Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Akumulator- sprawny czy nie...

bednar_skc
05-02-12, 22:45
Mam problem z odpaleniem auta...na tych mrozach,
przyszly mrozy , aku mi padl na radiu itp jak w nim grzebalem, odpalilem go na krotko i jakis czas chodzil...az 3 dni stal i ledwo zakrecil...to ladowalem cala noc...i 2 dni jakos odpalal...i znow padl...
wnioslem aku do domu...i kontrolka w nim pali sie na zielono...
czy na mrozie poprostu skumulator slabnie? czy nadaje sie na wymiane?

bartex
05-02-12, 22:51
Tak, akumulator do wymiany, widocznie na mrozie elektrolit nie zachowuje już swojej gęstości, która ma wynosić 1,27 ;) Możesz sprawdzić przyrządem do tego przeznaczonym - aerometr

bednar_skc
05-02-12, 22:58
tego aku sie nie otworzyc... ale pokazuje na zielono odrazu jak wnioslem go do mieszkania...to chyba nie mial czasu sie nagrzac..

Kazik_h9w3
06-02-12, 00:32
U mnie też był cały czas zielony wskaźnik ... mimo tego że z rozładowania akumulator mi eksplodował aż go rozerwało z boku, więc proponuje ślepo nie ufać tej kontrolce :p

Matiasq
08-02-12, 16:52
aku przy -25 traci dużo pojemnosci a kilkuletni to się nawet nie mówi :)

Sheiva
08-02-12, 18:16
Fakt, kontrolka/wskaźnik czasem nawet jak wskazuje zielony kolor, zupełnie nie odzwierciedla to rzeczywistego stanu aku.
Najprościej wziąć zwykły miernik elektryczny i zmierzyć napięcie na biegunach. Ale skoro go ładowałeś i znowu padł, to znaczy, że to końcówka jego żywotności. Ewentualnie jak mrozy stosunkowo szybko odpuszczą, to może jeszcze sezon się przekulasz.

bartuning
08-02-12, 18:47
zwykłym miernikiem nie sprawdzisz czy akumulator jest ok. Musi być tester który jakby obciąża aku i wtedy Ci pokaże czy jest do wymiany. Mi w ciężarówce tak miernik pokazywał, że jest ok a jak tylko aku dostał lekkie obciążenie to wszystko siadało.

bednar_skc
10-02-12, 15:03
I wyszlo na to ze przez niski poziom elektrolitu i mroz akumulator dostal zwarcia :) plus i minus mialy obieg zamkniety . wiec trafil na zlom,
temat do zamkniecia :)