PDA

Zobacz pełną wersję : Oryginalny centralny zamek

mn87
29-01-12, 13:04
Witam, mam zamiar uruchomić centralny zamek sterowany pilotem na podczerwień. Kupując MB4 nie było już do niego pilota. Moje pytanie jest takie, czy jak zdobędę z innego samochodu pilot oraz odbiornik (jest przy lampce w podsufitce) to jest szansa, że zacznie całość działać. Czy coś jeszcze potrzebuję, jakiś sterownik itp? Może wystarczyło by dokupić sam pilot, ale czy jest w ogóle jakaś procedura programowania? Wydaje mi się, że przekładając zestaw z innego samochodu powinno to działać. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

sucharek
29-01-12, 13:07
jesli reszta dziala to tak ale ogolnie te zamki byly na podczerwien do bani pozdr

nikog0
29-01-12, 13:14
jesli reszta dziala to tak ale ogolnie te zamki byly na podczerwien do bani pozdr

Jedyną wadą jest to, że nie otworzysz auta, jeśli nie celujesz przez szybę, lub z odległości większej niż 2,3 metry..., ale do tego można się przyzwyczaić. Radiówka jest wygodniejsza ze względu na zasięg itp, ale lepsze to niż grzebanie kluczykiem w zamku :)

mn87
29-01-12, 13:25
Własnie jest to lepsze od grzebania kluczem w zamku, a w zimę jeszcze gorzej. Czyli wnioskuję ze pilot i odbiornik z lampki dokupić i powinno działać?

kyzer
29-01-12, 13:54
powinno być okej ale zdecydowanie lepszą opcją jest dokupienie zwykłego sterownika i radiowy pilot

mn87
29-01-12, 14:23
Dzięki za odpowiedzi. Będę działał w temacie.

sucharek
29-01-12, 22:58
kup zwykla radiowke koszt niewielki ze 3 godz roboty dla laika napewno lepiej niz ten na podczer

blady01
30-01-12, 00:02
kup zwykla radiowke no tak. ale nie wiadomo jaka. Polecacie cos konkretnego ?

sucharek
30-01-12, 08:30
w sumie wszystko to to samo kuc cos do 100 i bedzie dobrze

sweet
30-01-12, 18:43
Ja tam kupiłem sobie jakiś czas temu taki.TAKI (http://allegro.pl/markowy-sterownik-centralnego-zamka-kes-najtaniej-i1998557458.html).Do tego siłowniczek za 10zł.
Brałem tylko sterownik bo alarm już mam inny zamontowany.
Trochę posiedzieć i się zrobiło. Z dobrej odległości działa i takie tam szmery bajery. Ja tam jestem zadowolony

jaskul
31-01-12, 21:03
Odradzam model z takim pilotem, badziew straszny. Po 3 miesiącach mi się rozpadł pilot, po 3 następnych drugi.

http://allegro.pl/zamek-centralny-4drzwi-sterowanie-z-pilota-metal-i2078391980.html

Obecnie mam jakiś "noname" jeszcze założony w Niemczech, 5 lat i zero problemów.

qoocam
02-02-12, 23:01
kup zwykla radiowke koszt niewielki ze 3 godz roboty dla laika napewno lepiej niz ten na podczer
Podłączę się z identyczną zagwostką :)
Faktycznie IRD trąci w tym przypadku skansenem... :)
Mógłbyś rozwinąć nieco wątek tj. jak zabrać się do przeszczepu radiowej centralki (np. takiej z alledrogo)?
Czy wiąże się z tym jakieś zaawansowane lutowanie, czy jedynie podmieniamy pudełka i wszystko śmiga?
Będę wdzięczny za odpowiedź (totalny ze mnie laik w tej materii :))

kowal162
03-02-12, 15:56
A ja mam pytanie jak przerobic instalacje pod taki sterownik uniwersalny jak sie ma alart pestige mx 400? Chce zmienic bo ten alarm jest juz stary i swiruje:)

mn87
11-02-12, 14:01
Panowie, czy wiecie jak zaprogramować pilot? zdobyłem z innego samochodu odbiornik spod lusterka oraz pilot irda. Była w nim rozładowana bateria przez długi czas i pewnie się rozkodował. Dioda na nim się świeci i wysyła sygnał, co było sprawdzone na testerze pilotów. Jednak nie steruje centralnym zamkiem. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

kicer
21-09-12, 22:07
Ogarnął kolega może dopasowanie tego pilota do oryginalnego ird-owego sterowania?

Pozdrawiam MArcin

mn87
29-09-12, 19:11
Nie dałem rady tego ogarnąć. Musiałem odpuścić. Nigdzie nie znalazłem procedury programowania pilota.

meltoner
30-09-12, 21:48
Nie dałem rady tego ogarnąć. Musiałem odpuścić. Nigdzie nie znalazłem procedury programowania pilota.

Może warto zadzwonić do obsługi klienta z tej firmy która wyprodukowała alarm. Nie dalej jak miesiąc temu miałem podobny problem. Konkretnie chodziło mi o dołączenie drugiego pilota (znalezionego na scrapie) do systemu, bo tylko z jednym pilotem go kupiłem. Znalazłem instrukcje jak to zrobić, ale nie za bardzo mi ta procedura się sprawdzała. Wtedy zadzwoniłem do serwisu i otrzymałem dokładne wyjaśnienie gdzie jest problem. Dwie minutki i i mam dodatkowego pilota. Co ważne, cała procedura kasuje wszystkie '' stare'' piloty które były wcześniej zaprogramowane w systemie.