Zobacz pełną wersję : Honda Civic VI MB2 Angielka Klamka drzwi prawych pomocy
Witam
Poszukuję porady dotyczącej sposobu naprawy klamki zewnetrznej od strony kierowcy , a mianowicie podczas próby otwarcia drzwi na mrozie uszkodziłem chyba jakiś zaczep bo przy otwieraniu i pociąganiu jedna ze stron obudowy wychodzi z zagłębienia drzwi ,czy trzeba kupić całą nową klamkę ewentualnie jaka jest szansa naprawy na terenie Warszawy przy założeniu że klamka zostaje stara , obawiam się że istniej możliwość całkowitego uszkodzenia podczas wielokrotnego użytkowania ,może są jakieś mądre pomysły.
najlepiej kupić całą klamke znając życie standardowo masz czarną ostatnio widziałem za 35 zł
Nie trzeba kupować nowej, ja miałem to samo. Klamka wypadła Ci z mocowania śruby, w plastik klamki wtopiony został metalowy, karbowany trzpień z nawierconym i nagwintowanym otworem w środku do którego przykręcałeś klamkę do drzwi (rozkręcisz zobaczysz o czym mówię:)) i ten plastik Ci pewnie pękł albo się wyrobił (tak było u mnie) oczyść, plastik sklej kropelką a trzpień posmaruj poxipolem i załóż, u mnie już 2 miechy trzyma a czasem jakiś pasażer na mrozie mocno szarpnie:)
Niestety będziesz musiał ściągnąć obudowę drzwi (chwila roboty - 3 śrubki i kilka zatrzasków) żeby odkręcić drugi trzpień, ja miałem lepiej bo mi wypadły dwa trzpienie wiec klamkę wyjąłem bez zbędnego rozbierania:) Poza tym jak kupisz nową to będziesz się męczył żeby odkręcić ten trzpień który wypadł z klamki i został w drzwiach bo będzie sie kręcił i na bank jest skorodowany a tak tylko wklejasz:)
PS. Nie rób tego tylko na dworze przy tych temperaturach bo połamiesz wszystkie plastiki w klamce, drzwiach i zamku, tylko jakiś ciepły garaż.
On pisze o przedniej klamce. Nie trzeba wykręcać bębenka? Nie jest jakoś inaczej mocowana niż tylna?
wiem ze o przedniej ja tez mowie o przedniej od strony pasażera. wodzidelka schodzą bez problemu w sumie to tylko jedno wodzidelko, a w moim przypadku kiedy wyrobiły sie te dwa trzpienie klamka wyszła mi cala i bez ściągania tapicerki tez ja założyłem.
Ja przerabiałem w tamtym tygodniu ten temat, na klamkach po dwóch stronach. Więc tak klejenie się nie opłaca bo i tak się wyłamie ponownie, to Ci gwarantuję, nowa klamka to koszt 18zł z allegro, lepiej to zrobić tak niż ponownie ściągać tapicerkę z drzwi, wymonotowanie jest banalnie prosto, jak Ci się trzpień już z klamki wyłamał lub wypadł to złapać trzeba sobie szczypcami i wykręcisz( jak skorodowane mocno, a jedno u mnie było niestety cięcie tylko pomogło), jak już wykręcisz to klamkę wysuwasz z drzwi wyczepiasz drut z bębenka zamka i mechanizmu klamki, później wkładkę wysuwasz ze starej klamki(trzeba drut zabezpieczający ściągnąć) i przekładasz, ot cała filozofia, składasz w odwrotnej kolejności i Voilà:)