Zobacz pełną wersję : Utrzymanie hondy civic 5 gen
Witam wszystkich forumowiczow,
w niedalekiej przyszlosci chcialbym zakupic Hańke civic 5, lecz bardzo interesuja mnie koszty eksploatacji oraz spalanie ww...
Chodzi mi o dane silników v-Tec mianowicie cos typu d16... b15... badz inny tego typu o mocy >120KM.:D
:confused: :confused: :confused:
Silnik D15B2 90KM. W miejskim cyklu - latem 7.5 - 8.5 L zależy od nogi... zimą 9-11 L /100km ale to wszystko zależy od mrozów i odcinków jakie jednorazowo pokonujesz.
OC dla nowego kierowcy to koło 1000 - 1200 zł
Najlepiej ze spalaniem mają silniki VTEC econo. Działają na 3 zawory, potem włącza się 4, ale osiągów w tym za bardzo nie ma i "modzenia".
D16 są już zajeżdzone do granic możliwości :D Wciągają wodę na przemian z olejem :D Jak kupować D16 to od razu zrobić remoncik aby się nacieszyć.
Kup tanie D13B2 :D Zmien czapkę, kolektor ssacy ;) cenowo wyjdzie podobnie jak za auto z D16 ;) ale moim zdaniem D13 + minime jest lepszą alternatywą od D16 które nie jedną odcinkę już widziało ;)
B16 jak najbardziej... Bardzo dobre silniki, 10-11 L na mieście wciągają.
Oczywiscie wszelkie "raporty" spalania są sprawą indywidualną dla każdego kierowcy i każdych warunków drogowych i pogodowych. Moim zdaniem lepiej być w spalaniu pesymistą niż niepoprawnym optymistą co twierdzi ze spala mu po mieście 6 litrów!
Mnie spaliło 6 litrów / 100km jadąc 100% trasą z prędkością 90-110 km/h i nie było ani korków ani zatłoczonych dróg
Części do najtańszych nie należą (nowe oczywiście, mowa o zamiennikach dobrej jakości, OEM) Cena rozrządu zamyka się w 220 zł (rolka, pompa, napinacz)
Mechanicy mają jakieś magiczne zdolności zawyżania cen "bo to japoniec" choć prostotą budowy nie różni się od innych silników tak naprawdę:/ Lepiej grzebać samemu/z dobrym znajomym który ma pojęcie.
Sporo jest rzeczy na rynku wtórnym, jak szyby samochodowe, drzwi, całe budy, cale elementy zawieszenia. W przystępnych cenach :D Dział giełda.
Popatrz sobie ceny w katalogu InterCARS na przykład ile co kosztuje. Choć często w lokalnych sklepach "nie tylko dla japończyków" da się znaleźć te same części sporo taniej, często na zamówienie, ale to nie problem.
No i coraz ciężej kupić dobry egzemplarz.
Wspomniałeś tu kolego o tym iż silniki d16 są najczęściej zajeżdżone, to jakie silniki v-tec-a są w miare zadbane i mocne czy to zależy od użytkowania?:p
Mam jeszcze pyt. gdzie najlepiej kupować hańke tego typu? Czy wybrać się na zachód czy w kraju kupować(słyszałem, że u nas to tylko zajeżdżone same)?:)
Czy są jakieś sprawdzone źródła sprzedarzy pod względem jakości aut?
W dziale sprzedam na forum pojawiają się fajne auta, coś ciekawego znajdziesz :) Ja bym szukał auta z D16 albo B serią, palą nie wiele więcej niż słabsze jednostki a mocy jest zdecydowanie więcej.
palermo444
07-02-12, 14:34
moja sugestia nie dokonca zgodna z tematem ale zwroc nato uwage
duzo cie pociagnie tez zrobienie blacharki jezeli kupisz w nienajlepszym stanie ...... ale progi i tylne blotniki to standard i chyba kazdego to czeka predzej czy pozniej mnie wlasnie teraz po zimie bedzie masakra choc trzymam w garazu :(:(
pyrek
Jeżeli silnik d16 to szukam D16Z6.
palermo444
właśnie wiem że blacha civic-a V jest częstym utrapieniem, więc jestem nastawiony na ewentualną blacharkę
OC dla nowego kierowcy to koło 1000 - 1200 zł
no chyba nie. zalezy od miasta ale w wiekszych miastach cena ponizej 1400 nie schodzi. szczegolnie dla kierowcy bez zadnych znizek.
Kup tanie D13B2 Zmien czapkę, kolektor ssacy cenowo wyjdzie podobnie jak za auto z D16 ale moim zdaniem D13 + minime jest lepszą alternatywą od D16 które nie jedną odcinkę już widziało
d13 odcinki nie ma to i jej nie widzialo ;)
a tak poza tym:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?11737-Jaki-silnik-wybrac-Pomóżcie-w-wyborze!-(Poradnik)