Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z radiem

Ciastek xD
31-01-12, 13:56
Witam wszystkich kolegów

Mam problem odnośnie radia w mojej Hani.
Jeżdżę Hondą Civic 95r coupe, którą mam od niespełna roku. Wymieniłem w niej radio na firmowe Alpine, dodałem głośniki Rockford oraz z poprzedniego samochodu, subwoofer z wzmacniaczem firmy TP. Problem, który mnie dręczy to to iż gdy przez tydzień nigdzie nie wyjeżdżałem to akumulator całkowicie padł.
Od razu wspomnę iż jestem nowym użytkownikiem i to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość

RazoR91
31-01-12, 14:01
Nie dziw się ze aku Ci padło, bo jesli nie jest nowy to od mrozu padnie... to po pierwsze, a po rugie moze coś zle podłączyłes i pobiera prąd cały czas.

Ciastek xD
31-01-12, 14:07
No fakt nowy nie jest ale to było jeszcze zanim mrozy nadeszły

GanJa
31-01-12, 14:15
A radio możesz włączyć bez kluczyka czy dopiero po przekręceniu na pozycje 1? Najlepiej zmierz pobór prądu na postoju powinien być w granicach 0.05A

Ciastek xD
31-01-12, 14:17
mam podtrzymanie wiec mogę włączyć bez kluczyka, pobór prądu tez robiłem i z tego co pamiętam było w porządku

GanJa
31-01-12, 14:22
Zmierzyć jeszcze raz nie zaszkodzi i jak tydzień był nie odpalany + plus stary aku lub niedoładowany szybko ma dosyć.

Ciastek xD
31-01-12, 14:25
Gdyby przyszło mi zakupić nowy aku to jaki polecacie?

GanJa
31-01-12, 14:30
Zależy od kwoty im więcej chcesz wydać tym lepszy chociaż nie powiedziane, ja bym szukał Centra CB450 idzie wyrwać za poniżej 250 zł
edit.
Lepiej najpierw sprawdzić ładowanie itd. czy nic właśnie nie pobiera za powyżej 0.05 A niż kupić i później dalej mieć ten sam problem.

SorryAleNiChu
31-01-12, 14:40
Co do radia to możliwe że źle podłączyłeś kostkę zasilającą. Przewód który powinien być po stacyjce masz podłączony bezpośrednio z aku

zazwyczaj niebieski - wyjście do sterowania anteny automatycznej
zazwyczaj czerwony - zasilanie +12V po stacyjce
zazwyczaj żółty - zasilanie +12V bezpośrednio z akumulatora
czarny - masa

Zmierz pobór prądu tak jak ci koledzy sugerują i sprawdź w instrukcji z radia który pin jest który.

Ciastek xD
31-01-12, 14:42
Ok tak zrobię. Dzięki ;]