Zobacz pełną wersję : Oznaka właczonej klimy
Witam !Dzis oglądałem Hondę Civic 7 gen.Chciałem sprawdzić czy klimatyzacja działa i kurcze nie wiem sam.Nacisnołem włacznik i zapaliła sie lampka ,ale nie zauważyłem spadku obrotów,a co do chłodzenia to wiadomo -14st było.Nie jestem pewien czy sprężarka chodziła.Kiedys miałem auto z klimą ale juz nie pamietam co sie działo( to byl mercedes w210)
masz tam czujnik który zapobiega włączaniu klimy kiedy jest mniej niż 4st. C o ile sie nie myle
dokładnie jak rafal86 pisze, przy aktualnej temperaturze sprężarka sie nie załaczy, jest tam czujnik na osuszaczu który podczas pracy zapobiega jego zamarzaniu poprzez wyłączenie sprężarki jak temp. na nim spadnie poniżej granicy coś własnie ok 4 st. Dlatego przy minusowej temperaturze musiał byś nie źle motor zagrzać żeby temp. pod maską wzrosła na tyle żeby ogrzało ten czujnik powyżej ustalonego minimum.
A co do sprawdzenia klimy ogólnie przy kupnie auta to tak: przy załączeniu klimy powinny lekko spaść obroty, a pod maską można zaobserwować podczas włączania sie sprężarki załączający sie równocześnie wentylator na chłodnicy klimy oraz jak spojrzysz na samą spręzarke to widać czy elektrosprzęgło lapie.
Pozatym jak zlokalizujesz osuszacz (przeważnie obok leflektora) to w nim jest szklane oczko przez które podczas pracy widać przepływający czynnik, nie powinno w nim być widać szumin, piany co świadczy o niskim poziomie czynnika a powinno być go widać co świadczy że klima sprawna .
Dziękuje bardzo! Widac ,że Rafał Rafałowi Rafałem he he he !
Włączony przycisk od klimatyzacji nie swiadczy o jej pracy, jak poprzednicy pisza swiadcza o tym inne czynniki. Ja jezdze caly rok na wlaczonym przycisku od klimy, a dziala tylko gdy jest odpowiednia temperatura na zewnatrz.