Witam . posiadam problem z EG8 d15b2 a mianowicie hania nie pali na ciepłym silniku. Przelutowywałem już przekaźnik od pompy paliwa ale to nic nie pomogło. Sprawdzane były także czujniki za pomocą omomierza. Wszystko w normie. Zapłon i rozrząd na swoim miejscu. Samochód był juz w kilku warsztatach i nikt nic nie poradził. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady .
Marcin1792
30-01-12, 21:34
Przelutowywałeś czyli tylko rozgrzałeś cynę czy wymieniałeś na nową, jeśli to nie pomogło, najlepiej podmień z kimś kto ma taki samochód :) Miałem to samo, u mnie akurat ponowne roztpienie cyny pomogło
Miałem dokładnie to samo w moim D15B2. Też nikt nie był w stanie zdiagnozować problemu. Początkowo podejrzewałem, że to czujnik położenia wału, ale dowiedziałem się, że w D15B2 nie ma tego ustrojstwa. W warsztacie, w którym pracuje mój ojciec spotkałem gościa, który jest fanem hondy civic i dał mi 3 aparaty zapłonowe i namiar na elektryka żeby mi to wymienił. Pojechałem do tego elektryka, zdjął tylną kanapę, sprawdził pompę,wszystko było ok, posprawdzał każdy przewód i powiedział, że już podejrzewa co to może być. Kazał odpalić auto i pogazować trochę aby silnik się rozgrzał, następnie zgasić i spróbować odpalić ponownie. Oczywiście auto nie chciało zapalić. Siedziałem wtedy w aucie i kręciłem kluczykiem więc nie wiem dokładnie co rozebrał ale wiem że psikał tam jakimś sprayem i w momencie jak psikał to auto odpalało.
Okazało się, że jest coś nie tak ze sterownikiem wtryskiwaczy. Wziął lutownicę, dolutował jakiś przewód i teraz auto odpala na dotyk za każdym razem, czy jest zimny czy ciepły. Za całość zapłaciłem 150zł, po tym jak powołałem się na tego hondziarza z warsztatu. Zajęło mu to około 90 minut z przerwą na 2 kawy i rozmowy z innym klientem. Robiłem to we wrześniu i od tamtej pory ani razu nie miałem problemu z odpaleniem auta na gorącym silniku.
Jesteś z Zamościa, do Lublina masz niedaleko, mogę Cię zaprowadzić do tego gościa, bo adresu nie znam:(