PDA

Zobacz pełną wersję : [Civic VII 2005] Problem z przednią szybą

przemyslaw
23-01-12, 08:42
Witam,

mój problem polega na tym, że przednia szyba od strony kierowcy podczas zamykania w górę, oprócz tego, że bardzo wolno chodzi, trzęsie się jakby miała jakiś opór. Nawet gdy zamykam na autodomykaniu opór jest tak duży, że w połowie szyba zatrzymuje się, tak jakby była już na samej górze. Jeżeli jest to wina źle wprawionej szyby, to jest możliwość jakiejś regulacji tego, tak aby działa swobodnie ?
Tak ogólnie to szyby (nawet od strony pasażera) chodzą bardzo leniwie :/ (mam 3 drzwiową).

I jeszcze taki drobny problem z zegarkiem: jak ustawić w nim prawidłową godzinę ?

Dzięki z góry za pomoc i Pozdrawiam ;)

owsikk
23-01-12, 11:02
pod przyciskami wyboru stacji masz literki M (minuty) i H (godziny) - nimi ustawiasz czas
wcześniej jednak musisz wcisnąć i trzymać mały przycisk CLOCK - przyjrzyj się a znajdziesz go na panelu radia

kedud
23-01-12, 11:46
Autodomykanie?? co to jest? u mnie szyba od kierowcy jest trochę luźna, tzn że trochę się rusza przód/tył jak się podnosi. z zegarem jest jak owsik pisze. A Twoje szyby dają wiele pytań:

Jeżeli jest to wina źle wprawionej szyby
to masz wymienione i może sterownik jest do regulacji, albo ogranicznik. Ale jak wszystkie chodza tak samo, to wszystkie były wymienione??? przychodzi mi na myśl tylko dachowanie

owsikk
23-01-12, 12:23
Kedud, jak ktoś miał wersję komfort to w standardzie miał autodomykanie szyb, tzn. po wciśnięciu przycisku zamykania wszystkie drzwi się zamykają, a ponadto jeżeli któraś szyba jest uchylona to się domyka.

Czy szyby szybciej się domykają kiedy masz zapalony silnik?

genior
23-01-12, 13:40
a może na początek przesmaruj uszczelki silikonem

kedud
23-01-12, 14:15
nie mam wersji komfort?? mam autoklima, skóra i radioCD, grzanie foteli, a autozamszyb nie mam?? albo nie mam albo nie wiem, że mam, dlatego sie zdziwiłem. Pozdrawiam

lajsta
23-01-12, 15:03
Autodomykanie/autootwieranie czasami lubi "zniknąć" ale bardzo prosto je przywrócić: otwórz szybę do końca i nie zwalniając przycisku trzymaj go jeszcze przez kilka sekund maksymnalnie wciśniety aż usłyszysz "cykniecie". Zaraz po tym zrób to samo w druga stronę tzn. zamykaj szybę trzymając cały czas przycisk max w górze i nie puszczaj go po zamknięciu az do momentu "cyknięcia". Potem juz wszystko powinno wrócić do normy czyli jednorazowe wciśniecie do końca przycisku i puszczenie go spowoduje całkowite otwarcie szyby oraz maxymalne jednorazowe pociągnięcie przycisku spowoduje zamknięcie szyby. jeśli się nie mylę to działa to tylko na szybach kierowcy (na przycisku jest napis AUTO). Jeśli chodzi o "brykanie" szyby w prowadnicach to pomoże na tę dolegliwość silicon w sprayu (broń boże żadne WD40 lub pochodne - one tylko pogorszą sprawę).

kedud
23-01-12, 21:30
ale ja zrozumiałem autozamykanie z pilota...

owsikk
23-01-12, 22:09
no i dobrze zrozumiałeś, kolega wyżej napisał co należy zrobić żeby przywrócić autodomykanie szyb, jeżeli w jakiś sposób przestało działać.

przemyslaw
23-01-12, 22:26
Z zegarem i siliconem w spray'u będę próbował,
jeśli chodzi o autodomykanie to mi to działa bez problemu, najbardziej mnie martwi właśnie przednia szyba kierowcy, ponieważ jak pisałem, to gdy podnoszę ją w górę to strasznie się trzęsie, nie idzie płynnie, tak jakby miała jakiś opór bo np. jest za bardzo przesunięta w jedną ze stron i się haczy. I właśnie chciałem wiedzieć, czy można ją jakoś wyregulować, tak żeby było "dobrze". Ogólnie to ja zawsze na odpalonym otwieram i zamykam szyby, żeby nie potrzebnie potem nie kręcić stacyjką.

To że szyby chodzą wolno, to zauważyłem różnicę u brata, który ma civic VI i tam po prostu szyby śmigają :) Ale to tak ja pisałem, będą próbował ze siliconem.