PDA

Zobacz pełną wersję : Predkosciomierz czasem sie zawiesza ?

UgaBuga
31-01-12, 20:01
Witam mam problem ze predkosciomierz czasem sie zawiesza, normalnie pokazuje predkosc i nagle wskazowka opada, czasm wogole nie pokazuje predkosci i pozniej nagle pokazuje ? Czego to moze byc wina ?

mlodyxx
01-02-12, 13:04
czujnik licznika (vss) w skrzyni sie konczy , albo ci styki w jego kostce nie lacza

wojtu
01-02-12, 16:40
albo elektronika w płytce pod zegarem, miałem tak samo i wymiana płytki pomogła

daniel208
02-02-12, 12:29
ja tak miałem przy wymianie żarówek na diody, które podświetlały mi licznik od góry. Po zmianie na oryginalne problem ustał

UgaBuga
04-02-12, 09:10
Hmm sprawa dziwnie wyglada... w tej zołtej kostce do prekosciomierza byl przeciety jeden kabel i zlaczony kostka.. wzialem to rozkrecilem przeczyscilem obralem kabel wsunalem i dziala :P ale czasem tez sie tak dzieje choc juz mniej... moze to wina tej kostki ? złącze to na izolacje i zobacze dalej, jak nic to nie da poszukam głebiej tak jak mowicie.

tesel
09-03-12, 16:00
Witam kolegów.Moja Hania;1995r V gen. Mam trochę inny problem z prędkościomierzem.Mi on nie wariuje,jak to było opisywane wielokrotnie,tylko zatrzymuje się ciągle w tym samym miejscu.Na prędkości 75km/h.Jest tak,że jak jadę agresywniej i wskazówka minie ten punkt dość szybko,jest ok.Natomiast jak jadę spokojnie to w 80% zatrzymuje się.Wystarczy jednak,że puknę w szybkę i już jest dobrze.Zdarza się to różnie.Nie raz jeżdżę dwa tygodnie i jest ok.,a nie raz zdarza się to kilka razy dziennie.Dodam jeszcze,że wskazówka nie drży tylko wychyla się płynnie.Będę wdzięczny za pomoc.

Infi
12-03-12, 10:00
u kumpla jest cos lepszego, wskazowka po wylaczeniu zatrzymuje sie pod skala i jak rusza to startuje od konca czyli leci tak 220-210-200-190 itd. :)

Saiti
12-03-12, 10:56
Witam mam problem ze predkosciomierz czasem sie zawiesza, normalnie pokazuje predkosc i nagle wskazowka opada, czasm wogole nie pokazuje predkosci i pozniej nagle pokazuje ? Czego to moze byc wina ?

Z doświadczenia Ci powiem, że to wina prędkościomierza. Podmień całe zegary albo sam prędkościomierz.

Yotomeczek86
13-03-12, 02:23
Hmm sprawa dziwnie wyglada... w tej zołtej kostce do prekosciomierza byl przeciety jeden kabel i zlaczony kostka.. wzialem to rozkrecilem przeczyscilem obralem kabel wsunalem i dziala :P ale czasem tez sie tak dzieje choc juz mniej... moze to wina tej kostki ? złącze to na izolacje i zobacze dalej, jak nic to nie da poszukam głebiej tak jak mowicie.

Popraw luty w elektronice od prędkościomierza.

reaktor
13-03-12, 16:29
u kumpla jest cos lepszego, wskazowka po wylaczeniu zatrzymuje sie pod skala i jak rusza to startuje od konca czyli leci tak 220-210-200-190 itd. :)

Ej kur@a u mnie zjechała na sam dół i nie wiem co robic i jest pod ogranicznikiem . Ma ktos jakos patent bo rozbieranie licznika słabo mi sie widzi

karpik85
18-03-12, 10:20
Popraw luty w elektronice od prędkościomierza.

Dokładnie tak ! Problemem są popękane luty w elektronice pod licznikiem, trzeba to dokładnie rozebrać, odłączyć płytkę elektroniki od "silniczka" (cewki) wskazówki i przelutować wszystko co się da. Ja miałem popękane luty na stykach od płytki do "silniczka" i dokładnie takie rzeczy się działy, albo wskazówka się blokowała albo zjeżdżała do końca pod ogranicznik.

UgaBuga
19-03-12, 10:15
No to fajnie.. nie wiem teraz sie jeszcze cos takiego zrobilo ze predkosciomierz oszukuje na predkosci, strasznie wolno sie podnosi wskazowka od 0 do 20 i do 40, oszukuje o 20 km bo jak pokazuje 60 to jade 80... czego to moze byc wina ? Wydaje mi sie ze to zegary chyba.. ?

Maroo1981
13-01-20, 17:11
Witam kolegów.Moja Hania;1995r V gen. Mam trochę inny problem z prędkościomierzem.Mi on nie wariuje,jak to było opisywane wielokrotnie,tylko zatrzymuje się ciągle w tym samym miejscu.Na prędkości 75km/h.Jest tak,że jak jadę agresywniej i wskazówka minie ten punkt dość szybko,jest ok.Natomiast jak jadę spokojnie to w 80% zatrzymuje się.Wystarczy jednak,że puknę w szybkę i już jest dobrze.Zdarza się to różnie.Nie raz jeżdżę dwa tygodnie i jest ok.,a nie raz zdarza się to kilka razy dziennie.Dodam jeszcze,że wskazówka nie drży tylko wychyla się płynnie.Będę wdzięczny za pomoc.

Kupiłem drugi licznik i znowu sie zatrzymuje przy takiej samej predkosci przy ponad 70km/h ta sama sytuacja. Taki drobiazg a naprawdę wk**wia!!! W lecie jak bedzie cieplej wymienie na 3ci licznik. Albo coś trzeba innego wymienić - czujnik jakiś albo nie wiem co??!

POMOCY RATUNKU :D

CzechuXX
13-01-20, 18:27
A masz możliwość żeby podczas tego zatrzymania licznika podejrzeć w komputerze jaką prędkość pokazuje?