PDA

Zobacz pełną wersję : Dlaczego nie odpala?

tomciuh82
03-02-12, 16:31
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem z odpaleniem mojej Hondy.
Co prawda stała kilka dni na tym mrozie, akumulator jej ładowałem, a nadal nic.
W skrócie opowiem wszystko.
Wczoraj wieczorem pożyczyłem przewody od sąsiadki.
Mam służbowy samochód więc chciałem użyć go do podlączenia.
Podłączyłem obydwa auta, moja Honda ożyła, tzn. odezwał się alarm i zaczęły migać kierunki.
Poczekałem chwile, wsiadłem do mojej Hondy i zacząłem kręcić i nic.
Auto prąd miało, ale rozrusznik ledwo, ledwo żył.
Czekałem ok. 1 godziny, co jakiś czas kręcąc i nic.
Dzisiaj rano rozpaliłem ognisko pod miską olejową i była ciepła, znowu podłączyłem kablami auto i nic.
Poprostu ledwo ledwo kręci.
Teraz podłączyłem akumulator pod prostownik w domu i ładuje się juz parę godzin.
Dziwi mnie, że tak długo, bo zazwyczaj ładował się ok 10 min, słaby akumulator.
Jaka może byc przyczyna, że nie chce odpalić?
Prośba o jakieś rady.
Pozdrawiam

Budziniak
03-02-12, 16:39
Dzisiaj rano rozpaliłem ognisko pod miską olejową i była ciepła, Tomek oszalałeś Civic to nie jest T34 żeby pod nim ogień podkładać

Dziwi mnie, że tak długo, bo zazwyczaj ładował się ok 10 min rozładowany akumulator ładuje się małym prądem całą noc bo 10 minut to można komórkę ładować

CRX1
03-02-12, 19:24
Akumulator ładujesz prądem 2-2,5A,majac rozładowany ok 20 godzin(45Ah)pod warunkiem że jeszcze jest sprawny.Z tym ogniskiem to dałeś czadu:)

Saiti
03-02-12, 19:38
adujesz prądem 2-2,5

bez przesady, ale zazwyczaj dziesięciokrotnie mniejszym ;)

Van_Dal
04-02-12, 10:34
może alarm się rozkodował i rozłącza ci zapłon czy paliwo ;]

JulekCIVIC
10-02-12, 20:02
ale gościowi słabo kręci a nie tylko nie odpala :)
moim zdaniem trzeba spr czy masz iskrę i wymienić aku chociaż na chwile,
bo tamto auto podłączone do kabli zapłonowych było odpalone? dziwi mnie to że słabo kręci...

radek3_17
11-02-12, 17:20
jak słabo kręci to musisz sprawdzić szczotki w rozruszniku i umyć przekładnie planetarną jeśli posiada Twój rozrusznik i nałożyć nowy smar najlepiej molibdenowy. Proponuje przeczyścić złącza przewodów masowych (-) dochodzących do silnika i wychodzących z aku. miałem taki sam problem brakowało masy i szczotki w rozruszniku się skończyły.

kolego Saiti ładujemy aku prądem 10% czyli dla aku 45 Ah to jest 4.5A

thompson17
17-02-12, 16:18
Dzisiaj rano rozpaliłem ognisko pod miską olejową i była ciepła, znowu podłączyłem kablami auto i nic.
:cool: nie wierze, nie wierze ! masz jakieś fotki ? ! :cool:

CRX1
17-02-12, 16:23
Co ci zawiniło to auto że traktujesz je jak T 34.Zostaw te kable w spokoju,przełóz na chwilę akumulator.Rozladowany pobiera ci prąd z tamtego i dlatego slabo kręci.

damiano353
19-02-12, 09:53
Witam
Stawiam na rozrusznik lub akumulator. Ja tez mialem problemy z odpaleniem to wymienilem aku i po problemie