Zobacz pełną wersję : Co to jest? Element kolektora ssacego d13b2
Jak w temacie. Jak sie nazywa ta czesc? Bo znajomemu sie to rozlecialo i musi to kupic ale nie mamy pojecia jak sie to nazywa.
Z gory dzieki za pomoc.
http://img689.imageshack.us/img689/8453/ssa47381.jpg
Rozleciało się samo, czy jak ktoś próbował to odkręcić ;>
Tego niebieskiego elementu nie da się oddzielnie wymienić i trzeba razem z całym czujnikiem, uprzednio odpinając od tego te cztery wężyki podciśnienia. Znajdziecie to tylko na złomowcu, ewentualnie na Allegro, jak ktoś na części sprzedaje, innej opcji nie ma. Musicie szukać D13 i wtedy wskazać czego potrzebujecie i uprzedźcie żeby wykręcał tak, jak napisałem, bo inaczej też się rozdupcy. Czujnik z angielskiego nazywa się Valve Thermo Wax Switching, po polsku jak się nazywa niestety nie wiem, ale ma za zadanie utrzymać jakieś obroty po rozgrzaniu (zejściu ze ssania) poprzez te podciśnienia, bo wewnątrz jest iglica, a sam czujnik jest wkręcony w kanał z chłodziwem.
GoodYear22
12-02-12, 15:07
Witam. Wczoraj przy wymianie gaźnika urwałem to w starym i w nowym...nawet tego nie dotknąłem, po prostu pękało jak paluszki... Naprawdę ten plastik jest strasznie kruchy tuż przy miejscu na klucz.
U mnie z ułamanym tym elementem samochód wskakuje od razu na 3 tysiące obrotów i ciągle rośnie. Jak zejdzie z ssania to trzyma przeróżne obroty i często się zalewa.
Po tygodniu szukania jeden znalazłem na allegro... pod nazwą: czujnik podciśnienia, ale szukałem pod wieloma innymi.
Pozdrawiam