Zobacz pełną wersję : Akumulator- sprawny czy nie...
bednar_skc
05-02-12, 22:45
Mam problem z odpaleniem auta...na tych mrozach,
przyszly mrozy , aku mi padl na radiu itp jak w nim grzebalem, odpalilem go na krotko i jakis czas chodzil...az 3 dni stal i ledwo zakrecil...to ladowalem cala noc...i 2 dni jakos odpalal...i znow padl...
wnioslem aku do domu...i kontrolka w nim pali sie na zielono...
czy na mrozie poprostu skumulator slabnie? czy nadaje sie na wymiane?
Tak, akumulator do wymiany, widocznie na mrozie elektrolit nie zachowuje już swojej gęstości, która ma wynosić 1,27 ;) Możesz sprawdzić przyrządem do tego przeznaczonym - aerometr
bednar_skc
05-02-12, 22:58
tego aku sie nie otworzyc... ale pokazuje na zielono odrazu jak wnioslem go do mieszkania...to chyba nie mial czasu sie nagrzac..
Kazik_h9w3
06-02-12, 00:32
U mnie też był cały czas zielony wskaźnik ... mimo tego że z rozładowania akumulator mi eksplodował aż go rozerwało z boku, więc proponuje ślepo nie ufać tej kontrolce :p
aku przy -25 traci dużo pojemnosci a kilkuletni to się nawet nie mówi :)
Fakt, kontrolka/wskaźnik czasem nawet jak wskazuje zielony kolor, zupełnie nie odzwierciedla to rzeczywistego stanu aku.
Najprościej wziąć zwykły miernik elektryczny i zmierzyć napięcie na biegunach. Ale skoro go ładowałeś i znowu padł, to znaczy, że to końcówka jego żywotności. Ewentualnie jak mrozy stosunkowo szybko odpuszczą, to może jeszcze sezon się przekulasz.
zwykłym miernikiem nie sprawdzisz czy akumulator jest ok. Musi być tester który jakby obciąża aku i wtedy Ci pokaże czy jest do wymiany. Mi w ciężarówce tak miernik pokazywał, że jest ok a jak tylko aku dostał lekkie obciążenie to wszystko siadało.
bednar_skc
10-02-12, 15:03
I wyszlo na to ze przez niski poziom elektrolitu i mroz akumulator dostal zwarcia :) plus i minus mialy obieg zamkniety . wiec trafil na zlom,
temat do zamkniecia :)