PDA

Zobacz pełną wersję : Tuleje przód

sivy
07-06-07, 21:17
Witam! uzyłem wyszukiwarki ale nie znalazłem tego cego szukam mianowicie:
strasznie puka mi w przednim zawieszeniu poprostu strasznie! do wymiany są wszystkie tuleje(tak mi sie wydaje- w sumie to chce wymienić wszystkie zobić potem 2 razy) chciałem sie zapytać ile tuleji i jakie musze kupić żeby zrobić sobie cały przód, jakie bede musiał ponieśc koszty nie wliczajac robocizny? pozdrawiam

k0st3k
07-06-07, 22:11
Jedź na kanał i sprawdź. Zwykle popękane są gumy od tulei. Możesz jeszcze trochę poszarpać wahaczami i bedziesz wiedział co jest do wymiany.

Możesz także to sprawdzić na szarpaku w stacji diagnostycznej. Kosztuje to zwykle 10zł.
Weź kartkę, długopis i sobie zapisz co ci Pan powie.

Tuleje jakie się najczęściej wymienia to:
-tuleje wahacza poprzecznego do amortyzatora
-główna tuleja wahacza poprzecznego

masz jeszcze wahacz porzeczny górny-wymienia się cały
i wahacz wzdłużny.

Sprawdź jeszcze czy ten hałas nie dochodzi z układu kierowniczego (maglownica, drążki, końcówki drążków)

pozdro

raMMzes
07-06-07, 22:14
Tuleje masz ładnie wyrysowane w manualu. Do wymiany pewnie kwalifikuje się 6 sztuk (po trzy na stronę). Średnia cena jednej waha się w zależności od firmy/przeznaczenia i wynosi kilkadziesiąt zł/sztukę.

piotrstrojek
08-06-07, 08:31
Na opuszczonym samochodzie szarpnij sobie za górną część koła - sprawdzisz w ten sposób czy nie masz luzów na sworzniu górnego wachacza, to też może być powodem stuków. Jeśli usłyszysz ciche pukanie to dolicz sobie jeszcze wymianę sworzni - najlepiej po obu stronach.

Bartas
08-06-07, 12:12
Jeśli masz do wymiany sworzeń wahacza dolnego to zapłacisz około 60-70 PLNów za część i około 50 za wymianę (od strony) -zależy od warsztatu.