PDA

Zobacz pełną wersję : Rorusznik - "trzaska" ale nie kręci

grmi
06-02-12, 13:47
Oczywiście b. zimno więc są problemy
Mój jest taki : gdy jest b. zimno i zimny silnik przekręcam kluczyk, słychać trzask pewnie bendiksa, chyba też pompę paliwa ale rozrusznik nie kręci. Trochę się zdenerwowałem więc zacząłem tak ruszać kluczykiem pewnie ze dwadzieścia razy i w pewnym momencie rozrusznik zaczął kręcić, niezbyt szybko ale wystarczająco żeby po 2-3 może 4 sekundach odpalić. Robiłem tak już ze trzy razy w ciągu ostatnich dni. Raz odpalił dość szybko gdy podłączyłem na kablach dodatkowy, świeży aku ale dzisiaj spróbowałem tak (podłączyłem naładowany na 100 % aku) i nic; odłączyłem ten aku , popykałem kluczykiem ze 20 razy , rozrusznik się odezwał, zakręcił i odpalił silnik.

Kilka lat temu tak miałem dwa razy w zimie, w ASO popatrzyli i powiedzieli, że jest OK a ja nie naciskałem bo było już lato.

Civic 1,5 114 KM, '97/'98 rocznik.

ukaszo
06-02-12, 18:01
Mam identyczne objawy. Wcześniej pomagało stukniecie w rozrusznik ale ostatnio zaciął się na amen. Auto stoi już 5 dni a ja czekam na rozrusznik z allegro. Nie pozostaje Ci nic innego jak regeneracja lub wymiana.

grmi
06-02-12, 19:47
A jaki jest dostęp żeby odkręcić rozrusznik? Od dołu ? Trzeba coś więcej kombinować żeby odkręcić?

ukaszo
06-02-12, 19:54
Na szczęście dostęp jest dobry i da się spokojnie rozrusznik wymontować od góry. Nie pamiętam dokładnie jak to jest z ori dolotem. U mnie wyglada to tak że odkręcam dolot (short ram) potem dwie śruby trzymające rozrusznik i całość ładnie wychodzi. 20 minut pracy. Tutaj jest temat z tutorialem, inny model ale schemat postepowania podobny;
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?84315-Wymontowanie-czyszczenie-i-monta%BF-rozrusznika-Tutorial&highlight=rozrusznik+wymontowanie

kowal162
06-02-12, 22:38
Tak stukaj w rozrusznik to polecisz kupic nowy, tam sa klejone magnesy w stojanie i jescze do tego robisz to na mrozie pogratulowac:) Wyciagnąc spr. bendix i automat i przesparowac i bedzie bajka:)

ukaszo
06-02-12, 23:01
Hehe teraz to już sam to wiem, kiedy po poprzedniej zimie wyjąłem go aby przeczyścić, wysypało się z niego chyba milion częsci :o cały dzień go potem składałem do kupy, nie wiem jakim cudem działał mi bez najmniejszych problemów aż do ostatnich mrozów. Oczywiście nie polecam tej metody:cool: chyba że ktoś bardzo potrzebuje auta w danej chwili, albo jak ja znajduje się akurat w innym mieście i nie może uruchomić auta.

sweet
06-02-12, 23:13
Lżej mi się zrobiło na sercu wiedząc, że nie tylko ja mam ten problem :p
Dziwne bo dopiero od 2 dni tak mam czyli jakby wcześniejsze zimne dni było dobrze i bez problemów odpalał.
Raz musiałem ją z na pych odpalić no i jak się nagrzało w komorze po dojechaniu do celu to już odpalał bez problemu.
Trzeba będzie się wysilić i na mrozie coś pokręcić przy wozie chyba :D

SmIRnOff
07-02-12, 17:25
przeczyśćcie wszystkie kable i masy dochodzące do rozrusznika, po co kupowac nowy? to częsta bolączka tych silników :) wiele razy się z tym spotkałem i czyszczenie styków zawsze pomagało na długi czas :)

grmi
07-02-12, 19:50
Czyli ile jest tych miejsc? Jest taśma łącząca rozrusznik z masą ? I plus gdzieś za przekaźnikiem ? I coś jeszcze ?

SmIRnOff
07-02-12, 20:05
z tego co pamiętam to wszystko hmmm, albo jeszcze w bendixie elektromagnes i do niego może coś? ostatni raz osobiście robiłem to ponad rok temu, ale często taka usterkę naprawia w swoim warszatcie moj szwagier. przeczyść wszystko a najdokładniej styki przy rozruszniku.