Zobacz pełną wersję : Jakie sprzęgło do 1.4
Witam.
Wczoraj padło mi sprzęgło, jeszcze się da jechać ale tarcza sprzęgłowa się topi jak dam więcej gazu. Nie mam w tym momencie pieniędzy a muszę to naprawić, powiedzcie czy opłaca się kupić jakiś używany komplet sprzęgła z allegro za 100zł czy lepiej kupić nowy. Co radzicie.
Każdy tutaj Ci powie że lepiej nowe kupić. Zwróć uwagę także na koszt samej robocizny (trzeba skrzynie biegów ściągać), może się trafić że kupić dobrą używkę (ale taka nie będzie tania), a kiedy kupisz tanią i prawdopodobnie już wyeksploatowaną to będziesz tylko czekał kiedy znów się zepsuje... kupisz wtedy nowe i znów robocizna, w sumie przepłacisz 2x. Chyba że masz znajomego co handluje częściami, to może byś coś wybrał używanego w dobrym stanie i za ok kase...
jeśli chodzi o robociznę to będę to robił sam nie jest to dla mnie problemem. Może ktoś z forumowiczów ma takie sprzęgło jeszcze w dobrym stanie?
skolopendra
29-01-12, 12:13
czy opłaca się kupić jakiś używany komplet sprzęgła z allegro za 100zł
nie!
Chyba każdy rozsądny doradzi Ci zakup nowego kompletu, ceny zaczynają się od jakichś 280zł, a za 390zł czy nawet taniej jak poszukasz, kupisz już sprawdzone i polecane Exedy.
Z używką jest tak że teoretycznie mam używany komplet sprzęgła w dobrym stanie, tarcza ma jeszcze odpowiednią grubość i wszystko całkiem nieźle wygląda, ale co z tego jak zaczynało się poślizgiwać przy mocniejszym traktowaniu? Kupisz takie sprzęgło za 100zł, narobisz się przy wymianie i za jakiś czas będziesz musiał kupić kolejne za 100zł i wymieniać jeszcze raz, itd. itd... ale jak chcesz to mogę Ci sprzedać te sprzęgło w dobrym stanie - wymiary serwisowe trzyma z zapasem ;)
Pozwolę się wciąć ;] Jaka jest wasza opinia o sprzęgle NKK?
Sprzęgło do d14a2 d seria 212mm exedy HCK2026 odpowiednik HCK2049 ( 2026 dużo tańsze )
U siebie w d14a2 sprawdzone mam to HCK2026, wygląda, jak oryginał. Ze dwa lata temu dałem ~430.
Polecam.
Pozwolę się wciąć ;] Jaka jest wasza opinia o sprzęgle NKK?
Na forum nissana i corolli widziałem niepochlebne tematy, rozpadały się koszyczki tłumika drgań skrętnych po dość niewielkim przebiegu. Tutaj jakby tego początki http://www.youtube.com/watch?v=6d8CrZw6aJw , raczej to pojedyncze przypadki ale wieść się szybko i daleko rozchodzi.
Kupiłem dziś SRL za 240zł razem z łożyskiem oporowym, miałem takie wcześniej w accordzie i 40tyś zrobiłem, ale niestety wyjąłem simmering wału i teraz mam problem bo nigdzie nie mogę takiego dostać chyba tylko aso mi pozostało
Panowie mam pytanko kupiłem do swojej MA8 D14A2 kompletne sprzęgło HCK2026 - tarcza HCD802U docisk HCC902 - chciałem potwierdzić u kogoś kto juz zakładał taki zestaw czy na 100% będzie pasował ponieważ w katalogach jest zupełnie inny kod części a sugerowałem się tym co koledzy napisali na forum. Pozdrawiam