PDA

Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie, pilnie potrzebuję odpowiedzie odnośnie pompy paliwa!!

Pili
28-01-12, 15:26
Wziąłem się za wymianę pompy paliwa w civic 1.4 ma8 polift 1996r. czy pompa ta znajduje się w bagażniku tuż koło siedzeń pasarzerów i jest tam taki dekielek na 3 śróbki? odkręciłem o i dochodzi tam jedna kostka 3 pinowa i nie wiem dalej jak to wyciągnąć. Pomóżcie szybko

kowal162
28-01-12, 19:32
Nie tam jest pływak tylko pompa chyba jest przy silniku ale nie wiem dokladnie.

Pili
28-01-12, 21:35
powinna raczej być w baku. Nich ktoś powie kto wie bo mam duży problem, podejrzewam właśnie pompę paliwa dlatego że jak odpalam samochód to muszę go kręcić z 6sek żeby odpalił, jest tak za każdym razem czy ciepły czy zimny. Pompę słychać normalnie po przekręceniu kluczyka. Jeśli to nie pompa to co może być tego przyczyną?

nikog0
28-01-12, 21:51
Dokładnie, z tego dostępu jest tylko pływak co wskazuje poziom paliwa. Żeby do pompy paliwa się dostać, to trzeba raczej od spodu.... albo bak odkręcić.
Może filtr paliwa masz mocno zapchany, albo pompa nie trzyma ciśnienia i w czasie postoju paliwko się wraca do baku. Ja bym w tym kierunku szedł.

Pili
29-01-12, 07:53
zobaczę filtr paliwa, ale według książki serwisowej był wymieniany 5 tyś km temu. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, jak jadę na benzynie i puszczam gaz i potem chcę dodać to samochód przez pewien czas nie reaguje, dopiero jak puszczę i jeszcze raz delikatnie nacisnę to zaczyna przyśpieszać i tak jest za każdym razem.

nikog0
29-01-12, 10:21
Może przepustnica się blokuje? skoro filtr był wymieniany 5 tys (jeśli wierzysz w autentyczność wpisów w książeczce) to go nie ma co ruszać, chyba że ktoś jakiś inny założył.
Pompa paliwa pracuje cały czas, także wtedy kiedy wtryski nie podają paliwa (hamowanie silnikiem powyżej 1800 czy tam 1500 rpm), ale niech się ktoś jeszcze w tej kwestii wypowie.
Ja myślę że i tak pompa paliwa nie trzyma.
Przesmaruj też linkę od gazu (strzykawką z igłą 1:1 benzyna:olej) i posmaruj "kołowrotek" na którym się linka gazu zawija towotem.
Spróbuj zrobić taż samodiagnostykę nawet jak nie zapala się lampka MIL.

Pili
29-01-12, 22:25
ale jak zrobić diagnostykę jak się w ogóle nie zapala check engine ?

nikog0
29-01-12, 22:28
tak samo jak wtedy kiedy się pali lampka MIL. Gasisz zapłon, mostkujesz kostkę dwupinową, włączasz zapłon, zliczaj mrugnięcia kody, potem reset kompa poprzez wyjęcie bezpiecznika Back UP na minute.