Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : schodząca farba z pokrywy zaworów - oznaka katowania motoru

Gawroon
04-06-07, 19:41
Nie wiedziałem w którym dziale umieścić.

Jak wiemy oglądając wiele starszych cifów możemy zauważyć, że na niektórych farba z dekla prawie wogóle nie schodzi, a na innych w większości już odpadła.
Ten post może wydać się śmieszny, ale czy możliwe jest, że schodząca farba z dekla może być oznaką ciągłego kręcenia silnika pod czerwone pole? Tz. według tej opinii farba schodzi w skutek "przegrzania głowicy". Jeśli ma być to prawda to znaczy, że np: nie powinno się kupować auta ze schodzącą w znacznym stopniu farbą z pokrywy zaworów...
Czy ktoś z was słyszał kiedyś o takim zjawisku? ??

ceer
05-06-07, 16:08
farba na deklu w moim bylym d16 byla miod a zlopal 1l na 500 cos jeszcze ??

Simonides
05-06-07, 16:30
ja mam brud syf i malaria :bicie: a smiga idealnie i pali 1l na 5000km 5w50

pomijajac ze mam z anglika motor i klimat tamtejszy wplywa ze lakier na pokrywie leci raz dwa :aloha:

skolopendra
08-06-07, 22:12
reasumując

ale czy możliwe jest, że schodząca farba z dekla może być oznaką ciągłego kręcenia silnika pod czerwone pole?

raczej nie
bardziej jest to objaw warunków w jakich autko jest" przechowywane" od nowości :aloha:

pomierdor
08-06-07, 22:34
kumpel maluje specjalną farbą pokrywy i nie miał jeszcze zwrotu,czyli wszystko zależy jaka farba i jak położona, myśle że wszystko malował automat więc zależy czy dysze były czyste a dekiel dobże odtłuszczony.

rem36
08-06-07, 23:10
to nie temat na to podforum!