Zobacz pełną wersję : Wyskakujący check engine ???
witam , mam taki problem ostatnio musiałem w swoim civicu zrobić uszczelke pod głowicą plus wymienić pierścienie na tłokach , po naprawie niby jest wszytsko ok , hondzia wraCA do zdrowia :) coral lepiej pracuje silnik i co najwazniejsze nie bierze oleju i nie kopci na niebiesko , lecz przy większej prędkości tzn około 110 -120 zapala sie dioda check engine , nic sie z samochodem nie dzieje obroty są równe wszystko chodzi jak powinno , czym to może być spowodowane i czy mam się czym martwić ?? ps komputer nie wykazuje żadnych błędów mruga cały czas równomiernie .
Komp jak nie ma błędów ma mrugnąć tylko raz (na powitanie). A jak ciebie mruga cały czas to masz jakiś błąd. Policz sekwencje mrugnięć i sie okaże jaki błąd. Obstawiam błąd nr 1 Sonda Lambda. A dopiero przy wiekszych predkosciach sie pokazuje bo wtedy dopiero silnik jest nagrzany i bierze odczyt z sondy.
hmm , to co w takim razie jeśli ta dioda mruga cały czas ??? bez żadnych przerw ani przestojów ?? raz doliczyłem chyba do 40 mrugnięć czekając na jakąś dłuższą przerwe tymi i nic ;/
Jak mruga ciągle bez przerwy to jest błąd nr 1 (cały czas powtarza sekwencję), czyli jak kolega DJK zauważył - sonda lambda.
te 39 przerw pomiedzy tymi 40 mrygnieciami to sa wlasnie te dluzsze przerwy :d
aha , godzine temu rozkręciłem cały ten komputer odpiołem wszystkie kable i teraz normalnie mryga raz szybko ( kontrolnie) podczas odpalania i później jest spokój , lecz mam jeszcze jedno pytanie , niedawno wyciąłem katalizator ( ale to i tak było po tym zanim zaczął ten check wyskakiwać ) i jeśli sonda między innymi przez to szwankuje to jak założe nową to czy ona się jakoś dostosuje do tego że tego kata nie ma czy sondy bądz komputer są jakoś tak zaprogramowane że juz zawsze będą to wyłapywały i będzie wieczny błąd ??
Katalizator nie ma nic do sondy bo jest za nią. A błąd wyeliminujesz poprzez reset kompa. Czyli albo odpinasz bezpiecznik od ecu albo poprostu odpinasz klepy akumulatora na około minutke. Błędy powinny zniknąć i jak wszysko bedzie ok to sie nie pojawią.
Witam!
A jesli w mojej hondzie check pali sie na okraglo? Chcialbym zauwazyc ze jezdzi na gazie czy to dlatego ??
Dobre pytanie. Ja też mam ten sam problem,tylko że jeszcze ssania nie mam :(
poczytajcie manuala, tam jest dokladnie opisane co nalezy robic jak swieci sie check engine. :/
nowojorski
23-06-07, 13:17
Ja miałem problem z check'iem u siebie.
Diagnozowali, że to sonda lambda - nikt komputerem nie potwierdził, bo w tym kraju nikt nie potrafi się podpiąć do HA 2.0TDI 96.
W konsekwencji okazało się, że po wymianie czujnika wału korbowego usterka ustała i gra
W zagazowanych Haniach często świeci sie chceck i nie bardzo jest co z tym zrobić.
tehCleaner
08-07-07, 10:20
Ja miałem problem z check'iem u siebie.
Diagnozowali, że to sonda lambda - nikt komputerem nie potwierdził, bo w tym kraju nikt nie potrafi się podpiąć do HA 2.0TDI 96.
zapraszam do mnie!!:)