Zobacz pełną wersję : Oryginalny centralny zamek
Witam, mam zamiar uruchomić centralny zamek sterowany pilotem na podczerwień. Kupując MB4 nie było już do niego pilota. Moje pytanie jest takie, czy jak zdobędę z innego samochodu pilot oraz odbiornik (jest przy lampce w podsufitce) to jest szansa, że zacznie całość działać. Czy coś jeszcze potrzebuję, jakiś sterownik itp? Może wystarczyło by dokupić sam pilot, ale czy jest w ogóle jakaś procedura programowania? Wydaje mi się, że przekładając zestaw z innego samochodu powinno to działać. Będę wdzięczny za podpowiedzi.
jesli reszta dziala to tak ale ogolnie te zamki byly na podczerwien do bani pozdr
jesli reszta dziala to tak ale ogolnie te zamki byly na podczerwien do bani pozdr
Jedyną wadą jest to, że nie otworzysz auta, jeśli nie celujesz przez szybę, lub z odległości większej niż 2,3 metry..., ale do tego można się przyzwyczaić. Radiówka jest wygodniejsza ze względu na zasięg itp, ale lepsze to niż grzebanie kluczykiem w zamku :)
Własnie jest to lepsze od grzebania kluczem w zamku, a w zimę jeszcze gorzej. Czyli wnioskuję ze pilot i odbiornik z lampki dokupić i powinno działać?
powinno być okej ale zdecydowanie lepszą opcją jest dokupienie zwykłego sterownika i radiowy pilot
Dzięki za odpowiedzi. Będę działał w temacie.
kup zwykla radiowke koszt niewielki ze 3 godz roboty dla laika napewno lepiej niz ten na podczer
kup zwykla radiowke no tak. ale nie wiadomo jaka. Polecacie cos konkretnego ?
w sumie wszystko to to samo kuc cos do 100 i bedzie dobrze
Ja tam kupiłem sobie jakiś czas temu taki.TAKI (http://allegro.pl/markowy-sterownik-centralnego-zamka-kes-najtaniej-i1998557458.html).Do tego siłowniczek za 10zł.
Brałem tylko sterownik bo alarm już mam inny zamontowany.
Trochę posiedzieć i się zrobiło. Z dobrej odległości działa i takie tam szmery bajery. Ja tam jestem zadowolony
Odradzam model z takim pilotem, badziew straszny. Po 3 miesiącach mi się rozpadł pilot, po 3 następnych drugi.
http://allegro.pl/zamek-centralny-4drzwi-sterowanie-z-pilota-metal-i2078391980.html
Obecnie mam jakiś "noname" jeszcze założony w Niemczech, 5 lat i zero problemów.
kup zwykla radiowke koszt niewielki ze 3 godz roboty dla laika napewno lepiej niz ten na podczer
Podłączę się z identyczną zagwostką :)
Faktycznie IRD trąci w tym przypadku skansenem... :)
Mógłbyś rozwinąć nieco wątek tj. jak zabrać się do przeszczepu radiowej centralki (np. takiej z alledrogo)?
Czy wiąże się z tym jakieś zaawansowane lutowanie, czy jedynie podmieniamy pudełka i wszystko śmiga?
Będę wdzięczny za odpowiedź (totalny ze mnie laik w tej materii :))
A ja mam pytanie jak przerobic instalacje pod taki sterownik uniwersalny jak sie ma alart pestige mx 400? Chce zmienic bo ten alarm jest juz stary i swiruje:)
Panowie, czy wiecie jak zaprogramować pilot? zdobyłem z innego samochodu odbiornik spod lusterka oraz pilot irda. Była w nim rozładowana bateria przez długi czas i pewnie się rozkodował. Dioda na nim się świeci i wysyła sygnał, co było sprawdzone na testerze pilotów. Jednak nie steruje centralnym zamkiem. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Ogarnął kolega może dopasowanie tego pilota do oryginalnego ird-owego sterowania?
Pozdrawiam MArcin
Nie dałem rady tego ogarnąć. Musiałem odpuścić. Nigdzie nie znalazłem procedury programowania pilota.
Nie dałem rady tego ogarnąć. Musiałem odpuścić. Nigdzie nie znalazłem procedury programowania pilota.
Może warto zadzwonić do obsługi klienta z tej firmy która wyprodukowała alarm. Nie dalej jak miesiąc temu miałem podobny problem. Konkretnie chodziło mi o dołączenie drugiego pilota (znalezionego na scrapie) do systemu, bo tylko z jednym pilotem go kupiłem. Znalazłem instrukcje jak to zrobić, ale nie za bardzo mi ta procedura się sprawdzała. Wtedy zadzwoniłem do serwisu i otrzymałem dokładne wyjaśnienie gdzie jest problem. Dwie minutki i i mam dodatkowego pilota. Co ważne, cała procedura kasuje wszystkie '' stare'' piloty które były wcześniej zaprogramowane w systemie.