PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic VI MB2 Angielka Klamka drzwi prawych pomocy

Bebenek25
27-01-12, 19:40
Witam
Poszukuję porady dotyczącej sposobu naprawy klamki zewnetrznej od strony kierowcy , a mianowicie podczas próby otwarcia drzwi na mrozie uszkodziłem chyba jakiś zaczep bo przy otwieraniu i pociąganiu jedna ze stron obudowy wychodzi z zagłębienia drzwi ,czy trzeba kupić całą nową klamkę ewentualnie jaka jest szansa naprawy na terenie Warszawy przy założeniu że klamka zostaje stara , obawiam się że istniej możliwość całkowitego uszkodzenia podczas wielokrotnego użytkowania ,może są jakieś mądre pomysły.

CJ Qumel
27-01-12, 21:16
najlepiej kupić całą klamke znając życie standardowo masz czarną ostatnio widziałem za 35 zł

czara
28-01-12, 08:39
Nie trzeba kupować nowej, ja miałem to samo. Klamka wypadła Ci z mocowania śruby, w plastik klamki wtopiony został metalowy, karbowany trzpień z nawierconym i nagwintowanym otworem w środku do którego przykręcałeś klamkę do drzwi (rozkręcisz zobaczysz o czym mówię:)) i ten plastik Ci pewnie pękł albo się wyrobił (tak było u mnie) oczyść, plastik sklej kropelką a trzpień posmaruj poxipolem i załóż, u mnie już 2 miechy trzyma a czasem jakiś pasażer na mrozie mocno szarpnie:)

Niestety będziesz musiał ściągnąć obudowę drzwi (chwila roboty - 3 śrubki i kilka zatrzasków) żeby odkręcić drugi trzpień, ja miałem lepiej bo mi wypadły dwa trzpienie wiec klamkę wyjąłem bez zbędnego rozbierania:) Poza tym jak kupisz nową to będziesz się męczył żeby odkręcić ten trzpień który wypadł z klamki i został w drzwiach bo będzie sie kręcił i na bank jest skorodowany a tak tylko wklejasz:)

PS. Nie rób tego tylko na dworze przy tych temperaturach bo połamiesz wszystkie plastiki w klamce, drzwiach i zamku, tylko jakiś ciepły garaż.

Dextero
28-01-12, 13:29
On pisze o przedniej klamce. Nie trzeba wykręcać bębenka? Nie jest jakoś inaczej mocowana niż tylna?

czara
28-01-12, 14:31
wiem ze o przedniej ja tez mowie o przedniej od strony pasażera. wodzidelka schodzą bez problemu w sumie to tylko jedno wodzidelko, a w moim przypadku kiedy wyrobiły sie te dwa trzpienie klamka wyszła mi cala i bez ściągania tapicerki tez ja założyłem.

anticorr
29-01-12, 20:49
Ja przerabiałem w tamtym tygodniu ten temat, na klamkach po dwóch stronach. Więc tak klejenie się nie opłaca bo i tak się wyłamie ponownie, to Ci gwarantuję, nowa klamka to koszt 18zł z allegro, lepiej to zrobić tak niż ponownie ściągać tapicerkę z drzwi, wymonotowanie jest banalnie prosto, jak Ci się trzpień już z klamki wyłamał lub wypadł to złapać trzeba sobie szczypcami i wykręcisz( jak skorodowane mocno, a jedno u mnie było niestety cięcie tylko pomogło), jak już wykręcisz to klamkę wysuwasz z drzwi wyczepiasz drut z bębenka zamka i mechanizmu klamki, później wkładkę wysuwasz ze starej klamki(trzeba drut zabezpieczający ściągnąć) i przekładasz, ot cała filozofia, składasz w odwrotnej kolejności i Voilà:)