PDA

Zobacz pełną wersję : Bez wspomaganie kierownicy - cięzko czy lekko?

Zwickau
05-06-07, 13:23
Witam! Niedługo bedzie kupić Civic 5. gen. Tylko pytanie jeśli samochód nie zawiera wspomaganie to cieżko czy lekko? Bo nie byłem próba jazdy samochódem Civic 5. gen. Pozdrawiam!

dawid01
05-06-07, 16:59
spoko luz, ja mam 5gena bez wspomagania i czy jest wspomaganie czy nie to ja nie odczuwam, jedynie jak bedziesz mial fele 15 tki i oponki 195 to mozesz odczuc a tak spoko

Taz
09-06-07, 13:02
co ty gadasz? ja mam d13b2 bez wspomagania i ogolnie przy jezdzie mi to nie przeszkadza ale jak np wyjezdzam powoli z ciasnego parkingu od razu na ulice (lub wogole przy manewrowaniu z mala predkoscia) to idzie sie nakrecic ta kierownica.....ogolnie wg mnie lepiej kupic ze wspomaganiem

muzammil
09-06-07, 13:49
ciezko.nawet ze wspomaganiem civic chodzi ciezko.podsumowujac, w civicach 5 gen wspomaganie jest do dupy wiec nie ma roznicy jaka opcje kupisz:DD

kwasu
09-06-07, 14:36
nie wiem po czym wnioskujesz ale w moim civicu wspomaganie pracuje *****iscie i moge krecic jednym palcem bez wysiłku nawet jak fura stoi w miejscu ;)

muzammil
09-06-07, 18:09
po innych samochodach ktore mialem....

kwasu
09-06-07, 20:14
eeee to może masz jakies zrypane to wspomaganie :D tez mam porównianie z kilkoma innymi samochodami i civic nie odstaje od nich

muzammil
09-06-07, 20:23
nie chodzi tlyko o mojego civica, jezdzilem tez innym.chodzi mi o to ze akurta wspomaganie nie jest najmocniejsza strona civicow;jakies tam ono jest ale nie jest super, moze dlatego ze civic jest dosc malym samochodem i stwierdzili japonce ze wystarczy takie jakie jest.

Taz
09-06-07, 20:57
nie moze byc tak zle... :/ nie jezdzilem zadnym innym civem oprocz swojego ale wydaje mi sie ze jednak cos to wspomaganie chyba daje i nie jest tak do konca zrypane-jezdzilem golfem 3 i megane coupe i jak wspomaganie w nich i wspomaganie w civach jest porownywalnwe to jest duza roznica miedzy civem ze wspomaganiem a civem bez... :aloha:

M1
10-06-07, 01:05
Wspomaganie daje bardzo duzo i u mnie działa dobrze nawet porownując do innych wozideł :aloha:

muzammil
10-06-07, 13:08
w porownaniu do czego???? na tle innych japonczykow civic wypada slabo( nissan, infiniti). w porownaniu do samochodow amerykanskich i szwedzkich takze(chrysler, volvo).tymi samochodami jezdzilem dluzszy czas i wspomaganie civica odstaje znacznie od ww samochodow. jedynie 100tka audi krecila gorzej ale o jakosci niemieckich samochodow nie bede sie wypowiadal.....
zgadzam sie z Toba M1 ze wspomoganie daje bardzo duzo, takze w civicu, chodzi mi jedynie o to ze nie jest ono pierwszej klasy, po prostu wedlug mnie dali za slaba pompe.chociaz z drugiej strony jest to auto male i na pewno nie ta klasa co np chrysler czy infiniti....
podsumowujac, dobrze ze wogole w civicu jest wpomaganie:P:D

dR.LasCa
10-06-07, 13:46
mi działa super... przedtem jeździłem golfiaczen 2 bez wspomagania- kręciło sie jak starym traktorem. teraz jest jescze u mnie focus z 2004 roku i wspomaganie się praktycznie nie różni od tego w mojej hance..

rodzyneck
10-06-07, 14:10
muzammil, a może po prostu sobie powinieneś płyn w układzie wymienić hm? ;)
U mnie w 6gen chodzi baardzo dobrze :)

muzammil
10-06-07, 17:59
plyn jest ok.juz mowilem ze to nie chodzi tlyko o moja honde.po prostu zdazylo mi sie miec samochody z lepszym wspomaganiem i tyle.

Sebas1989
19-06-07, 09:53
prawda jest taka ze w polonezie caro+ kierownica lzej sie kreci niz w mojej hani 6 gen. ale kazdy wie ze jesli uklad kierowniczy jest za bardzo wspomagany to przy wiekszych predkosciach auto zle sie prowadzi, dlatego w Haniach wspomaganie nie jest tak bardzo mocne. Nie jest prawda ze Honda robi zle wspomagania kierownicy, gorsze niz w innych autach, po prostu samochody Hondy zawsze nawizuja do sportowego charakteru marki i tyle. HONDA [H] Feel the Power

marcelloz
23-06-07, 13:25
ja mam 1,3 bez wspomagania. moim zdaniem nie jest tak źle, auto jest małe gabarytowo także nie trzeba nadwyrężać mięśni. dla mnie spoko - przyzwyczaiłem się

tomek_jaz
27-06-07, 20:09
Ja rownież mam bez wspomagania i jest cacy. Spoko luzik mozna kupowac bez wk:):) Chyba że ktos jest patyczakiem ktory ledwo na nogach sie trzyma:P

blaster
13-07-07, 05:45
witam! Jestem tutaj swiezakiem i wogole srednio sie znam silnikach i wogole , ale zakupilem niedawno swoja hanie 1.3 92 i niestety nie posiada ona wspomagania a ze mam felgi 15 195-tki to trzeba sie ostro namachac.no i chcialem sie dowiedziec czy mozna zamontowac takowe wspomaganie i jakie by to byly mnie wiecej koszta.jezeli ktos moglby mi podpowiedziec bylbym wdzieczny.
pozdro

pawelek
14-07-07, 15:06
Przy oponach 195/45/15 w d13b2 trzeba przyłożyć "trochę" siły w skręcanie, przy mniejszych
felgach/oponach np. 13" nie ma najmniejszego problemu z kręceniem nawet w miejscu.

blaster
15-07-07, 02:35
no to wiem ze przy mniejszych oponkach nie ma problemu przy manewrowaniu tylko ze ja mam jeszcze kierownice sportowa ktora jest mniejsza i to rowniez utrudnia skrecanie,ale chodzi mi generalnie o to czy ktos wie moze czy jest mozliwosc zainstalowania wspomagania kierownicy i mniej wiecej ile taka instalacja kosztuje.Jak ktos by wiedzial to prosze o odpowiedz.
pozdro

pomierdor
15-07-07, 23:05
ja przekładałem maglownice bo na 195/50 15 na miejscu skręcić na parkingu to trzeba się napocić ale przy wyższych predkosciach to muszę przyznać wyższość układowi bez wspomagania daje lepsze wyczucie w dłoni,ale na hamowaniu na nierównościach jest kolejna przewaga wspomagania możesz spokojnie trzymać kierownice a bez musisz dobrze trzymać żeby hania nie zjechała na bok.