PDA

Zobacz pełną wersję : zamyka i nie zamyka

goku10sdl
30-01-12, 22:41
Witam... mam problem mianowicie z drzwiami i centralnym. Problem tkwi w tym że w np wakacje moje drzwi i system zamykania/otwierania drzwi z centralnego za pomocą pilota działa super.. lecz gdy przyszła zima już nie działa tak jak należy a praktycznie wcale. Muszę kluczykiem się bawić. Czasem raz na 50 prób zamknie lub otworzy drzwi... odkryłem też przypadkiem że jak podładuję akumulator prostownikiem bo zdarzyło się że mi padł i byłem zmuszony. I w pełnym naładowaniu akumulatora zima i mróz nie przeszkadzał zamkowi i zamykał się i otwierał jak należy. No ale potrwa to powiedzmy 2 dni i sytuacja wraca. Ktoś może pomóc ??

nikog0
30-01-12, 22:56
I w pełnym naładowaniu akumulatora zima i mróz nie przeszkadzał zamkowi i zamykał się i otwierał jak należy. No ale potrwa to powiedzmy 2 dni i sytuacja wraca.

Sam sobie odpowiedziałeś :) powodem jest mróz.
1. Spada sprawność aku i to znacznie, więc ciężej dokmnąć/otworzyć.
2. Smar który znajduje się w zamkach staje się gęsty i bardzo lepki, więc trzeba więcej siły, aby ruszać zakmami.
3. Woda, która podciekła zatrzymała się w zamku i go przyblokowuje.

goku10sdl
30-01-12, 23:17
sposób na wyeliminowanie tego ?? Żeby działało i w zimę bo wcześniej działało jak trzeba

nikog0
30-01-12, 23:20
sposób na wyeliminowanie tego ?? Żeby działało i w zimę bo wcześniej działało jak trzeba

Znajdź przyczynę utraty prądu z aku. Najlpiej amperomierz i jaki pobór mocy na zgaszonym silniku, jak podwyższony (normy w innych tematach) to wyciągaj po kolei bezpieczniki i zdiagnozuj i wyeliminuj przyczynę. Może ładowanie alternatora nie jest wystarczające, sprawdzić. A może aku już mówi powoli papa.

goku10sdl
30-01-12, 23:25
ale kluczykiem zamki mogę otworzyć bez trudu.. chodzą leciutko

nikog0
30-01-12, 23:38
Tak, ok, więc nic nie zamarzło. Ale aku musi wszystkie siłowniki w jednej chwili zasilić, jest to na tyle duży wydatek energetyczny, że jego obniżona sprawność przez mróz nie jest w stanie podołać zadaniu.
Spróbuj zamykać pilotem drzwi podczas odpalonego silnika, kiedy jest ładowanie aku przez alternator. Zobaczysz wtedy, że bez problemu się zamykają i odmykają :)

goku10sdl
30-01-12, 23:44
na odpalonym nie zamyka mi się z pilota z tego co pamiętam. tzn w ogóle alarm nie działa

nikog0
30-01-12, 23:51
na odpalonym nie zamyka mi się z pilota z tego co pamiętam. tzn w ogóle alarm nie działa

ja mam na podczerwień i nie mam alarmu i u mnie można z pilota zamknąć otworzyć na włączonym silniku. Ale jak mi samochód postoi na mrozie kilka dni czy tydzień na mniejszym to widze wyraźnie że jakoś tak leniwie drzwi się odryglowują :)

goku10sdl
30-01-12, 23:57
to nie wiem nasmarować zamki?? bo nigdy tam w sumie nie zaglądałem więc nie wiem co tam się dzieje

Marcel1
01-02-12, 12:10
Ja też mam problem, czy to lato, czy to zima. Mam centralny zamek i alarm z pilota. Kiedy uzbrajam alarm, zamykają się drzwi pasażera i tylne drzwi a kierowcy nie, można je normalnie otworzyć i włącza się alarm. Kluczykiem daje się zamknąć drzwi (wtedy siłownik wydaje jakieś dziwne dźwięki, podobne do przeskakiwania trybów), wtedy znów uzbrajam alarm, ale kiedy chce otworzyć z pilota, otwierają się tylko prawe drzwi pasażera (przednie i tylne). Więc otwieram kluczykiem. Siłownik do wymiany? Do naprawy? Miał ktoś podobny problem?

CJ Qumel
01-02-12, 14:16
może ci cięgno jakieś spadlo i dlatego tak się dzieje???

Marcel1
02-02-12, 14:33
Zdejmowałem poszycie drzwi i wszystko na miejscu.

melvin
06-02-12, 21:52
Miałem to samo, przeczyść wtyczkę w drzwiach kierowcy. U mnie pomogło.

ogniotrwaly
06-02-12, 22:23
U mnie nawet jak aku jest tak słaby, że nie odpala auta to centralny i alarm śmigają
Ale w maździe też mi się tak działo to nasmarowałem zamki sprayem silikonowym i wszystkie cięgna w drzwiach i pomogło
A zamki smaruj tylko i wyłącznie smarem silikonowym żadnym wd40 albo grafitem
Tak mi poradził koleś od napraw zamków i jeszcze się na tym nie przejechałem

nikog0
06-02-12, 22:29
Ja też mam problem, czy to lato, czy to zima. Mam centralny zamek i alarm z pilota. Kiedy uzbrajam alarm, zamykają się drzwi pasażera i tylne drzwi a kierowcy nie, można je normalnie otworzyć i włącza się alarm. Kluczykiem daje się zamknąć drzwi (wtedy siłownik wydaje jakieś dziwne dźwięki, podobne do przeskakiwania trybów), wtedy znów uzbrajam alarm, ale kiedy chce otworzyć z pilota, otwierają się tylko prawe drzwi pasażera (przednie i tylne). Więc otwieram kluczykiem. Siłownik do wymiany? Do naprawy? Miał ktoś podobny problem?

wygląda to na zużyte siłowniki, że po prostu nie są w stanie docignąć / odciagnąć, ale czemu w różnych drzwiach... dzwine. Może coś z centralką nie tak?

ogniotrwaly
07-02-12, 06:42
A mnie to wygląda na na wyrobienie jakiejś części