PDA

Zobacz pełną wersję : Jak wymienić akumulator. Pytanie laika...

defx
27-01-12, 07:40
Witajcie!
Może i głupie pytanko, ale wolę się upewnić :)

Pada mi już akumulator. Ja jezdzę na nim 3 lata, a poprzedni właściciel nie pamięta kiedy wymieniał. Naklejki są nieczytelne, ale z tego co dojrzałem to data prod 2000rok.
Mam zamiar dziś kupić i jutro założyć nowy.
Jaką moc kupić? 12V45Ah czy jak niektórzy piszą 50?
Dodam, że na przed wakacjami mam zamiar sprzedać hanię (zamiana na accorda), więc może nie warto na ten czas inwestować w niewiadomo co...

No i sedno mojego pytania. Jak to wymienić?
Czy normalnie odpinam klemy najpierw -, później + , a podłączając nowy najpierw +, później -, czy coś jeszcze?
Jak wygląda sprawa z elektroniką samochodu? Coś trzeba odłączać? Co z alarmem?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Camellia Racing
27-01-12, 07:45
Kup akumulator z mocą opisaną w instrukcji dla Twojego samochodu.
Możesz nawet w ASO zapytać jaki powinien być.
Większego nie ma sensu bo zazwyczaj większe mocą są większe gabarytami a Ty masz ograniczeną przestrzeń.

Wymieniasz normalnie, nie ma w tym filozofii. Odpinasz plus a potem minus. Podlaczasz minus a potem plus.
Alarm zależnie od tego jaki masz może się zresetować. Jeśli ma funkcję pamięci to powinien wrócić do stanu sprzed odpięcia.

defx
27-01-12, 08:27
Czyli najpierw odpinam +, później -, a podpinając najpierw - później +?
To czemu piszą w necie, żeby najpierw - odpiąć? :/

PIMPEK_EJ2
27-01-12, 09:04
Zdejmujesz minus potem plus. Montujesz w odwrotnej kolejności. Wyciągnij sobie kluczyki tylko z auta bo niektóre alarmy się uzbrajają przy podpięciu aku. Co do samego akumulatora to kup 45 ah tylko pamiętaj że musi on być wysoki i wąski

mafia35
27-01-12, 09:33

Najpierw odpinasz - a potem +, podpinasz w odwrotnej kolejności. Co do akumulatora to wątpię żebyś kiedykolwiek kupił aku 45ah pod wymiar do Civica. Przeważnie są ok 35Ah i taki powinien być. Najlepiej poluj na aku Panasonic'a lub Yuasa. Może trafisz ew. Bosha lub Vartę. Na samym końcu myśl nad Centrą (chociaż ją najłatwiej kupić)...

nikog0
27-01-12, 09:34
Zdejmujesz minus potem plus. Montujesz w odwrotnej kolejności. Wyciągnij sobie kluczyki tylko z auta bo niektóre alarmy się uzbrajają przy podpięciu aku. Co do samego akumulatora to kup 45 ah tylko pamiętaj że musi on być wysoki i wąski

dokładnie.

Zwróć jeszcze uwagę na położenie biegunów (z której strony jest +, i -) bo są dwa rodzaje akumulatorów. Kup 45Ah.
Może wytrzyma aku... :) jak by przetrzymał teraz mrozy to później powinien dać radę. A jak kupujesz to polecam Centrę Plus, chyba to najracjonalniejszy zakup: cena - jakość. Ja mam Centre+ ponad 3 lata i jestem 100% zadowolony, dlatego polecam.

wątpię żebyś kiedykolwiek kupił aku 45ah pod wymiar do Civica.

ja mam u siebie, no problem ;)

mafia35
27-01-12, 10:58
Ja też mam centrę plus i drugi raz jej nie kupię. Zwłaszcza, że w podobnej cenie jest Panas...

Hondziarz84
27-01-12, 10:58
Ja również w siebie mam Boscha S4 45Ah.

Camellia Racing
27-01-12, 11:23

Gdybyś na początek odkręcał plus, to w przypadku braku uwagi jest ryzyko zrobienia zwarcia kluczem pomiędzy plusem, a karoserią auta (minus)...
Ja odłączam plus, na końcówce mam koszulke która dobrze zakrywa klemę więc się nie martwię.
A tak de facto to nie ma to znaczenia który odłączysz byle nie zewrzeć obwodów ze sobą.

defx
27-01-12, 11:35
Dzięki za porady!
Przy Was nie można zginąć:) Po pracy pojadę i kupię.
Tak jak pisałem, chce coś by przetrwać zimę i wiosnę, więc nie będę inwestować w niewiadomo co. Jak "Bozia" da to na wiosnę Accord :)

Poll
27-01-12, 15:01
Ja polecam aku Yuasa. Cena niewiele wyższa, a jakość jest ; )

Thomas80
27-01-12, 20:44
polecam temat http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?91691-Jaki-akumulator-macie-w-swoich-Haniach
a jeśli nie za późno to tez polecam http://motoallegro.pl/akumulator-zap-sznajder-silver-45ah-300a-szczecin-i2054993388.html
już 3 zima i wciąż kreci bez zastrzeżenień