PDA

Zobacz pełną wersję : EK3 VTi S40 Delikatny szum wałka napędowego skrzyni biegów na biegu jałowym

Seweryn
31-01-12, 14:33
Witam,

W mojej Halince zauważyłem, że na postoju przy pracującym silniku przy wciśniętym sprzęgle robi się minimalnie ciszej (niż przy puszczonym pedale sprzęgła). Podejrzewam, że przyczyną jest praca wałka w skrzyni. Czy delikatny jego szum (żadnych głośnych dźwięków, itp.) to normalna sprawa? Miałem taką przypadłość wcześniej w Mercedesie (szum był głośniejszy niż tutaj) i nic z tym nie robiłem, skrzynia nigdy nie zawiodła, a jeździłem sporo.

Dzięki i pozdrawiam!

mass221
31-01-12, 14:43
niestety, u mnie jest podobnie, było tak od 2006, kiedy moja honda została sprowadzona z Niemiec. Do tej pory mnie nie zawiodła i już się przyzwyczaiłem...:/

kazik2_h9w3
31-01-12, 14:44
Pewnie łożysko oporowe szumi

Seweryn
31-01-12, 14:50
Pewnie łożysko oporowe szumi
Nie jestem co do tego przekonany. Wg mnie łożysko szumiało by przy wciśniętym pedale sprzęgła, a cichło przy puszczonym. Tu jest na odwrót.

niestety, u mnie jest podobnie, było tak od 2006, kiedy moja honda została sprowadzona z Niemiec. Do tej pory mnie nie zawiodła i już się przyzwyczaiłem...:/
Tak samo miałem w Mieczysławie. Przyzwyczaiłem się ;).

ryba83
31-01-12, 16:39
mi tak szumi łozysko w zamachu w ek3

reaktor
31-01-12, 16:53
Witam,

W mojej Halince zauważyłem, że na postoju przy pracującym silniku przy wciśniętym sprzęgle robi się minimalnie ciszej (niż przy puszczonym pedale sprzęgła). Podejrzewam, że przyczyną jest praca wałka w skrzyni. Czy delikatny jego szum (żadnych głośnych dźwięków, itp.) to normalna sprawa? Miałem taką przypadłość wcześniej w Mercedesie (szum był głośniejszy niż tutaj) i nic z tym nie robiłem, skrzynia nigdy nie zawiodła, a jeździłem sporo.

Dzięki i pozdrawiam!

łożyska w skrzyni biegów

nie masz co sie tym przejmować możesz spokojnie jeżdzić
naprawiać sie zdecydowanie nie opłaca

sparco
31-01-12, 19:39
w poprzedniej ek3 mi też szumiało, zrobiłem jakieś 50kkm bez problemowo, sprzedałem, a nowy właściciel gdybym u nie powiedział, to by nawet nie zauważył ;)
olej sprawę jeździj dalej