PDA

Zobacz pełną wersję : olej spod korka... d13b2

grzechu.sz
09-06-07, 15:59
Witam. wczoraj oglądałem Hanke z silnikiem d13b2 bo chciałem ją kupić. Ogólnie padacha, zdewastowana totalnie, ale mam pytanko bo mnie trapi. Mianowicie: na wolnych obrotach silnika odkręciłem korek wlewu oleju i walnął mi olej prawie w twarz :/ pamiętam że kiedyś tak się sprawdzało, ale wypowiedzcie się Wy czy miało prawo się tak stać, czy to normal? W ogóle coś ten silnik mi śmierdział. A jeszcze robiło się duże ciśnienie w wężu do chłodnicy. Będę wdzięczny za odpowiedzi bo pomogą mi one kupić Hanię w stanie zadowalającym a nie ruinę. Pozdrawiam i mam nadz. że niebawem do was dołączę :)

Konrad84
09-06-07, 17:03
Żeby sprawdzić gniazda zaworów należy odkręcać korek na wolnych obrotach powoli z uwagą na to żeby nie trysnęło - bo może. Jeżeli nie dymi to ok.

cvc d15
09-06-07, 17:03
W zdrowym silniku jak odkręcisz korek to podciśnienie powinno go przytrzymywać na miejscu. Dmucha ze wlewu = np. uszkodzone pierścienie i pompuje w skrzynie korbową z cylindrów... Co do węży chłodnicy - w haniach jest system ciśnieniowy więc po nagrzaniu silnika to normalne. Sprawdz na wystudzonym wnętrze zbiorniczka wyrównawczego, jak czarne lub takie grudki - olej dostaje sie do chłodzenia. Poza tym to raczej niezła kopa, szukaj dalej...

grzechu.sz
09-06-07, 22:49
I oto mi chodziło. dzięki panowie za cenne rady.

marecki27
11-06-07, 07:12
A za ile chcesz kupic hanie d13b2???

grzechu.sz
11-06-07, 23:08
8 max 9 tysiów, a czemu pytasz?

Jaxpl
11-06-07, 23:14

Bo za 8, 9 tys. dostaniesz lepszy silnik, a jeśli już D13B2 to TOTALNA IGŁA prosto z salonu, zupełnie nie jeżdżona !! (Czyli samochód zupełnie nie do kupienia :D).
Sorki, że sie wtrąciłem, ale nie mogłem tego zostawić tak sobie :).

grzechu.sz
12-06-07, 11:14
Sorki, że sie wtrąciłem, ale nie mogłem tego zostawić tak sobie
Nie ma problemu. Bardzo chętnie wysłucham wszelkich waszych sugestii. Każdy głos rozsądku jest na wagę złota :) Nie szukam tylko tego silniczka, po prostu się trafił ale był totalnie zjeżdżony :( Najchętniej kupił bym vtec-e, ale ten silnik to prawie jak unikat, nie dość że cięzko trafić, to jeszcze jak się trafi jest cena nie z tej ziemii. Pozdrawiam.

ivan667
12-06-07, 13:13
ja kupilem d13b2 i nie narzekam od strony bezawaryjnosci jest naprawde super, jesli chodzi o dynamike to juz gorzej. teraz wiem ze wybralbym cos z palety 1,5 bo spalanie podobne a jednak osiagi lepsze no i baza do dlubania juz jakas jest a z d13b2 wiele sie nie porobi. a o swapie to pomarzyc mozna bo jednak sporo sie rozni od reszty. takie moje 2 grosze na ten temat, jesli nie zalezy Ci na osiagach to 1.3 da sie calkiem sprawnie przemieszczac i tanio, jest to dobra jednostka. odczuwa sie braki mocy przy wiekszym bagazu lub przy komplecie pasazerow

marcin EZG
12-06-07, 13:27

Bo za 8, 9 tys. dostaniesz lepszy silnik, a jeśli już D13B2 to TOTALNA IGŁA prosto z salonu, zupełnie nie jeżdżona !! (Czyli samochód zupełnie nie do kupienia :D).
Sorki, że sie wtrąciłem, ale nie mogłem tego zostawić tak sobie :).
moje D13B2 jest jak igła za ktore wołalbym 8,5 do reki mowie powaznie ;)

marecki27
12-06-07, 15:54
Moja hanię jak bym miał sprzedawać to 8 tyś. myśle ze to uczciwa cena ,hania od wrzesnia w kraju i to co włożyłem w nia i w jakim jest stanie było by adekwatne do ceny :)