PDA

Zobacz pełną wersję : Pikanie przy gaszeniu i odpalanie, dziwne zachowanie skrzyni

Guscioren
01-02-12, 19:11
Witam problem dotyczy civica mb6.
Pierwszy problem polega na tym. Od kiedy się robi zimno mam dosyć głupi przypadek ze skrzynia s9p (mb6), w Grudniu jak się robiły pierwsze mrozy zaraz po odpaleniu silnika słychać było ewidentnie jak puszczałem sprzęgło obroty spadały tak mniej więcej o 200-300. 13Grudnia mój silnik poszedł do naprawy (Uszczelniacze pierścienie itd...) odebrałem go dopiero w sobotę czyli przejechałem może 100km wiec nadal silnik jest sztywny. Przedwczoraj gdy go odpalałem -13*C na ssaniu miał ledwo 1100 rpm a gdy puściłem sprzęgło prawie zdechł o.O co to może być ? Podkreślam ze w lato owego problemu nie mam.
Sprawa numer dwa gdy gaszę silnik piszczy mi cholera wie co 3razy i powtarza się to tez 3razy Świeci się zielony kluczyk na desce. Tez mam taki przypadek ze jak teraz odpalam sztywny silnik po remoncie ciężko kreci i tez ten sygnał popiskuje o.O?
Mozę się to przyda ale taki sam dźwięk mi samochód wydobywał jak się gaz kończył

Paulo21
01-02-12, 21:21
Co do pierwszego pytania, normalne przy takiej temperaturze. Olej w skrzyni gestnieje i po puszczeniu sprzegla silnik musi ruszyc skrzynie co stawia mu opor. W manualach tez powinno sie zmienic olej o czym nie kazdy wie.

Guscioren
01-02-12, 21:57
No niestety żyjemy w Polsce pieniądze będę miał na to dopiero 10 (remont + OC zjadło mnie do zera)

Paulo21
01-02-12, 22:05
Tak jak mowie, olej powinno sie wymieniac nawet w manualu, ale co do 1100rpm na ssaniu to niech sie ktos wypowie bo to zdecydowanie za malo (chyba ze VTi tak ma, niech sie tu ktos madrzejszy wypowie), bo u mnie jest ok.1700obr.

Guscioren
02-02-12, 14:55
Przed remontem mialem 1300-1500 rpm na ssaniu. To chyba po prostu jest spowodowane sztywnym silnikiem