PDA

Zobacz pełną wersję : Manual do 5D MB z 2000r po polsku

ogniotrwaly
05-02-12, 17:07
Witam wszystkich
jestem tu nowy i jestem także w miarę świeżym posiadaczem hondki
Sorki za może 1500tne pytanie ale czy wśród tych manuali które są zlinkowane jest taki żeby obejmował 5DMB z 2000r?
Wszystko co ściągnąłem ogranicza się bodajże do 97r. Chodzi mi oczywiście o wersję polską no i czy ona wogóle wyszła?
Pytam ponieważ mam jakieś żaróweczki do wymiany w konsoli głównej i parę rzeczy które mogę pewnie zrobić sam, a do tego nie wiem też czy wszystko mi świeci i czy u mnie ma świecić np. podświetlenie stacyjki, popielniczki i schowka bo o takich tu już czytałem. Bez manuala to się tylko ludziom głowę zawraca prawda?
Będę wdzięczny za jakieś info.

civic-5
05-02-12, 17:09
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?59312-Honda-Civic-5D-Kompendium-wiedzy-FotoInstrukcje-Zr%F3b-to-sam

wszystko masz opisane, troszke wysiłku :)

ogniotrwaly
05-02-12, 17:39
No i w tym problem, że gdyby było wszystko to bym nie pytał
A muszę np. wymienić wkład od lusterka bo mam przegląd za 3 dni a z wczoraj na dziś jakiś kretyn otarł mi lusterko i wkład pękł.
Jedyny manual który da się ściągnąć to do aero98 i tam wymiana jest opisana ale muszę jutro zobaczyć czy w moim jest tak samo.
Poza tym w http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/sho...-Zr%F3b-to-sam nie ma opisanego co ma się podświetlać w danym modelu a np. na liście żarówek do 5D którą znalazłem na forum jest podana żarówka do oświetlenia popielniczki, stacyjki, schowka a u mnie nic nie świeci więc gdzie mam znaleźć takie info żeby prostymi pytaniami nie zaśmiecać forum?

MikeFoto
05-02-12, 18:48
Jedyny manual który da się ściągnąć to do aero98 i tam wymiana jest opisana ale muszę jutro zobaczyć czy w moim jest tak samo.

To jedyny polski manual który był dostępny. Aero od "zwykłego" 5D nie różni się niczym szczególnym poza oczywistymi różnicami widocznymi gołym okiem - mechanicznie identyko. Zatem manual w 95% zaspokoi twoje potrzeby.
Lusterka - są identyczne.

No i w tym problem, że gdyby było wszystko to bym nie pytał

Jak napisał kolega powyżej :) - trochę chęci :) - w podlinkowanym temacie znajdziesz linka między innymi do mojego manuala jak montować podgrzewanie lusterek - na zdjęciach masz pokazane krok po kroku jak wyciągnąć wkład lusterka. (http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?93755-Zr%F3b-to-Sam-Podgrzewanie-lusterek&p=1169311&viewfull=1#post1169311)

liście żarówek do 5D którą znalazłem na forum jest podana żarówka do oświetlenia popielniczki, stacyjki, schowka a u mnie nic nie świeci

Niektóre elementy wyposażenia, znajdowały się bądź nie w określonych egzemplarzach zależnie od roku, wersji. Manual Ci tego nie powie. On tylko mówi co i jak naprawić, jak diagnozować problem, opisuje wszystko.
Oświetlenie schowka z tego co mi wiadomo występowało wyłącznie w VTi. Choć pewnie znajdą się odstępstwa od tej reguły.
Samo oświetlenie schowka jeśli go nie posiadasz można dokupić w ASO - to jedna z części które warto tam kupić bo kosztuje tylko ok 23zł (wraz z żarówką)
Oświetlenie stacyjki - tylko w VTi. NIe można go dokupić bowiem jest zintegrowane ze stacyjką.

Podaj wersję swojego auta - i silnik będzie więcej wiadomo.

gdzie mam znaleźć takie info żeby prostymi pytaniami nie zaśmiecać forum?

Zalecam szukać :). Na forum poruszane było mnóstwo spraw i idę o zakład, że na pytanie które będziesz chciał zadać jest już odpowiedź na forum.
Jeśli szukałeś a odpowiedzi niema - pytaj - kto pyta nie błądzi :)

Xeper81
05-02-12, 20:39
Oświetlenie schowka z tego co mi wiadomo występowało wyłącznie w VTi. Choć pewnie znajdą się odstępstwa od tej reguły.
Ja mam Civica 5D przedlifta wersja SR i na wyposażeniu seryjnym posiadam podświetlenie schowka

Oświetlenie stacyjki - tylko w VTi
Oświetlenie stacyjki również

ogniotrwaly
05-02-12, 21:00
Pytam dlatego, że poprzednio miałem Mazdę 323F tą z podnoszonymi światłami i miałem do niej manual sam naprawiam mazda 323f i tam były opisane właśnie oświetlenia i inne niuanse w zależności od wersji i demontaż też czyli wersja F odkręć 3 śrubki inna 2 śrubki itd.
Na forum w dziale civic 92-00 jest właśnie tego typu manual pełny i dlatego pytam o manual do 5D
Co do silnika to nie wiem jakie oznaczenie ale mam 1,4 iS 90KM, 2000r. skrzynia manualna już po lifcie czyli trzeci stop jest u góry szyby

rafano
05-02-12, 22:17
na szybko wygooglane, że podświetlenia stacyjki nie było tylko w wersji 1.4 - każda z większym silnikiem już miała; nie wiem na ile to prawda ale mam 1.5 i świecący ring przy stacyjce

MikeFoto
05-02-12, 22:54
Co do silnika to nie wiem jakie oznaczenie ale mam 1,4 iS 90KM, 2000r

Z tego roku to pewnie będzie - D14Z4 (2 sondy lambda, ale i złącze diagnostyczne OBD2 za konsolą środkową)

manual sam naprawiam mazda 323f

Do 5D nie ma takiego manuala typu "Sam Naprawiam". Jest tylko fabryczny manual dla serwisów Hondy - moim zdaniem o niebo lepszy, po wielokroć dokładniejszy. Zresztą sama ilość stron mówi za siebie - 1355.
Jest książka "Sam Naprawiam Samochód Honda Civic" jednak nadwozie 5D jest słabo opisane.

Na wyspach można kupić książkę wydawnictwa Haynes o naszym nadwoziu, niestety wyłącznie w języku angielskim:
http://www.auto-essentials.co.uk/ecomm/catalog/images/haynes%204050.jpg

że podświetlenia stacyjki nie było tylko w wersji 1.4 - każda z większym silnikiem już miała; nie wiem na ile to prawda ale mam 1.5 i świecący ring przy stacyjce

Możliwe, choć wydaje mi się kolega w polifcie z motorem D15 nie ma podświetlania stacyjki :) sprawdzić muszę :P.

ogniotrwaly
06-02-12, 11:25
Do 5D nie ma takiego manuala typu "Sam Naprawiam". Jest tylko fabryczny manual dla serwisów Hondy - moim zdaniem o niebo lepszy, po wielokroć dokładniejszy. Zresztą sama ilość stron mówi za siebie - 1355.
J

Gdzie to znaleźć?

Bo książkę po angielsku to znalazłem 135zł kosztuje :(
Co do silnika to musiałbym najlepiej numerek sprawdzić rozumiem?

W sumie trudno jak manuala nie ma to nie ma. Po prostu jak mam możliwość grzebania w aucie to u rodziców na wsi gdzie netu nie ma więc nie zapytam na forum a tak książeczka do rączki i do roboty......... mówi się trudno

jaskul
06-02-12, 12:06
Ja mam Civica 5D przedlifta wersja SR i na wyposażeniu seryjnym posiadam podświetlenie schowka

Oświetlenie stacyjki również

Polift kolegi 1.6 ES - jest podswietlenie schowka i stacyjki.

civic-5
06-02-12, 12:14
Mike,

ja takze mam podswietlenie stacyjki i schowka.

http://images43.fotosik.pl/1157/8c0a518bd8b362afmed.jpg

Przedlift - d16y3

MikeFoto
06-02-12, 14:02
Gdzie to znaleźć?

Leń normalnie :)

Jak wspominałem opcja SZUKAJ + przejrzenie linka który mam w podpisie poniżej - w poście zrób to sam znajdziesz odpowiednie informacje.

ogniotrwaly
06-02-12, 15:45
Sorki,
ale rodzinka mnie do kompa dopuścić nie chce.... bo tato głupoty ogląda... ale jeździć to każdy chce
Poprawię się

civic_lsi
06-12-12, 15:18
Nie wiem czy dobry temat ale zapytam.
Czy ma ktoś w pdf'ie tą książkę?
http://moto.allegro.pl/honda-civic-95-00-instrukcja-naprawa-haynes-i2844519179.html

Bodzio 5D
06-12-12, 21:53
"Podaj wersję swojego auta - i silnik będzie więcej wiadomo"

Mike - kolega ogniotrwaly ma w swoim opisie - Auto: Civic 5D, D14Z4 :p

daniel208
06-12-12, 21:58
Nie wiem czy dobry temat ale zapytam.
Czy ma ktoś w pdf'ie tą książkę?
http://moto.allegro.pl/honda-civic-95-00-instrukcja-naprawa-haynes-i2844519179.html

Tej nie mam, ale mam instrukcję serwisową do civic aerodeck po polsku oraz sam naprawiam, książka "sam naprawiam" w słabej jakości :)