Zobacz pełną wersję : Małe, wnerwiające zimowe awarie
W związku z mrozem mój Civic (2000 rok, więc to się chyba nazywa MB, hatchback 1.4iS z Anglii) postanowił zacząć mnie wnerwiać.
Psują się mało ważne rzeczy, które jednak mocno mi przeszkadzają więc muszę je powymieniać.
Sprężyny gazowe do podnoszenia bagażnika - znalazłem tą aukcję z V-gena - parametry są chyba te same co w VI - http://moto.allegro.pl/sprezyna-gazowa-tyl-honda-civic-eg-ej-91-95-i2037415228.html - czy te sprężyny będą pasować do mojej szóstki?
Czujnik otwarcia drzwi kierowcy - gdzie znaleźć nowy? Nie znalazłem żadnej aukcji ani części na iparts.pl... Jest jakiś zamiennik?
Pompka spryskiwacza z tyłu - też nie mogę znaleźć aukcji ani części... Możecie mi pomóc? :)
Zaczynam się zastanawiać, czy mój samochód nie był kiedyś zatopiony, bo jak tylko pojawił się mróz - wszystko się w nim sypie...
1. to normalne mam nowe tez się za ciekawie nie podnoszą z lotka z tylu
2. pewnie drzwi ci zamarzły albo kable cos nie łącza czujnik raczej sie nie psuje
3.ale co z ta pompka niedziala ? jak chcesz to mam uzywana jest taka sama jak przednia nawet od forda pasuje jak cos
1. bagażnik zaczął mi dzisiaj spadać na łeb, czyli znaczyłoby, że mróz je do reszty wykończył. mogę kupić te z aukcji i będą pasować?
2. nie wiem, może sól się dostała? kilka razy zadziałał ostatnio. gdzie on w ogóle jest schowany? matiz miał taki przycisk w drzwiach, tutaj nie mogę go znaleźć.
3. jeśli jest taka sama, to ok, znajdę jakąś :) myślałem, że są dwie różne a prawdę mówiąc na mrozie nie chciało mi się tam grzebać i porównywać.
powiem ci tak przy takich mrozach to nowe tez nie beda 3 mac za dobrze ale jak chcesz kupic to kup
to taki czarny pypec pewnie cos podobnego jak matizie poznasz napewno
wcale sie nie dziwie mi tez sie nie chce :) moze plyn zamarzł w przewodach slychac ja ?
nie slychac jej, spalila sie na bank bo nawet w garazu w centrum handlowym nie odzyla jak samochod odtajal.
aha no to musisz pompke kupic tyle ze jak nie masz ocieplanego garazu to bym sie za to nie bral
Nie mam, nie biorę się dopóki mróz nie zelżeje :) Pytam na później. Jeśli mówisz, że te sprężyny/siłowniki nowe też nie będą trzymać na mrozie, to z tym też się wstrzymam na razie.
Jeśli masz lotkę na klapie to za słabe siłowniki kupiłeś - 425N są wystarczające do klapy bez lotki.
Ja kupiłem w zeszłym roku 440N Magneti Marelli i się na mrozie trzymają. Stare w mrozy wymiękły - miały prawo, bo doszła lotka.
Krańcówka w drzwiach się nie psuje. Ewentualnie zaśniedziała lub kabel się wysunął. Jej budowa jest banalna, więc łatwo ją rozłożysz na elementy pierwsze, przeczyścisz benzyną lub WD40 i będzie działać.
mam 440 kupione w tamta zime u mnie ciezko podnosi moze ze wzgledu na lotke i polke naszpikowana glosnikami
Nie mam lotki, zwykłą klapę. Przed mrozem działało.
to poczekaj az mina :) i nie wymieniaj :)
Do MB2 podchodzą siłowniki z skody Felicji, jakby ktoś szukał. A ten spryskiwacz tylny i tak jest beznadziejny, więc nawet koło niego nie rób, bo to bez sensu, jak coś to na szrocie może dostaniesz, albo na allegro. W każdym samochodzie, nawet nowym co jakiś czas jakiś drobiazg odmawia posłuszeństwa... :) a 2000 rok to już prawie 12 letnie autko, więc coś się musi dziać.
a u mnie było w nocy -16 TDI gownowagena odmówil posłuszenstwa a hanka cykła jak by nigdy nic . wiec panowie tylko japan
Czy te tetleskopy bedą pasowały do mb2 z lotka VTI ? : http://allegro.pl/skoda-felicja-hb-kombi-silownik-bagaznika-jakosc-i2046388854.html
a u mnie było w nocy -16 TDI gownowagena odmówil posłuszenstwa a hanka cykła jak by nigdy nic . wiec panowie tylko japan
Kolego dziś z rana było u mnie -18stC i mam 20t2r czyli jak sie domyślasz hondę z silnikiem rovera w dieslu, raz zagrzałem świeczki i za drugim przekręceniem kluczyka zapaliła:) i dodam że angieką ona jest:)
Ps. a z tym VW to dziwne bo jak wszystko sprawne to one dość w miarę paliły w mrozy, no ale może akumulator już nie ten . . .
Pozdro
Kolego dziś z rana było u mnie -18stC i mam 20t2r czyli jak sie domyślasz hondę z silnikiem rovera w dieslu, raz zagrzałem świeczki i za drugim przekręceniem kluczyka zapaliła:) i dodam że angieką ona jest:)
Ps. a z tym VW to dziwne bo jak wszystko sprawne to one dość w miarę paliły w mrozy, no ale może akumulator już nie ten . . .
Pozdro
Nie takie dzwine, facet, który stał koło mnie na parkingu (Lublin z -16-18) nie odpalił paska B5 tdi, zakręcił może z 3 cykle i koniec, dzień wcześniej to samo bmw5 2,4 diesel. Chociaż jak świece dobre i paliwo i aku to powinien odpalić :)
wulkanisko
30-01-12, 22:59
Czy te tetleskopy bedą pasowały do mb2 z lotka VTI ? : http://allegro.pl/skoda-felicja-hb-kombi-silownik-bagaznika-jakosc-i2046388854.html
Będą, tu masz tańsze: http://www.skoda-shop.pl/products.php?assortment=30&producer=129&kind=30826
Hondziarz84
30-01-12, 23:07
Teścia mazda 626 ditd przy -16 dziś na dotyk więc i klekot daje radę, moja Honda też:) Więc Japonia rządzi:)
U mnie do wnętrza tylnej klapy wlewa się woda (nie wiem jakim cudem), po deszczu przy podnoszeniu klapy wylewa się z zamka, w zimie ta woda zamarza i siłowniki nie dają rady. Już się przyzwyczaiłem.
U mnie do wnętrza tylnej klapy wlewa się woda (nie wiem jakim cudem), po deszczu przy podnoszeniu klapy wylewa się z zamka, w zimie ta woda zamarza i siłowniki nie dają rady. Już się przyzwyczaiłem.
Pewnie się wlewa poprzez ten plastik w którym wmontowana jest tablica rejestracyjna. Jakby to zamontować na silikonie to może problem by znikł, ale żeby użyć silikonu, temp musi być dodatnia :)
Nie chce otwierac nowego tematu wiec pisze tutaj :)
Od kiedy się robi zimno mam dosyć głupi przypadek ze skrzynia s9p (mb6), w Grudniu jak się robiły pierwsze mrozy zaraz po odpaleniu silnika słychać było ewidentnie jak puszczałem sprzęgło obroty spadały tak mniej więcej o 200-300. 13Grudnia mój silnik poszedł do naprawy (Uszczelniacze pierścienie itd...) odebrałem go dopiero w sobotę czyli przejechałem może 100km wiec nadal silnik jest sztywny troszkę. Wczoraj gdy go odpalałem -13*C na ssaniu miał ledwo 1100 rpm a gdy puściłem sprzęgło prawie zdechł o.O co to może być ? Podkreślam ze w lato owego problemu nie mam
Pozdrawiam
Ja już te teleskopy od klapy wymieniałem po prostu ze starości straciły swe właściwości. No ale w sumie teraz na mrozie też trzymają. Wymiana była bardzo prosta. Teleskopy są nasadzane (wciskane) na takie kulki wkręcone w bok klapy bagażnika i zabezpieczane zawleczkami z cienkiego drutu. Demontując te stare oczywiście należy najpierw wyjąć zawleczki a nie szarpać z nimi.