Zobacz pełną wersję : civic d15b2 problem z wkręcaniem się na obroty
witam. Problem polega na tym, że
silinik miał słaby dół i zaczynał jechać
dopiero powyżej 4tys. Okazało się że
zawory prawie wcale luzu nie miały.
Wyregulowałem według manuala
dolot 0,20 a wydech 0,25 i teraz problem jest taki że dół jest ok a
powyżej 4,5tys jest słaby i ciężko do
6tys mu dojść. Na luzie jak do odciecia
wkręce do jest ono takie dziwne
wolne (przed regulacją było
normalne). Czy może być to wina zbyt dużych luzów na dolocie i zawory nie
otwierają się do końca i za mało
paliwa dostaje na wysokich obrotach?
Sprawdź czy rozrząd nie przeskoczył o jakieś ząbki. Jak to sprawdzić jest w przyklejonych na forum, poszukaj, pogoogluj.
Z drugiej strony, dziwię się że tego nie zrobiłeś przy ustawianiu zaworów - miałeś dekiel zdjęty, znów będziesz zrywać uszczelkę (dawałeś silikon na rogi?) .
Ustaw też zapłon, być może masz też przestawiony. Ustawia się to lampą stroboskopową. Też temat już był trzeba poszukać.\
Od dawna masz samochód? Może poprzedniemu właścicielowi samochodu ten problem też występował i zaczął od końca "naprawiać" i próbował zniwelować skutek a nie przyczynę i poprzestawiał co niektóre rzeczy.
rozrząd jest ok bo sprawdzałem. No ale to trochę dziwne mi się wydaje że przed regulacją dół był słaby a teraz góra. Przed regulacją zawory nie miały luzu prawie więc pewnie były zbyt długo otwarte i przylewało silnik na niskich, a teraz po regulacji może się za słabo otwierają i dostaje zbyt mało paliwa na wysokich. Tak mi się wydaje. Jeśli moja teoria jest zła niech ktoś mi to powie
Dziwne, jak luz jest według manuala to nie powinno by problemu. To jest d15b2, z tego co pamietam to ten silnik ma dwa wtryskiwacze z czego drugi włącza się przy wyższych prędkościach obrotowych, może tu tkwi problem skoro mówisz że przy wyższych obrotach słabnie?
a przy jakiej temperaturze regulowałeś luzy zaworowe?
Marcin1792
10-02-12, 00:08
Rozrząd może być ok ale i tak warto przestawić 1 ząbek w którąś strone