Zobacz pełną wersję : Mróz - pod odpaleniu coś wyje i po 2 minutach przestaje
Cześć,
silnik D14Z4. Po odpaleniu, gdy wejdzie na obroty podczas ssania, coś zaczyna wyć, jakby jakieś łożysko. Po około dwu minutach przestaje. Co to może być?
Starstruck
30-01-12, 13:50
Paski pewnie. NA dodatnich temp tego nie ma?
u mnie tak jest po odpaleniu jak powietrze zasysa przez chwile jak zimno
Nie, na dodatnich jest cichutko. Jeszcze mam jedno pytanie, po wymianie wałka na ten z W3 mam wrażenie, że rozrząd głośniej pracuje, na wałku z Z4 tego nie było, zawory były regulowane. Na wolnych jest ok, natomiast w okolicach 2-2,5rpm chodzi trochę jak sieczkarnia, czy zimno, czy ciepło.
Yotomeczek86
30-01-12, 13:55
Wspomaganie, a dokładnie pompa.
Starstruck
30-01-12, 13:58
W3 ma ostrzejsze krzywki, to normalne, że głośniej pracuje i pewnie wydech też jest głośniejszy. Jak "wyje" przez chwilę na mrozie, to nie ma co się przejmować. Mi też czasami civic po całym dniu i nocy stania na mrozie po odpaleniu przez kilka sek (czasem dłużej) wydobywa dziwne dźwięki :p.
U mnie też wyje, jeśli postoi na mrozie ponad -10 stopni, to standard jakieś dzikie dźwięki z pod maski :) albo paski albo pompa wspomagania właśnie :) nie ma się czym przejmować, jeśli dźwięk po tych 2 minutach mija :)
Panowie kurde jest -10 albo więcej! Co wy chcecie, żeby palił jak w lato, chodził pięknie ; D Niektóre auta W OGÓLE nie odpalają ; D Mi dzisiaj coś cykało (pasek). Po drugie zawory będą grać przez chwilę, bo motor jest "trochę" zimny ; ]
U mnie też to samo, wyje przez chwile (tak z minutę) jak by było turbo :) , bardziej jest to słyszalne po wymianie wszystkich pasków na nowe. Ogólnie, nie przejmować się, ważne że odpala i jedzie!
Jeżeli chodzi o klekotanie zaworów to u mnie cisza :D
Jeżeli chodzi o klekotanie zaworów to u mnie cisza :D
U mnie też zaworów nie słychać, a nie były regulowane z 30 tys... a silnik też wskakuje od razu na 1500, czasem 1700 rpm, nie faluje.
U mnie to jest bardziej taki metaliczny chrobot, często przerywany np. chrobocze i potem 10 sek. cisza i znowu aż się auto rozgrzeje. Ostatnio jak się przysłuchiwałem to wydawało mi się właśnie, że odgłos idzie z łożyska pompy wspomagania jak Koledzy wspominali lub ewentualnie sprężarki klimatyzacji. Czy ktoś to naprawiał, np. wymieniał łożysko pompy wspomagania albo całą pompę. Jakie to są koszty?
Jedyne, co mogę powiedzieć to to, że podczas takich mrozów należy załączyć klimę przynajmniej raz w tygodniu na jakieś 10-15 minut, żeby olej obiegł sobie cały obieg, wtedy zmniejszamy zużycie sprężarki :)
Hondziarz84
01-02-12, 14:11
Piszczy mi pasek od alternatora i chyba własnie łożysko od wspomagania słychać ale grunt że zapala:)