PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd komputera i gubienie prądu VI Gen

pisario
25-01-12, 10:53
Hej. Przeszukalem troche czelusci forum i kilka pasujacych tematow znalazlem jednak zaden w 100% nie rozwial moich watpliwosci stad postanowilem napisac. Otoz:

W moim aucie VI gen 3D Hatchback 1.5 Vtec-e. Wymienione byly ostatnio przewody WN kopulka akumulator i alternator. Przez jakis miesiac wszystko bylo perfekt az tu nagle dwa dni temu nie moge odpalic sprawdzilem miernikiem i okazalo sie ze mam staly uplyw pradu 0,77AMP! co jest duzow. No to go do zaprzyjanionego elektryka samochodowego. Krok po kroku odpinamy bezpieczniki, lampki i inne cuda i uwaga NIC nie skutkowalo zmianami na mierniku. Podejrzenie wiec pada na cos co jest poza bezpiecznikami.. Tylko ze co to moze byc? (Radio wzmacniacz, kondensator i cala reszta oczywiscie odpiete.)
Dla podpowiedzi dodam ze wczoraj wrocilem do domu odpialem aku, potem chcac jechac przypinam go a samochod nic. Strzal i koniec po podlaczeniu prostownika z funkcja rozruchu strzelila duza iskra z okolic rozrusznika...

Pytanie 2:
Po wyjmowaniu bezpiecznikow zresetowal sie komputer. Teraz swieci sie ciagle check engine, samochod wyczuwalnie gorzej sie rozpedza i nie wchodzi w tryb econo... o co kaman>? Probowalem uczyc wczoraj komputer, ale nawet u mnie na parkingu podziemnym jest na tyle zimno ze chlodnia poprostu sie nie wlacza chocby chodzil 30 min samochod.

Help?

Sheiva
25-01-12, 21:40
1. Sprawdźcie rozrusznik, prawdopodobnie on zabiera stale prąd.
2. Skoro Check się świeci, to rzecz jasna sprawdzić błąd i wtedy nam go tutaj podać, z nieba nie wywróżymy co tam się błyska, prawda ? ;) Jak nie wiesz o co chodzi, to szukaj pod hasłem "samodiagnostyka"

pisario
26-01-12, 00:26
Ale przed restartem kompa bledy nie wyskakiwaly o to chodzi.

Mathaeus
26-01-12, 09:01
Palec kopułka prawdopodobnie wilgoć

pisario
26-01-12, 21:28
Najprawdopodobniej okazalo sie ze NOWY na gwarancji akumulator YUASA okazal sie posiadac mikropekniecia w zwiazku z czym nie trzyma. Blad kompa wyeliminowany 3 blysniecia. Okazalo sie ze czujnik ten na dolocie sie obluzowal (uszczelka pod nim). A jak bedzie do konca z aku bede wiedzial... jutro :)

pisario
28-01-12, 16:55
No i tak. Aku mial jakies mikro pekniecia fabryczne czy cos ktore sie powiekszyly w miare uzytkowania. Gwarancja i czekamy :)