PDA

Zobacz pełną wersję : D16Y2 Brak ssania gdy zimno

kaktusr
27-01-12, 23:30
Witam

Panowie problem jest następujący :
Pacjent to D16Y2 czyli praktycznie to samo co Z6 lub Z9 na OBD1. Silnik już w drugim moim aucie wcześniej w 6g teraz w 5g i w starym jak i nowym w każdą zime mam ten sam denerwujący problem, za każdym razem gdy tylko zrobi się zimniej nie mam ssania przy odpaleniu muszę czekać minimum 2 minuty aby wskoczyły mi obroty na 1500rpm a gorzej jak przed "napędzeniem" się ssania wcisnę gaz, wtedy zalewa mi auto i dusi się lub gaśnie. Pare lat temu w zime jak mrozy trzymały się po -10 musiałem odpalać go z lekko wciśniętym gazem bo inaczej od razu gasł.
Podmieniałem już korkowca, wtryski, czyściłem kopułkę, sondy lambda OEM, czujnik cieczy ten idący do komputera, pozmieniałem wężyki podciśnień te które wyglądały na zmęczone, pompa oleju sprawdzona w tym tygodniu - sprawna i zero rezultatów. Czy ktoś ma podobny problem i potrafiłby mnie naprowadzić na dobry trop ?
Poniżej filmik pacjenta (sorry ale nagrywany długopisem)

http://youtu.be/SqW9UsT-1MA

Gr4b3Q
28-01-12, 01:05
A może filtr powietrza wilgotny i przy mrozach zamarza zatykając dostęp powietrza?

Van_Dal
28-01-12, 14:11
czujnik temperatury powietrza w dolocie ??? walnięty ???
przy 0*C powinien mieć około 5k OHM, sprawdź to na początek

skolopendra
28-01-12, 15:04
spróbował bym na początek podmienić komputer

Van_Dal
28-01-12, 15:09
chociaż sprawdzenie miernikiem może się okazać mniej pracochłonne i kosztowne ;]
sprawdź przy okazji czujnik temperatury płynu chłodniczego ;]

zabor
28-01-12, 18:08
U mnie od zawsze tak było jak na filmiku że od tego 1tys. sobie wędrował przez minutę do 1,5tys. Tyle że nigdy nie gaśnie. Myślałem że to norma :D

kaktusr
28-01-12, 20:12
czujnik temperatury powietrza w dolocie ??? walnięty ???
przy 0*C powinien mieć około 5k OHM, sprawdź to na początek

Jutro postaram się to zmierzyć jak nie zamarzniemy z ziomkiem bo nie mamy garazu :)

spróbował bym na początek podmienić komputer

Jutro robimy test żarówkowy na obecność Vteca czy nie wywaliło kompa bo ostatnio nie mam Vteca jednak problem z brakiem ssania pojawił się zanim powstały problemy z brakiem Vteca

A może filtr powietrza wilgotny i przy mrozach zamarza zatykając dostęp powietrza?

Filtr nowy i już z czwarty z kolei chyba, więc to nie jego wina

chociaż sprawdzenie miernikiem może się okazać mniej pracochłonne i kosztowne ;]
sprawdź przy okazji czujnik temperatury płynu chłodniczego ;]

Czujnik temperatury płynu podmieniałem zero zmian

U mnie od zawsze tak było jak na filmiku że od tego 1tys. sobie wędrował przez minutę do 1,5tys. Tyle że nigdy nie gaśnie. Myślałem że to norma :D

No to mamy ten sam problem :)

simon66
21-11-12, 12:58
Podlacze sie koledzy. moja hania chodzi na ssanie przez minute a potem obroty spadaja i gasnie. co to za problem? Gdzie znajde czujniki w moim silniku, ktore sa za to odpowiedzialne?? jak mozecie to pomozcie.