Zobacz pełną wersję : Pomcy kontrolka Check Engine i kontrolka spirali gaśnie
Witam forumowicze
Mam mianowicie taki problem zapaliła mi się kontrolka check engine oraz spirala, silnik odpala normalnie jednak po przejechaniu kilkuset metrów silnik się wyłącza... dzień wcześniej miałem kontrolkę check engine i spirale natomiast po zaglądnięciu pod maskę zauważyłem że przewód powietrza do turbiny wyleciał, wymieniłem wiec obejmę założyłem gumę pochodził trochę i kontrolki zniknęły. Przejechał jeszcze około 200 km dotankowałem i postawiłem na wieczór do garażu. Nazajutrz po przejechaniu około 20 km wyskoczyły te same kontrolki ale tym razem silnik się wyłacza. Czy wiecie może w czym jest problem, zastanawiam się nad świecami ale może problemem jest zamarznięte paliwo przy tych temperaturach co mamy?
no witam, mam taki sam problem (auto obecnie stoi u mechanika) wymienili mi filtr paliwa. Pojeździłem w weekend i nie było problemu, jednak w poniedziałek znowu się pojawiły te same objawy check engine i spirala od świec żarowych. Mechanik sprawdził świece i są ok. zauto odpala od razu jednak jak się jedzie to po 10 minutach robi tak zwane kangury...jak by paliwa nie dostawał i gaśnie...odczekam minutke i zapalam ponownie jedzie chwile i to samo. Dam znać jak mi auto oddadzą co i jak.
dzwoniłem do mechanika i jeszcze nie doszli co się dzieje. pojawia się błąd który usuwają i po jakimś czasie ponownie to samo. Jutro mają zaprowadzić do innego warsztatu "opla" i się okaże
buzo-D15B2
08-02-12, 13:23
jezeli chodzi o kontrolke check engine to mialem taki problem u starego w lanosie i okazało sie ze nie był podpiety czujnik temperatury bo prostaki przy wymianie filtra zapomnieli ;) no ale tu chyba chodzi o cos innego...
to raczej nie w tym problem.
mój mechanik powiedział że to sprawa zamarzniętego paliwa-mam taką nadzieje bo nie widzę żadnego racjonalnego wytłumaczenia. Wątek z czujnikiem położenia wału przerabiałem już w czerwcu i to był strzał w 10 wątpię żeby w tak krótkim czasie sensor się popsuł. Macie jeszcze jakieś pomysły, może przechodził ktoś jeszcze prze to ?
mi dziś mechanik powiedział że auto jeździ dobrze, a ten błąd to może być spowodowany brudnym układem wtryskowym czy jakoś tak. Sprawdzili ciśnienie wtrysków czy coś takiego i nie było żadnych odchyleń. A auto wczoraj jeździło normalnie powiedział wiec może coś jest w tych wtryskach nie wiem. Wymiana pompy to koszt 500zl ale pompę sprawdzili i jest dobra więc nie oplaca sie wymieniać. Mam pojeździć i zobaczymy...dolewać też mam jakiegoś płynu do czyszczenia układu wtryskowego.
Błędy same znikneły czy skasowali i mógłbyś kolego powiedzieć jaki to płyn ?
Błedy skasowali a preparat taki kupiłem PREPARAT (http://www.stp.eu/pl/products/item/id/47/preparat-stp-do-czyszczenia-wtryskiwaczy-w-silnikach-diesla)
Powiedzieli że może być każdy który czyści układ wtryskowy
Witam,
po minionych mrozach problem zniknął, wyczysciłem jeszcze pływak i siatkę przez którą przepływa olej i rzeczywiście pomogło. Tu jest to fajnie opisane:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?34841-gasnie-z-powodu-mrozu/page6&highlight=gasnie
Pozdrawiam, oby jak najmniej takich niespodzianek
miałem to samo , problem tkwil wysokich mrozach i ropa przymarzala . Wlalem jakis preparat do diesla zapobiegajacy przymarzaniu ropy i po problemie . Ale mialem stracha w oczach jak mi na autostradzie auto zaczelo odmawiac posluszenstwa ale na szczescie to nic powaznego