Zobacz pełną wersję : Rejestrator wideo w aucie
Krótka piłka - zastanawiam się nad zainstalowaniem rejestratora wideo w Hani i poszukuję ludzi, którzy już to zrobili i mogą podpowiedzieć jakiego sprzętu dokładnie szukać i jak skomplikowana jest operacja zainstalowania tego dziadostwa.
Wymagania - przyzwoita jakość obrazu / rozdzielczość, wbudowany gps? z możliwością przerzucenia trasy na google maps lub podobne
Chińskiego złomu na ebay jest pełno, wiec ktoś z doświadczeniem w tym temacie mogłby wiele pomóc :)
Ja mam właśnie chiński złom. W sumie ma mnie chronić w przypadku jakiejś problematycznej stłuczki albo gdyby sprawca zwiewał. Tablice idzie spokojnie odczytać.
Ostatnio by się o mało co nie przydał w Poznaniu :).
Jeśli szukasz konkretów, to licz się z ceną >700 PLN. Dobrze też sprawdzić czy ma rozdzielczość 1920x760 HD ready. Ważna jest szybka karta SD, inaczej obraz może skakać.
To tak na szybko,
pozdrowienia.
Jakiś czas temu w Motorze było porównanie (dosyć pobieżne, ale zawsze jakieś) 3 videorejstratorów - taniego chińskiego Omega (za jakieś 200 zł), nieco droższego z jakąś dodatkową funkcją (bodajże czujnik wstrząsu) za jakieś 250 zł i droższego, z wbudowanym GPSem za ok 700 zł. Z tego porównania wyszło, że wystarczy spokojnie ten najtańszy (Omega), że spokojnie daje radę i kosztuje kilka razy mniej niż te z GPSami i innymi dodatkami. Właśnie taki chcę kupić, bo jak poczytałem opinie i obejrzałem testy to jak dla mnie będzie w sam raz.
Pozdrawiam
w komentarzach na YT zauwazylem, ze te Omegi za 300zl padaja po 3 miesiacach...
takie cos znalazlem, na YT wyglada solidnie http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-DOD-GSE550-Car-DVR-GPS-Tracking-1920X1080-FULL-HD-/330667798194?pt=Car_Audio_Video&hash=item4cfd562eb2#ht_16905wt_1413 choc najchetniej kupilbym cos co moge zamontowac za lusterkiem bez koniecznosci zdejmowania :/
a to jest ciekawe
TEST Chiński DOD GS600 - kamerka "fullhd dvr"
http://www.youtube.com/watch?v=xQUqOhDUo8w
TEST carDVR DOD GS-600 oryginal
http://www.youtube.com/watch?v=uk8rd8Wj464
Też zastanawiam się nad zakupem jakiegoś rejestratora. Jednak bardziej zainteresowany jestem urządzeniem NavRoad RECO. 2w1: nawigacja plus rejestrator. Dwie karty pamięci (druga dla zarejestrowanych filmow i zdjęć), BT, transmiter FM i inne udogodnienia. Np w oleole można kupić odblokowanege z gołym windowsem CE 6.0 za ok. 463 zł, a z Automapą Pl 593 (Europa 785zł). Ja korzystam z Automapy więc idealnie by mi się nadał. Co prawda ma mniejszą rozdzielczość (max 1280x960) ale coś za coś. Poza tym cena niższa niż samego rejestratora GS600. No i na szybie nie montuję kolejnego urządzenia. Może ktoś używa inny model NavRoad to chętnie dowiedziałbym się jakie są opinie o tej marce.
a że sie tak zapytam - po co wam taki rejestrator? :confused:
A chociażby aby mieć dowód swojej niewinności w przypadku kolizji (wypadku) lub też, żeby obejżeć sobie gdzie ukochana jeździła (bo mówi zawsze, że tylko do kosmetyczki :confused: )
bo już by mi się 2 razy prawie przydał... na szczęście prawie. Bo np. (z życia wzięte) jak ktoś przed tobą, na światłach nagle zaczyna cofać i potem próbuje wmówić, że to ty w niego wjechałeś to wydać te 2 stówki warto... a mina cwaniaka bezcenna :D
bo już by mi się 2 razy prawie przydał... na szczęście prawie. Bo np. (z życia wzięte) jak ktoś przed tobą, na światłach nagle zaczyna cofać i potem próbuje wmówić, że to ty w niego wjechałeś to wydać te 2 stówki warto... a mina cwaniaka bezcenna :D
Też chciałem zadac to pytanie ale Ordi mne uprzedział :)
Ale w takim razie musisz włączać rejestrator natychmiast po uruchomieniu silnika albo też to cudo się samo uruchamia. Jeśli tak jest to te pliki muszą być spore jak sądzę. A i jeszcze wyjmowanie tego za każdym razem z samochodu aby mieć całe szyby też daje do myślenia :(
Większość rejestratorów ma opcję uruchamiania się wraz z włączeniem zapłonu. Jeżeli chodzi o pliki to są one np. 15min video. W przypadku zapełnienia karty najstarsze są nadpisywane.
No i oczywiści przyda się do filmików, które później umieszcza się w necie:p
Mmm ciekawe ale pewnie wiekszość montuje te użądzenia po to by pokazać jak "leciał" 216 km/h i jak to pięknie jego hania ciągnie. Co wy na to .... Kto się przyzna?
Raz widziałem jedną kolizję przedstawioną z 3 widoków (różnych aut), akcja z Rosji, tam chyba już każdy to ma :eek:
Fajny gadżet ale za lusterkiem i coś małego...