Zobacz pełną wersję : Dwa auta, dwa silniki, powiazane mody...
Siemanko.
Coraz czesciej mysle o modyfikacji mojego d15z6 w ek3 bo grzebac i tak musze (jeden zawor jest nie do wyregulowania) i pewnie z tego powodu hamowanie pokazalo niecle 100kucy a ponadto po odmuleniu, zmianie kolektora wydechowego, tlumika, kol ssacego i zalozeniu stoga w ej9 d14a3 moja pani mi strasznie odjerzdza a dodatkowo w naszym ej9 spalanie spadlo i to nawet sporo :P
Ej9 ma teraz po hamowaniu 102koniki.
No i wlasnie co teraz... Czy wymiana samego walka w ek3 cos da, czy moze cala glowice od d16z6/y8 szukac. No ale wraz z glowica komp (p28), strojenie , wiazka? A jesli wymiana glowicy to czy mogl bym ta glowice po wyremotowaniu jakos do 1,4 zalozyc, takie minime.
Tu jednak forum mowi (znalazlem 2 posty na ten temat, ale nic w nich ciekawego nie bylo), ze to nic nie da bo to przeciez vtec-e... A moze do glowicy "e" zalozonej na 1,4 wlozyc walek od 1,6?
Po modzie na moim 1,5 zostanie mi komp, wiazka...
Co wy na to?
Teraz ide lulu, bede snil o modach...
Nie spieszno mi z tym, ale wkuza mnie dzwiek tego zaworu... Delikatnie go slychac, nawet "zaraz" po regulacji...
Ps, szukalem i nie znalazem.
Podeslijcie mi linka do jakiegos opisu jak z vtec-e zrobic vtec...
Dzieki.
Starstruck
31-01-12, 01:04
Tak na szybko: Na D15Z6 nie zakłada się głowicy z pełnym vitkiem (po rozpręża), tylko przekłada się wałek i klawiaturę, do tego komp (najlepiej p28 lub coś, na czym można ładnie stroić) + właśnie strojenie. Na D14 też się nie zakłada głowicy z pełnym vitkiem, tylko głowicę z eco-vitkiem.
hmmmm, czyli najlepiej gdybym skolowal 2ga glowice od eko, wyremontowal (dla pewnosci), lekko splanowal i moze kanaly z kolektorami spasowal, plus wymiana walka klawiatury + komp i wiazka (czy sama przejsciowka na obd1?).
Gdy wszystko uskladam to modze moje autko (ek3) i wtedy to samo moge zaczac robic z drogim autkiem... Majac juz wyjeta swoja glowice zregenerowac i ulepszyc ja i do 1,4 montoowac.
Czy montujac glowice eko na dól od 1,4 tez walek i klawiature w niej zmieniamy? Bo komp, wiazka, sonda to tak jak w normalnym minime chyba... ?
Dzieki :)
PS. leppiej wakek/klawiature od d16z6 czy y8, a moze cos jeszcze innego (nie wiem, d15b)
Dziki dzzieki.
stop ACTA!
:D
Taniej i szybciej wyjdzie swap kompletny na D16 niż taka dłubanina.
Na D15Z6 nie zakłada się głowicy z pełnym vitkiem (po rozpręża), tylko przekłada się wałek i klawiaturę, do tego komp (najlepiej p28 lub coś, na czym można ładnie stroić) + właśnie strojenie. Na D14 też się nie zakłada głowicy z pełnym vitkiem, tylko głowicę z eco-vitkiem.
Ziom, co Ty piszesz? :D
Nie spieszno mi z tym, ale wkuza mnie dzwiek tego zaworu... Delikatnie go slychac, nawet "zaraz" po regulacji...
Wymień popychacz jak gwint zjechany, a nie od razu silnik :D
Starstruck
31-01-12, 11:33
No tak jest, sam przecież o tym wiesz, że na D15Z6 nie zakłada się głowicy z pełnym VTECiem, tylko przekłada wałek + komp. Cała głowica na tym bloku rozpręża silnik. Co do D14 wielokrotnie słyszałem od osób, które chciały modzić ten silnik, że np. zamiast wałka Y7 do obecnej głowicy, można założyć głowicę z D15Z6 czyli eco-vteca.
tylko przekłada wałek + komp
Ale w ECO są mniejsze zawory i nie wyrabiają na VTECowych krzywkach na górze :)
zamiast wałka Y7 do obecnej głowicy, można założyć głowicę z D15Z6 czyli eco-vteca.
Też mi to nie leży coś :)
Starstruck
31-01-12, 11:50
Też mi to nie leży coś :)
Mariusz, co Ty opowiadasz? Ile aut na samym forum jeździ na taki setupie i gniotą co niektóre D16Z6? I to dość długo śmigają, jak była fura Szymanowczyka czy kolegi Kazika (ten,co ma sedana VI gen). Sam chciałem w EK3 robić ten mod, ale u mnie efekty mocno ograniczała skrzynia. Co do tego drugiego, to namacalnie nie potwierdzę, ale parę osób z D14 przymierzało się do takiego modu (jasne, że nieopłacalne, ale sposób jednak jest).
Głowica z D15Z6 ma takie same jak w D16Y8, ssące 30 mm i wydechowe 26 mm, tylko starsze eco 90KM miały małe zawory.
O, to znowu się czegoś nauczyłem. Coś mi się wydawało, że ssące w ECONO są mniejsze, trzeba wrócić do alkoholu chyba :D
Nie pamiętam kto, ale ktoś miał pokaźny wynik na tej głowicy z wałkiem stage 2.
Podeśle mi ktoś linki do mocniejszych projektów na silnikach ECONO?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?91931-Civic-MA8-D15Z6-Salvadore
Salvadore wymiata...
a co do mnie to ja i tak musze sie zajac moja glowica eco a nie mam czasu by auto na np tydzien unieruchomic dlatego...
Kupie glowice kompletna eco, dla pewnosci jej uszczelniacze powymieniam i moze new zawory, wszystko posprawdzam, podmienie walek i klawiature na vatekowa w niej, moze lekko sie splanuje/podrasuje... Potem bede mial czas na uzbieranie reszty gratow (wiazka/przajsciowka obd1, komp, wtryski B18C4 itp). Gdy nadejdzie ciepelko podmieniam glowice z moja lekko niedomagajaca i reszte gratkow i zostaje strojenie.
Z tego co wyjme z ek3 bede mial juz baze do moda w ej9. Wydajac na poczatku wiecej zaoszczedze na koncu...
Doswiadczyl ktos dokladnie, obrazowo i krok po kroku co trzeba z glowica eco zrobic przed montazem jej na 1,4. Wstawiamy seryjna czy ze zmienionym walkiem? Wszystkie info i linki mile widziane. Po porzeczytaniu postow o zmianie glowicy w silniku D14A3/4 na eco nic sie nie dowiedzialem poza tym ze sie da, w temacie o minime tez cisza...
Panie i geje, prosze o jakies konkrety...
:D
Starstruck
31-01-12, 15:48
Bo to dość nietypowy mod, gdyż mało kto decyduje się na takie, jakby nie patrzeć, mocna dłubanie w D14.
Fakt, mod nietypowy, ale skoro bede mial czesci to grzechem bylo by nie robic takiego wlasnie :P
I wlasnie dlatego, ze nietypowy to szukam wszelkiego info na ten temat. Wiele osob juz probowalo o takim modzie sie czegos dowiedziec i nic.
A ja mam nadzieje, ze moze tym razem sie ktos znajdzie kto bedzie umial mi cos konkretnego na ten temat poradzic...
Panowie, plizzzz...
Z d15z6 dam rade jakos, ale potem bez info nie rusze tematu z d14a3... Szkoda by sie graty marnowaly.
a powie mi ktoś co da wymiana głowicy d14tkowej na taką z ecovtec'a z seryjną klawiaturą?
Starstruck
31-01-12, 18:45
a powie mi ktoś co da wymiana głowicy d14tkowej na taką z ecovtec'a z seryjną klawiaturą?
Chyba delikatnie dopręża, ale szczerze więcej nic nie wiem. Słyszałem o takich modach od osób, które uparcie modzą D14.
I jaki komp steruje wtedy eco-klawiaturą? Jeśli już to robić to na normalnym vtec i przerzeźbić wiązkę na obd1. Tu jest ciekawa strona i forum o dłubaniu d14 http://www.dodo-upgrades.nl/
Przechodzić na OBD1 tylko po to, aby dorzucić VTEC-E to bezsens. To to samo jak dmuchać pajdę chleba.
Eee, nie pisałem o VTEC-E w kontekście obd1, tylko o normalnym VTEC, bo robienie econo z d14 to faktycznie dmuchanie pajdy chleba.
czyli reasumujac.
Nie wazne czy to d15z6 czy d14a_cos to montujemy glowice eco i w nie walek i klawiature na d16z6/d16y8 zmieniamy.
Za tym idzie wymiana wiazki na obd1 i kompa, oraz wtryski w przypadku 1,5.
Tak?
Ja dalej twierdze że za pieniądze które wsadzi się w grzebanie w tym silniku można spokojnie szybciej wsadzić D16. Wylicz koszty. Tylko nie pisz: "robota głowica - kumpel mi zrobi po taniości", "strojenie - wujek na C64 mi zrobi mapę" itp.
A ten ziom od D15 z 160 hp na jak widzę *****istej hamowni to za te pieniądze miał by nie seryjną B18C4 pewnie które elastycznością by powaliło to 1.5 i było by B.
z tym ze kolega Salvadore chcial pozostac w klasie do 1549cm3.
A w przypadku B serii jest to mega trudne niestety.
Ja rowniez nie chce ruszac pojemnosci, tylko podlubac.
Wiem ze taki swap moza taniej wyrwac, i potem go modzic dalej :D
ale to cale wyjmowanie silnika :P ponad moje sily... :)
zostaje przy 1,5 a mojej Madzi zostawie w jej autku 1,4... Ino tylko dlubne troche tu i tam :)
Krotko, zamiast dwoch swapow bedzie jedna glowica, dwa walki z klaw 1,6, dwa komplety gratow do obd1, dwa remonty glowicy, dwa mody. w duzym skrucie.
kazik2_h9w3
31-01-12, 23:26
Krotko, zamiast dwoch swapow bedzie jedna glowica, dwa walki z klaw 1,6, dwa komplety gratow do obd1, dwa remonty glowicy, dwa mody. w duzym skrucie.
Pozostaje tylko życzyć powodzenia
zaczniesz dziewczynie modzić wiązke pod strojenie to totalnie już sie jej odechce tego auta..bo w końcu miało byc zwykłym dupowozem.
W jej autku jak juz pisalem jest juz kilka drobnych (podstawowych) modyfikacji takich jak kolektory, wydech czy stog.
Ponadto na okres letni jest 2ga niska zawiecha do jej furki, i Madzia ma zawsze mega radoche gdy mi odjezdza autem o mniejszej pojemnosci i (poczatkowo) duzo slabszym...
Cieszy sie z tego co lekko w tajemnicy w jej autku pod maska sie zmienilo, podejzewam ze kolejne modyfikacje tez wywolaja usmiech na jej buzi... :)
Jak dla mnie o radosc z tego ze to grzebanie cos dalo wlasnie chodzi... A jak juz tu kila razy pisalem ja grzebac jestem zmuszony wiec przypadkiem grzebne tyciu wiecej :P
A jeszcze jedno, glowice by auto bylo nadal znosnym w codziennej eksploatacji i nie przesadzalo ze wzrostem spalania do siebie do d15z6 ile splanowac polecacie? Czy tylko cienka 3czesciowa, metalowa uszczelka z wyjeta srodkowa warstwa moze wystarczy?
Ktos poruszal temat kosztow, frezowanie gniazd zaworowych, plamowanie i cala reszta obrobki glowicy to srednio jaki jest koszt? Docieranie zaworow i wymiana uszczelniaczy we wlasnym zakresie.
Czasu duzo