Zobacz pe³n± wersjê : Nie dzia³a ogrzewanie ( Civic IV )
Witam. Mam problem z ogrzewaniem. Poziom p³ynu ch³odniczego w porz±dku, pokret³o od "zimno-ciep³o" dzia³a.2 dni temu przez minutke pogrza³a i koniec. Moze mia³ kto¶ ten problem , i potrafi pomóc ? Pozdrawiam
przytkana/zakamieniona nagrzewnica ? mam podobny problem, tylko u mnie s³abo grzeje po prostu..
a jaki jest p³yn w uk³adzie ?? jest taki strasznie mêtny ?? jak tak to masz zakamieniony uk³ad ch³odzenia, jeszcze jedynie co mo¿esz zrobiæ to zobacz czy ci zaworek przy ¶cianie grodziowej otwiera
Zaworek otwiera ale tak jak mówisz p³yn jest mêtny. Czsem przez chwile poleci ciep³e , ale za moment juz lodowate, Jak to najszybciej odkamienic ??
najszybciej i najbezpieczniej ?? zlaæ ca³y ten p³yn. Zalaæ wod±(oczywi¶cie zimny silnik) odpaliæ niech sie zagrzeje na maxa mo¿na nawet poje¼dziæ kilka km, zlaæ znowu wode jak dalej jest mêtna to powtórzyæ sytuacje. Mo¿na te¿ zastosowaæ p³ukanki do uk³adów ch³odzenia ale nie wiem czy to nie uszkadza przypadkiem uszczelnieñ. Co¶w stylu k2 radiant
Spu¶ci³em ca³y p³yn dolnym wê¿em od ch³odnicy(kranikiem) przep³uka³em wod± , zesz³o du¿o syfu, potem zala³em nowy p³yn. podczas jazdy, zaczê³a sie grzac na maxa, zagotowa³a mi sie. z pod machy ( z wyrównawczego ) siwo, z wydechu to tak kopci³a ze ¶wiata nie widac, nie wiem co jest grane. :(
mo¿e nie zakrêci³e¶ krankia spustowego albo w±¿ siê zsun±³ ?? odpowietrzy³e¶ uk³ad ?? je¿eli to wszystko zrobi³e¶ to albo gdzie¶ masz ubytki p³ynu spore przez to sie zapowietrza i gotuje, albo dlatego mia³e¶ zasran± nagrzewnice bo wywali³o ci uszczelkê pod g³owic±. P³yn wlewa³e¶ na zimny silnik, jak i wode ?? jak nie to..........
My¶le ze to kwestia odpowietrzenia (mam nadzieje). Odstawie do warsztatu ,bo juz zg³upia³em. Dziêki za pomoc.
Hanka pojecha³a do lekarza. Prawdopodobnie by³a woda w uk³adzie i zamarz³a i dlatego nie ma obiegu, jutro bedzie wszystko jasne.
dawaj dawaj i mów co tam z grzaniem
no to nie¼le nie sprawdzi³e¶ przed zim± czy jest zalany p³yn czy woda ??
No niestety , skoñczy sie planowaniem g³owicy, now± uszczelk± itp.
Wszystko zaczê³o siê od zapowietrzonego uk³adu.
Skoñczy³o siê planowaniem g³owicy, kompletny zestaw uszczelek (góra), rozrz±d , pompa wody i pare innych drobiazgów.
Ca³kowity koszt naprawy to 1391 z³.
Nauczka na przysz³o¶æ.
hondy lubia sie zapowietrzac :)
Problem z ogrzewaniem rozwi±zany.Ja te¿ mia³em ten problem z ogrzewaniem problem rozwi±za³em sam po prostu nie zamyka³a siê klapka przy nagrzewnicy za du¿o syfu czyli li¶ci i takich innych ¶mieci wystarczy odkrêciæ schowek, metalow± poprzeczkê za schowkiem, komputer odkrêcamy czarny plastik tam gdzie jest wiatrak i filtr przeciw py³kowy i oczom naszym ukarze siê nagrzewnica i nieszczêsna niedomykaj±ca siê klapka wydmuchaæ syf i hania grzeje jak w¶ciek³a .Potrzebne bêdzie klucz 10 nasadowa z przed³u¿k± ¶rubokrêt krzy¿ak 2 browary czas oko³o 2h w zale¿no¶ci od ilo¶ci browarów