PDA

Zobacz pełną wersję : Małe, wnerwiające zimowe awarie

patrykk
30-01-12, 13:05
W związku z mrozem mój Civic (2000 rok, więc to się chyba nazywa MB, hatchback 1.4iS z Anglii) postanowił zacząć mnie wnerwiać.
Psują się mało ważne rzeczy, które jednak mocno mi przeszkadzają więc muszę je powymieniać.

Sprężyny gazowe do podnoszenia bagażnika - znalazłem tą aukcję z V-gena - parametry są chyba te same co w VI - http://moto.allegro.pl/sprezyna-gazowa-tyl-honda-civic-eg-ej-91-95-i2037415228.html - czy te sprężyny będą pasować do mojej szóstki?

Czujnik otwarcia drzwi kierowcy - gdzie znaleźć nowy? Nie znalazłem żadnej aukcji ani części na iparts.pl... Jest jakiś zamiennik?

Pompka spryskiwacza z tyłu - też nie mogę znaleźć aukcji ani części... Możecie mi pomóc? :)

Zaczynam się zastanawiać, czy mój samochód nie był kiedyś zatopiony, bo jak tylko pojawił się mróz - wszystko się w nim sypie...

sucharek
30-01-12, 13:12
1. to normalne mam nowe tez się za ciekawie nie podnoszą z lotka z tylu
2. pewnie drzwi ci zamarzły albo kable cos nie łącza czujnik raczej sie nie psuje
3.ale co z ta pompka niedziala ? jak chcesz to mam uzywana jest taka sama jak przednia nawet od forda pasuje jak cos

patrykk
30-01-12, 13:20
1. bagażnik zaczął mi dzisiaj spadać na łeb, czyli znaczyłoby, że mróz je do reszty wykończył. mogę kupić te z aukcji i będą pasować?
2. nie wiem, może sól się dostała? kilka razy zadziałał ostatnio. gdzie on w ogóle jest schowany? matiz miał taki przycisk w drzwiach, tutaj nie mogę go znaleźć.
3. jeśli jest taka sama, to ok, znajdę jakąś :) myślałem, że są dwie różne a prawdę mówiąc na mrozie nie chciało mi się tam grzebać i porównywać.

sucharek
30-01-12, 13:26
powiem ci tak przy takich mrozach to nowe tez nie beda 3 mac za dobrze ale jak chcesz kupic to kup
to taki czarny pypec pewnie cos podobnego jak matizie poznasz napewno
wcale sie nie dziwie mi tez sie nie chce :) moze plyn zamarzł w przewodach slychac ja ?

patrykk
30-01-12, 13:27
nie slychac jej, spalila sie na bank bo nawet w garazu w centrum handlowym nie odzyla jak samochod odtajal.

sucharek
30-01-12, 13:33
aha no to musisz pompke kupic tyle ze jak nie masz ocieplanego garazu to bym sie za to nie bral

patrykk
30-01-12, 13:39
Nie mam, nie biorę się dopóki mróz nie zelżeje :) Pytam na później. Jeśli mówisz, że te sprężyny/siłowniki nowe też nie będą trzymać na mrozie, to z tym też się wstrzymam na razie.

mafia35
30-01-12, 13:43
Jeśli masz lotkę na klapie to za słabe siłowniki kupiłeś - 425N są wystarczające do klapy bez lotki.
Ja kupiłem w zeszłym roku 440N Magneti Marelli i się na mrozie trzymają. Stare w mrozy wymiękły - miały prawo, bo doszła lotka.
Krańcówka w drzwiach się nie psuje. Ewentualnie zaśniedziała lub kabel się wysunął. Jej budowa jest banalna, więc łatwo ją rozłożysz na elementy pierwsze, przeczyścisz benzyną lub WD40 i będzie działać.

sucharek
30-01-12, 13:52
mam 440 kupione w tamta zime u mnie ciezko podnosi moze ze wzgledu na lotke i polke naszpikowana glosnikami

patrykk
30-01-12, 13:58
Nie mam lotki, zwykłą klapę. Przed mrozem działało.

sucharek
30-01-12, 14:22
to poczekaj az mina :) i nie wymieniaj :)

nikog0
30-01-12, 14:34
Do MB2 podchodzą siłowniki z skody Felicji, jakby ktoś szukał. A ten spryskiwacz tylny i tak jest beznadziejny, więc nawet koło niego nie rób, bo to bez sensu, jak coś to na szrocie może dostaniesz, albo na allegro. W każdym samochodzie, nawet nowym co jakiś czas jakiś drobiazg odmawia posłuszeństwa... :) a 2000 rok to już prawie 12 letnie autko, więc coś się musi dziać.

bakajashi
30-01-12, 14:40
a u mnie było w nocy -16 TDI gownowagena odmówil posłuszenstwa a hanka cykła jak by nigdy nic . wiec panowie tylko japan

kowal162
30-01-12, 16:11
Czy te tetleskopy bedą pasowały do mb2 z lotka VTI ? : http://allegro.pl/skoda-felicja-hb-kombi-silownik-bagaznika-jakosc-i2046388854.html

jaro467
30-01-12, 22:40
a u mnie było w nocy -16 TDI gownowagena odmówil posłuszenstwa a hanka cykła jak by nigdy nic . wiec panowie tylko japan

Kolego dziś z rana było u mnie -18stC i mam 20t2r czyli jak sie domyślasz hondę z silnikiem rovera w dieslu, raz zagrzałem świeczki i za drugim przekręceniem kluczyka zapaliła:) i dodam że angieką ona jest:)
Ps. a z tym VW to dziwne bo jak wszystko sprawne to one dość w miarę paliły w mrozy, no ale może akumulator już nie ten . . .
Pozdro

nikog0
30-01-12, 22:59
Kolego dziś z rana było u mnie -18stC i mam 20t2r czyli jak sie domyślasz hondę z silnikiem rovera w dieslu, raz zagrzałem świeczki i za drugim przekręceniem kluczyka zapaliła:) i dodam że angieką ona jest:)
Ps. a z tym VW to dziwne bo jak wszystko sprawne to one dość w miarę paliły w mrozy, no ale może akumulator już nie ten . . .
Pozdro

Nie takie dzwine, facet, który stał koło mnie na parkingu (Lublin z -16-18) nie odpalił paska B5 tdi, zakręcił może z 3 cykle i koniec, dzień wcześniej to samo bmw5 2,4 diesel. Chociaż jak świece dobre i paliwo i aku to powinien odpalić :)

wulkanisko
30-01-12, 22:59
Czy te tetleskopy bedą pasowały do mb2 z lotka VTI ? : http://allegro.pl/skoda-felicja-hb-kombi-silownik-bagaznika-jakosc-i2046388854.html

Będą, tu masz tańsze: http://www.skoda-shop.pl/products.php?assortment=30&producer=129&kind=30826

Hondziarz84
30-01-12, 23:07
Teścia mazda 626 ditd przy -16 dziś na dotyk więc i klekot daje radę, moja Honda też:) Więc Japonia rządzi:)

jaskul
31-01-12, 08:25
U mnie do wnętrza tylnej klapy wlewa się woda (nie wiem jakim cudem), po deszczu przy podnoszeniu klapy wylewa się z zamka, w zimie ta woda zamarza i siłowniki nie dają rady. Już się przyzwyczaiłem.

nikog0
31-01-12, 10:23
U mnie do wnętrza tylnej klapy wlewa się woda (nie wiem jakim cudem), po deszczu przy podnoszeniu klapy wylewa się z zamka, w zimie ta woda zamarza i siłowniki nie dają rady. Już się przyzwyczaiłem.

Pewnie się wlewa poprzez ten plastik w którym wmontowana jest tablica rejestracyjna. Jakby to zamontować na silikonie to może problem by znikł, ale żeby użyć silikonu, temp musi być dodatnia :)

Guscioren
31-01-12, 18:00
Nie chce otwierac nowego tematu wiec pisze tutaj :)
Od kiedy się robi zimno mam dosyć głupi przypadek ze skrzynia s9p (mb6), w Grudniu jak się robiły pierwsze mrozy zaraz po odpaleniu silnika słychać było ewidentnie jak puszczałem sprzęgło obroty spadały tak mniej więcej o 200-300. 13Grudnia mój silnik poszedł do naprawy (Uszczelniacze pierścienie itd...) odebrałem go dopiero w sobotę czyli przejechałem może 100km wiec nadal silnik jest sztywny troszkę. Wczoraj gdy go odpalałem -13*C na ssaniu miał ledwo 1100 rpm a gdy puściłem sprzęgło prawie zdechł o.O co to może być ? Podkreślam ze w lato owego problemu nie mam
Pozdrawiam

civek
01-02-12, 09:44
Ja już te teleskopy od klapy wymieniałem po prostu ze starości straciły swe właściwości. No ale w sumie teraz na mrozie też trzymają. Wymiana była bardzo prosta. Teleskopy są nasadzane (wciskane) na takie kulki wkręcone w bok klapy bagażnika i zabezpieczane zawleczkami z cienkiego drutu. Demontując te stare oczywiście należy najpierw wyjąć zawleczki a nie szarpać z nimi.