PDA

Zobacz pełną wersję : jakie elementy zawieszenia zuzywaja sie najczesciej jezdzac po polsce

bakajashi
30-01-12, 14:26
witam jak w temacie interesuje mnie bardzo jakie elementy zuzywaja sie najszybciej w naszych hankach. Jakie cześci polecacie ? pozdrawiam

Lucas.FK2
30-01-12, 14:46
Auto na glebie? Jak nie to szybko nic nie pada.
Sprawdź łączniki stabilizatora, Gumy od niego też. Końcówki drążków,sworznie, Cukierki. Takie rzeczy posprawdzaj.

bakajashi
30-01-12, 16:18
nie kolego wszystko oem. a opłaca sie kupywac cale wachacze te z allegro. jak z wykonaniem . mam duze upusty w sklepie motoryzacyjnym bo jestem mechanikiem

Lucas.FK2
31-01-12, 19:18
Wahacze polecam 555. Tak samo jak i końcówki drążków. Teraz akurat nowy wahacz mam. Sworznie mam Yamato.
Tobie dłużej pożyje zawieszenie.
Bierz ze sklepu-szybciej bedzie.

sucharek
01-02-12, 08:28
to skoro jestes mechanikiem to sprawdz co padlo a nie sie pytasz co moze pasc

z reguly nic sie nie dzieje

bakajashi
01-02-12, 10:24
ja wiem co mam u siebie do wymiany tylko tak pytam z ciekawosci co najczesciej pada??

skolopendra
01-02-12, 10:55
cukierki -ale tylko te co cą od nowości ewentualnie nowe nie ori

i końcówki drążków.

czasem nie zaszkodzi wymienić tulejki pod tylny amorem
nic więcej specjalnie nie pada -to nie bmw czy inne audi :cool:

mirasek
01-02-12, 11:25
Duże cukierki i górne sworznie - tego najwięcej wala mi się po warsztacie :) oczywiście z wielu aut, nie z jednego i wszystko to j.w. pisał skolopendra, albo części z pierwszego montażu albo jakieś zamienniki.

Można jeszcze dorzucić końcówki drążków i dolne sworznie ale jeśli już przyjdzie do wymiany to się robi raz na dobrych gratach i zapomina na drugie tyle lat normalnej jazdy, nie zużywa się to jakoś notorycznie czy szybko.

pablo_020
01-02-12, 11:42
Ja jeszcze bym dozucił tuleje na gornych wahaczach.
Przez 3 lata posiadania samochodu zmieniałem dwie strony 2 razy.

bakajashi
02-02-12, 22:49
panowie ja w temacie hondy jestem zielony bo jak przyjezdały to tylko na wymiane olei. tak tylko z ciekawosci pytam cpoda najczesciej. mam bardzo duze doswiadczenia w autach grupy vag bo robilem w serwisie skody

Hondziarz84
02-02-12, 23:05
Sworznie dolne w przednich wahaczach. Przejechałem ponad 40tys i tylko to robiłem. Mam przegubu zewnętrzne do wymiany ale nie wiem ile mają km przejechanych:)

adrian16115
05-02-12, 19:54
u mnie po 3 latach użytkowania tylko wymieniłem końcówki drążków i obecnie lecę 44 tysiąc

Martyna
07-02-12, 19:05
Duże cukierki i górne sworznie
No właśnie. Mój mechanik wymienił mi cukierki na oryginalne i teraz nie ma już z nimi kłopotu. Kiepskie zamienniki potrafiły rozpaść się po 15 tys km :(
Zostały mi natomiast tuleje poliuretanowe, które w akcie desperacji kupiłam po kolejnym zerwaniu cukierków.
Hmmm.... dlaczego nie mogę pisać postów w dziale "sprzedam" ? :(

pablo_020
07-02-12, 22:08
Koleżanko kłania sie regulamin działu sprzedam, a dokładniej:
11. Aby zamieścić ogłoszenie w dziale SPRZEDAM, należy mieć ponad 10 postów na koncie aktywnym od przynajmniej 30 dni, co świadczy o aktywności na Forum.

CJ Qumel
07-02-12, 22:17
ja swoim zrobiłem 100 tyś. i wymieniłem przegub, sprzęgło, sworzeń górny i cukierki a że pozostałe tulejki zaczynały być do wymiany to zmieniłem na poliuretany

bakajashi
07-02-12, 23:14
noi za to kocham moja hanie tzn za bez awaryjnosc. w dzissiejszym dniu naprwawiałem 5 vw obłed

Martyna
08-02-12, 10:05
w dzissiejszym dniu naprwawiałem 5 vw obłed

Hania ma tę zaletę, że nigdy jeszcze nie zepsuła się nagle i bez ostrzeżenia. Nigdy nie stanęła na drodze :)

nikog0
08-02-12, 13:10
To i ja się wypowiem. Przez ostatnie 3 lata przejechałem 20 tys km, głównie w trasie, zmieniałem:
-osłona przegubu zewnętrznego lewą rok temu
-osłonę przegubu zewnętrznego prawą kilka miesięcy temu
-pół roku temu komplet klocków i tarcz (tarcze były oryginalne jeszcze)
-zaczęły mi z tyłu buczeć łożyska powyżej 140 km/h więc pewnie trzeba będzie zmienić
-tłumik końcowy (2lata temu)

W zawieszeniu nic nie wymagało wymiany na ostatnim przeglądzie w lipcu, ale pewnie niedługo cukierki, poza tym w zawieszeniu na razie ok, ale delikatnie jeżdżę i unikam dróg o kiepskiej jakości.

Może ktoś z Was zna drogę Mielec-Tarnów (fragment jest nowy - nie o nim tutaj), jest ona dość dziurawa i ma kiepską jakość. Wielokrotnie słyszałem taką zasadę, że taką nawierzchnią trzeba jechać 30 km/h albo 130 km/h.... żeby od razu nie zużywały się nadmiernie elementy zawieszenia i żeby było komfortowo...

Ostatnio (w listopadzie, sucha jezdnia) jechałem tam właśnie tą drugą opcją (130-140) i powiem że w aucie nie czuć nierówności, bo auto nad nimi leci można powiedzieć, tylko to trochę za szybko jak na taką drogę, nie czułem się pewnie, ale i tak byli tacy co mnie wyprzedzali i szybko znikali...

Wy jak się do tej "zasady" ustosunkowujecie ? (pomijam kwestie ograniczenia prędkości do 90 km/h bo to droga dwukierunkowa jednojezdniowa)

Martyna
08-02-12, 13:52
zmieniłem na poliuretany

A gdzie kupię pojedyncze tuleje poliuretanowe? Udało mi się dostać tylko cukierki. Reszta była dostępna wyłącznie jako komplet :(

CJ Qumel
08-02-12, 14:50
A gdzie kupię pojedyncze tuleje poliuretanowe?

na przykład tu :) http://www.strongflex.vot.pl/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=1&category_id=286&page=shop.browse&limit=20&limitstart=0&lang=pl

Może ktoś z Was zna drogę Mielec-Tarnów

ja znam bo jestem z Dąbrowy Tarnowskiej:)

Wy jak się do tej "zasady" ustosunkowujecie ?

ja zdecydowanie wolałbym wolniejszą opcje i czesto ją wybieram ale nie zawsze bo różnie to bywa

Martyna
08-02-12, 15:47
na przykład tu :)

Widzę kolega zorientowany w temacie :) A możesz mi w takim razie podpowiedzieć, gdzie znajdę liste cześci pasujących z Rovera do mojej Hani ? Ewentualnie jeszcze, czym się różni R400 od R45 ?

CJ Qumel
08-02-12, 20:20
gdzie znajdę liste cześci pasujących z Rovera do mojej Hani ? Ewentualnie jeszcze, czym się różni R400 od R45 ?

z rovera duszo części pasuje jak chcesz się coś dowiedzieć to ewentualnie tu http://forum.roverki.eu/ albo pisz do mnie :D:D

mirasek
08-02-12, 21:38
Tu jest pomocny temat w tej kwestii:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?110367-PASUJE-P-amp-P-czyli-jakie-elementy-z-innych-aut-pasuj%B1-do-Naszych-5D

skolopendra
09-02-12, 09:58
od żuka jeszcze kilka elementów pasuje
sprawdźcie dobrze :cool:

mirasek
09-02-12, 10:38
Purysta jotdeem się znalazł :D widzisz coś złego w tym że sporo gratów jest wymiennych między modelami?

CJ Qumel
09-02-12, 10:47
Tu jest pomocny temat w tej kwestii:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?110367-PASUJE-P-amp-P-czyli-jakie-elementy-z-innych-aut-pasuj%B1-do-Naszych-5D

o widzisz całkiem zapomniałem o tym temacie:o

jak dla mnie to nawet lepiej że dużo elementów jest zamiennych i to że jakaś część nie pochodzi z hondy nie znaczy że jest gorsza a poza tym przez to można wychaczyć różne rzeczy dużo taniej a w sumie to samo