Zobacz pełną wersję : Rozmiar stożka... Ma to jakiś wpływ?
Witam
Mam silnik d14z2 z dolotem z filtrem stożkowym, który został mi skądś tam i jest on wątpliwej jakości. Chcę go wymienić chociażby na simotę....
Czy średnica stożka jaki kupię ma jakiś wpływ?
Który będzie lepszy, większy czy mniejszy?
http://allegro.pl/filtr-stozkowy-simota-dolot-160km-zaimpregnowany-i2087556254.html
http://allegro.pl/filtr-stozkowy-simota-dolot-240km-zaimpregnowany-i2087556213.html
w aukcjach masz do 160 i 240km, wiec ten do 160 raczej wystarczy :)
bo jak będzie za mały to troche silnik przydusi, ale do 1.4 to i parówe wkładają, a tam stożek jest dos spory ;)
bo jak będzie za mały to troche silnik przydusi
jeśli założy ten od odmy na główny to możliwe, że będziesz miał rację :)
andrew22zzz
30-01-12, 16:58
Im większy stożek tym teoretycznie lepszy. Większa powierzchnia= nie zabija się szybko i nie trzeba tak często czyścić, przy turbinie łatwiej/szybciej ją rozkręcić.
Inna kwestia to jakość/producent stożka, czyli samo filtrowanie.
Zamówiłem już dzisiaj stożek Simoty, ten większy do 240KM :D
Mam nadzieję że będzie ok ,teraz mam jakieś no-name wielkości tej mniejszej simoty, ale strach na tym jeździć, to jakieś badziewie szkoda silnika :)
ale strach na tym jeździć, to jakieś badziewie szkoda silnika hehe tak jakby ta Simota była lepsza
uwierz mi że simota jest prima sort, przy tym na czym ja teraz jeżdżę ;p
uwierz mi że simota jest prima sort, przy tym na czym ja teraz jeżdżę ;p
A wiesz że to jest wszystko składane przez jedne żółte rączki za tą samą miskę ryżu?
andrew22zzz
30-01-12, 19:44
Tak jak prawie wszystko teraz. Zapytałem pewnego "usera" sprzedającego na forach stożki Fujita, czy to chinole.....odpisał: nie, to oryginały hahahahahhaa
Trzeba być bucem totalnym żeby nie wiedziec, że to wszystko z Chin.
Simota,AOMA...wszystko jeden sort, ale można na tym spokojnie jeździć. Jakie są opcje? K&N za ponad 2x tyle ??
Simota,AOMA...wszystko jeden sort, ale można na tym spokojnie jeździć.
Właśnie takie same mam zdanie na ten temat.... Na pewno lepsza simota, która ma z tego co czytam chyba najlepszy stosunek ceny do jakości, niż filtr do którego żadna firma się nie przyznaje :D
A pakowanie filtra K&N za grubo ponad 200zł do d14, to chyba lekki przerost formy nad treścią....
ja wpakowalem K&N do mojej d14a4 o srednicy montazowej 114KM gdzie dolot mam home made cos na styl parowy i uwierz,ze warto wydac ta kase. Mialem stozek i Simoty i Jacky i to wszystko to jeden ch** ;)