Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pojemność zbiornika na benzyne....pomocy....:(

piotlecek
07-06-07, 17:21
Witam mam taki dziwny problem kupilem niedawno hanke z roku 89 wersja sedan silnik 1,6 16v sohc typ nadwozia d4 i nigdzie nie moge znalesc danych dotyczacych pojemnosci baku do ed4.Wszedzie pisze ze jest to pojemnosc 45 l jednak kiedy moja wskazowka znajdowala sie na czerwonum polu zatankowalem do pelna i weszlo ok 35 l czy te wersje maja bak 35 l czy cos mam namieszane albo z wskazowka albo z dystrybutorem na stacji:) bardzo prosze o pomoc....

lukas.elk
08-06-07, 02:26
Wskaznik zle pokazuje. Musisz sie nauczyc swojego wskaznika...

ParanojA
08-06-07, 07:51
na bank wchodzi 45l.

zakri
08-06-07, 10:10
45 litrów, napewno..
u mnie w rexicy tez na czerwonym polu zostaje ok 10 litrów w baku, to taka wypasiona rezerwa :d

ParanojA
08-06-07, 11:46
10l. zeby na 100km wystarczyło :aloha:
PS. u mnie zwykle nie starcza ;)

dymek
08-06-07, 11:52
Rezerwa w Japończykach jest przewidziana na około 100 km - tak mi kiedyś mechanik powiedział.

ParanojA
08-06-07, 13:52
Nie ufam mechanikom ;)
Raz w zyciu musiałem oddac samochód do mechanika, bo sie nie chciała jedna sróbka odkrecic :djablek:

Jaxpl
08-06-07, 17:40
Nie ufam mechanikom ;)
Raz w zyciu musiałem oddac samochód do mechanika, bo sie nie chciała jedna sróbka odkrecic :djablek:

To stwierdzenie jest nieco na wyrost, chyba, że samemu się jest mechanikiem. Z lekarzami też tak masz?? Preciweż to jakaś paranoja jest :D (bez urazy, tak mi się skojarzyło)

A co do rezerwy paliwa to teoretycznie powinno wystarczyć na 100 km. Ale najlepiej to samemu sprawdzić ... empirycznie, byle by z kanisterkiem w bagażniku :D

piotlecek
08-06-07, 18:43
No to super rezerwa a ja kiedys tak w strachu jechalem jak mi czerwonego pola dotykala:D Normalnie super jest takie forum i spoko ludzie jezdza hankami zawsze pomocni dzieki wielkie!

ParanojA
08-06-07, 20:40
To stwierdzenie jest nieco na wyrost, chyba, że samemu się jest mechanikiem. Z lekarzami też tak masz?? Preciweż to jakaś paranoja jest :D (bez urazy, tak mi się skojarzyło)

A co do rezerwy paliwa to teoretycznie powinno wystarczyć na 100 km. Ale najlepiej to samemu sprawdzić ... empirycznie, byle by z kanisterkiem w bagażniku :D

No pracuje w ksiegowości :d w duzej państwowej firmie (powaznie). Nie jestem mechanikiem z wykształcenia.
Ale wszystko przy swoim aucie robie sam. Rozłozyłem juz kilka razy silnik i złozyłem z powrotem. W zasadzie odbudowałem auto od podstaw, i jezdzi do dzisiaj. Przełozyłem trzy silniki w fatach i tez jezdza. Oczywiście pierwszy swat trwał 2 tygodnie, ostatni 2 wieczory :aloha: Uwazam ze jak sie potrafi trzymac prosto śrubokręt i korzystac z klucza to mozna wiele zrobic samemu. I miec lepiej a przynajmniej tak samo zrobione jak u mechanika za ciezka kase. Przynajmniej jestem pewien co wymieniam i jak io wiem zer nikt mnie nie oszuka. No i kasy nie mam duzo :/

Jaxpl
08-06-07, 21:39
...Uwazam ze jak sie potrafi trzymac prosto śrubokręt i korzystac z klucza to mozna wiele zrobic samemu. I miec lepiej a przynajmniej tak samo zrobione jak u mechanika za ciezka kase. Przynajmniej jestem pewien co wymieniam i jak io wiem zer nikt mnie nie oszuka. No i kasy nie mam duzo :/

Ok respect :) :piwo2:

piotlecek
08-06-07, 23:52
jeszcze takie pytanie jezeli mam felgi 13 cali to jak mam obliczyc spalanie bo podobno jak sa male felgi to jakos inaczej sie to liczy...:/ zna sie ktos jakos i wytlumaczy mi jak to dziala?

lukas.elk
09-06-07, 04:15
Nie felgi a rozmiar opony. Najpierw musisz znac rozmiar fabryczny a potem sprawdzic swoj rozmiar i na tym kalkulatorze: http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
sprawdzic ewentualne odchylenia predkosci itp.

ParanojA
09-06-07, 14:00
Generalnie węższa opona i mniejsza srednica koła powoduje mniejsze opory toczenia. Takrze masa koła ma znaczenie. Im mniejsze te wartosci tym mniejsze powinno byc spalanie. Nie nalezy jednak spodziwac sie nagłego spadku o 5l. po zmianie profilu opony z 55 na 50 :)

Ale faktycznie cos w tym jest bo na 14' stalowych lepiej mi sie zbierał niz na szerokich 16".

icemanevo
08-05-11, 22:51
Małe pytanko tylko :) jaką pojemność mają baki w EJ2?

fate
19-05-11, 00:15
http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/honda/civic/v-coupe-1.5-i-101km.html