Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwne pikanie które wczesniej chyba nie było

bastard79
11-06-07, 20:32
witam wszystkich.

jestem posiadaczem civica od 3 tygodni a wcześniej raczej nie bylem fanem motoryzacji, także bardzo proszę o wyrozumiałość.

Od kliku dni zauważyłem dziwne pikanie które w zasadzie pojawia się chyba w różnych odstępach czasowych i nie mogę namierzyć czym jest spowodowane, na początku myślałem że coś z radiem, dzisiaj myślałem że w ten sposób sygnalizuje końcówkę paliwa. (bo tak na prawdę to jeszcze mi się nie zaświeciła żadna kontrolka rezerwy, i nie wiem czy się spaliła czy jeszcze po prostu nie osiągnęła poziomu rezerwy :))

z góry dziękuje za pomoc i podpowiedź co może być przyczyną dziwnego zachowania.

samochód sprowadzony z niemiec, wiec po rejestracji mial wymianę rozrządu, oleju i innych pierdół i w zasadzie od tego momentu dało się zauważyć to pikanie, chociaż tak na prawdę to od tego momentu zacząłem sporo więcej jeździć. silnik benzyna 1.3.

PS. mówiąc o pikaniu mam na myśli kilka sygnałów podobnych do tego który wydaje komputerPC podczas uruchomienia.

skolopendra
11-06-07, 20:55
Od kliku dni zauważyłem dziwne pikanie

może to seryjne hondowskie pikadełko :d
z wersji ful wypas :d

poohcik
11-06-07, 20:57
i zapomnij o kontrolce rezerwy u siebie :)

tomiek
11-06-07, 22:44
dziwne pikanie które w zasadzie pojawia się chyba w różnych odstępach czasowych i nie mogę namierzyć czym jest spowodowane,
Może masz jakiś immobiliser zamontowany, hm?
A może to radio...

bo tak na prawdę to jeszcze mi się nie zaświeciła żadna kontrolka rezerwy,
Bo tak naprawdę to Ci sie nie zaświeci kontrolka rezerwy. Nigdy. :D

bastard79
12-06-07, 07:29
no w sumie to mam immobiliser, czyzby to było to ? po co w takim razie pika w czasie jazdy ?

a co do lampki rezerwy, to chyba jedyny samochód który czegoś takiego nie posiada.
powiedzcie mi w takim razie ile mniej wiecej mozna zrobić kilometrów jak wskazówka jest na 0 ?

zuras555
12-06-07, 11:41
A jakie masz radio?? Bo mi tez czasem tak z niczego zacznie pikac:P

civicmax
12-06-07, 11:56
Heh stary..ja to dopiero mam problem u mnie cos buczy:) Mimo iz kluczyk jest nie przekrecony, wszystko jest wylaczone a w idealnej ciszy slychac jak cos buczy..i przestaje..tak jakby sie zalaczal jakis transformatorek i po chwili wylaczal...slychac to szczegolnie po zakonczonej jezdzie:) ...i nikt tej zagadki nie potrafi rozwiazac...hehe archiwum X jak nic.PZDR

bastard79
12-06-07, 12:38
A jakie masz radio?? Bo mi tez czasem tak z niczego zacznie pikac:P

jakiś pionieer kaseciak,

marcin EZG
12-06-07, 13:31
no w sumie to mam immobiliser, czyzby to było to ? po co w takim razie pika w czasie jazdy ?

a co do lampki rezerwy, to chyba jedyny samochód który czegoś takiego nie posiada.
powiedzcie mi w takim razie ile mniej wiecej mozna zrobić kilometrów jak wskazówka jest na 0 ?
piekne tico tez nie posiada takowej rezerwy:)): mi to akurat nie preszkadza ,tylko by mnie wkur..
na pelnym baku robie ok 550km jak wchodzi na czerwoną linie to ok. 50km i jedziesz dac papu hani:)

bastard79
12-06-07, 13:40
właśnie cięzko mi jest wycuć jego spalanie, ostatnio tankowałem prawie 24l, i zrobiłem raptem 300km

marcin EZG
12-06-07, 16:20
czyli spalil ci ok 8 litrow , wiec nie narzekaj bo to zadowalający wynik :aloha:

bastard79
12-06-07, 18:43
zadowalajacy wynik ? przy silniku 1.3 spodziewałem się ze po miescie nie wezmie wiecej jak 6 :)

seawater
12-06-07, 19:04
zadowalajacy wynik ? przy silniku 1.3 spodziewałem się ze po miescie nie wezmie wiecej jak 6 :)

Poczekaj do zimy - wtedy zobaczysz ile potrafi wyżłopać 1.3 :aloha:

Mi kiedyś tak pikało radio - prosty Philips bez żadnych trafficinfo ani innych takich. normalnie wydawało te dźwięki tylko przy zapamiętywaniu stacji i przełączaniu czułości local/dx. Coś mu odwaliło i zaczęło co jakiś czas pipczeć.

javor
12-06-07, 22:20
najprawdopodobniej radio, o ile jest wtedy włączone.
a jeszcze zacytuje śmieszna rzecz jaką wyczytałem w manualu: "predkościomierz ... W przypadku niektórych typów, po przekroczeniu 120km/godz (75mph) jest emitowany sygnał dźwiękowy" :)
a może pasów nie zapinasz ? :P

GitZ
12-06-07, 22:46
Trzeba pamiętać, że ten silnik został skonstruowany 20 lat temu. Nie jest tak źle.