przy ciągłym 140, załadowaniu i 3 osobach? Ty mówisz poważnie z ręką na sercu?
No powaga, więc ja tam na spalanie nie narzekam
Może tak być.Jechałem przez całe Niemcy sam i spalanie 6-6,5L. Cały czas ponad 120km/h bez przestojów po drodze prostej jak szyny :D
augustflacha
10-02-12, 23:17
coś chyba nie tak z obliczeniami (5,6 l):rolleyes:...na matematykę to się z pewnością nie uczęszczało:confused:, na bank...nie możliwe!!!
Raffaelloo
10-02-12, 23:18
No oczywiście u mnie 100% seria ;) Wszystko gra, myślcie sobie co chcecie, tyle wyszło, to wszystko zależy jak kto jeździ.
augustflacha
10-02-12, 23:25
No oczywiście u mnie 100% seria ;) Wszystko gra, myślcie sobie co chcecie, tyle wyszło, to wszystko zależy jak kto jeździ.
Raffaello, (skąd).....Guttentag und auf Wiedersehen....z takimi bajkami.....
Raffaelloo
10-02-12, 23:28
Dobra dobra ty wiesz swoje, ja swoje, znajomy ma przedlifta i tak samo na trasie do 6l max (lato)
augustflacha
10-02-12, 23:32
Dobra dobra ty wiesz swoje, ja swoje, znajomy ma przedlifta i tak samo na trasie do 6l max (lato)
...to, to możliwe, ale nie w czy osoby i 140 na zegarze...
Nie twierdzę, że kłamiesz :) po prostu wynik wydaje mi się nierealny na ten motor, szczególnie przy takim obciążeniu i takiej prędkości.
To ja nie chce wiedzieć ile by spalił ek3- 4.5l? :D jest to realne?
Raffaelloo
10-02-12, 23:36
Tankowane było 4 razy i te 5,6 to był najniższy wynik
W zasadzie ja jechałem w lato z kobietą i załadowanym autem licząc, że trochę tego spali.
po dokładnym zmierzeniu wyszło mi 5,6litra :) A też mam d14a4.
Co nie zmienia faktu, że w lato w mieście jest 8 a teraz w te mrozy na krótkich trasach 13+.
potwierdzam na swoim przykładzie, w trasie 5 bieg do 3 tyś obrotów silnika i spalanie 5,5-6 l benzyny a gazu 7.
kończąc nie kończący się wątek ile pali moje auto należy napisać, że w lato mniej a w zimę więcej, na trasie mnie w mieście więcej itd normy to 6-7L trasa do jakiejś prędkości 110km/h, a miasto 8,5-10+ Lato/Zima i tyle jak pali 15 to wiadomo że coś nie tak i mechanik powinien to sprawdzić od pisania kolejnych postów auto nie spali mniej
pablo12 dobrze prawi,, bo powstał wątek jak co komu pali a kolega tu o rade pytał co zrobić żeby jego tyle nie paliło. Tak kontynuując wątek doszlibyśmy że niktórym auta produkują paliwo, Rafaelloo co do twojego spalania to faktycznie torche super mało ale możliwe że po prostu udało Ci sie bo miałes cały czas wiatr w plecy.
A co do tematu to powinieneś koniecznie wziąść auto na warsztat i po sprawdzać co jest nie tak bo średnie 10/100 to faktycznie za dużo.
skolopendra
11-02-12, 18:14
a mnie pali 3,2l w mieście :rolleyes:
pobawili się...pospamowali....i przyszedł koniec tego dobrego :o
zamykam :cool: