PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z radiem samochodowym FM po zamontowaniu radia CB.

Mathius4
23-01-12, 00:03
Siema mam taki mały problem.

Posiadam radio samochodowe FM zwykłe Panasonic z CD/MP3, działało normalnie bez problemu.

Niedawno pokusiłem się o zakup radia CB, wybór padł na Midlanda Alan 109 a antena to Sirio AS 100 z cewką 125mm.
I tak, antena standardowo na dachu w jego prawym tylnym rogu, radio CB pod zapalniczką podpięte bezpośrednio przewodem plusowym do akumulatora a masa obok Air bagu.

I tak jest taki problem, że gdy mam załączone radio samochodowe FM i radio CB wszystko jest ok, ale w chwili naciśnięcia gruchy radio samochodowe gaśnie, po prostu tak jakby odcinało mu napięcie, puszczam przycisk od gruchy - radio samochodowe się załącza i działa prawidłowo, dzieje się tak za każdym razem gdy przycisnę gruchę.
Dodatkowo - gdy mam załączone obydwa radia i przycisnę przycisk gruchy - radio FM gaśnie, ale to co mówię do mikrofonu gruchy słychać w moich głośnikach samochodu, może nie idealnie bo zakłóceniowo, ale po prostu głośniki od radia FM nadają mój głos...

Co jest nie tak ? Dlaczego radio samochodowe gaśnie po naciśnięciu gruchy i mój głos słychać w głośnikach samochodowych ?

Jeszcze gdy włączam spryski szyby to wywołuje to zakłócenia na radiu CB, ale tego się chyba nie pozbędę niestety...

skolopendra
23-01-12, 16:39
Jeszcze gdy włączam spryski szyby to wywołuje to zakłócenia na radiu CB,

to chyba normalne

zmierz napięcie na stykach radia czy spada

jeśli nie to pole magnetyczne zakłóca radio

Feniks333
23-01-12, 16:46
Szczerze to pierwszy raz się spotkałem z takim przypadkiem.
Spróbuj założyć filtr przeciwzakłóceniowy. Fakt faktem u mnie taki filtr nie wiele pomógł w kwestii eliminacji zakłóceń, ale to nie jest jakiś potężny wydatek, więc myślę że można spróbować.

skolopendra
23-01-12, 16:51
a nie masz tam może założonego dopalacza ze 100w?

Mathius4
23-01-12, 17:17
Dopalacza ?

Spadków napięcia nie ma.. Wszystko inne czyli zegarek światła itp działa prawidłowo tylko radio samochodowe się wyłącza..

Co do pola magnetycznego - co ono ma do tego, jeżeli radio odtwarza płytę CD ? Obojętne czy radio odtwarza płyte CD czy jest spięte przez Auxa z komórką czy czymś innym - po wciśnięciu gruchy poprostu wyłącza się.. Raz mówiłem dłużej na CB, ponieważ tłumaczyłem gościowi drogę i wszystkie ustawienia radia się skasowały.. Tak jakbym odpiął akumulator, skasowały się zapisane stacje, ustawienie radia ogólnie wszystko...

Feniks333
23-01-12, 18:42
A prąd do CB idzie z aku bezpośrednio osobnym przewodem czy wpięte jest gdzieś w +12 z instalacji samochodu??

A z dopalaczem to chodzi o wzmacniacz.

skolopendra
23-01-12, 19:56
Co do pola magnetycznego - co ono ma do tego, jeżeli radio odtwarza płytę CD ? Obojętne czy radio odtwarza płyte CD czy jest spięte przez Auxa z komórką czy czymś innym - po wciśnięciu gruchy poprostu wyłącza się..

jak widać ma
podłącz inne radio i sam sprawdź

Mathius4
23-01-12, 19:57
Bezpośrednio z aku osobnym przewodem idzie..

W bagażniku jest skrzynka Manta ale maaalutka, całe 60w rms :D

skolopendra
23-01-12, 20:02
podłączałeś kiedyś reflektometr
stroiłeś to czy tak na żywioł?

Muzyk-Grzes
24-01-12, 07:00
Jeśli zasilanie jest wprost z akumy to może z masa jest coś nie tak? Ja bym raczej CB sprawdził podłączając bezpośrednio do + i - z akumulatora bądz gniazdka zapalniczki czy wtedy bedzie radio rozłączać.

Mathius4
24-01-12, 07:35
Nie stroiłem jeszcze, w tym tyg jadę na strojenie.

Muzyk-Grzes - jak było wpięte pod zapalniczkę było to samo..

Muzyk-Grzes
24-01-12, 21:11
To może samo CB robi takie "cuda" że prąd zanika przy nadawaniu ,jakby był tam "dopalacz" dopięty. Zapytaj na strojeniu może tam bedą wiedzieć.

Mathius4
24-01-12, 23:55
Ale Panowie spadków napięcia nie ma... Żadna kontrolka nie przygasa, żadne światło no nic, wszystko jest jak najbardziej OK...

Dodatkowo przed CB jest bezpiecznik 5A...

Nawet gdy radio samochodowe jest wyłączone (świeci się tylko niebieski przycisk ON/OFF) to nawet on gaśnie po wciśnięciu gruchy, zachowuje się identycznie jakby nie dostawał napięcia..

skolopendra
25-01-12, 12:44
Nawet gdy radio samochodowe jest wyłączone (świeci się tylko niebieski przycisk ON/OFF) to nawet on gaśnie po wciśnięciu gruchy, zachowuje się identycznie jakby nie dostawał napięcia..

odpowiedziałem już gdzie i w czym leży problem
:cool:

a ty nadal swoje :confused:

Mathius4
25-01-12, 13:17
Czyli Twoim zdaniem to wina radia samochodowego ? ;)

skolopendra
25-01-12, 14:27
pola magnetycznego

Mathius4
05-02-12, 14:53
Odświeżam.

Takiego zakończenia sprawy raczej się nie spodziewałem - objaw ustąpił, nagle z dnia na dzień obydwa radia zaczęły ze sobą współgrać, wszystko jest ok...

Nie wiem dlaczego z początku były problemy...

skolopendra
05-02-12, 15:16
marsjanie odlecieli...