Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d16z2 - remont kontratakuje :) epiz.IV

chichol
01-06-05, 13:30
Witajcie
Z tego naprawdę zaczyna robić się serial.. :D

Po zmierzeniu okazało się, że wał jest nie ruszony i niby można robić remont.. Zacząłem więc dzwonić po sklepach i coraz bliższy jestem zdania, że przy takiej ilości części jest to bez sensu, po prostu..

Przypomnę co będzie robione:

1.Wym. uszczelniaczy
2.Wym. pierścieni
3.Wym. panewek
4.Wym. jednego tłoka (wezmę jakąś używkę)
5.Wym. jednego zaworu wydechowego (pikuś :) )
6.oczywiście wymiana uszczelki pod głowicą + uszcz.pod kol.ssącym
7.szlif głowicy + tuleja w jeden cylinder + zrobienie korbowodów = jak dla mnie co najwyżej 600 zeta

Problem tkwi w częściach. I nie mówcie, że to było. W ciągu ostatnich dwóch dni dokładnie przejżałem zasoby na forum i nie doszedłem do żadnych konkretnych wniosków.

Doskonały przykłąd stanowią uszczelniacze. W sklepach dostępne są głównie wyroby "Ajusa" po 4zł/szt. które z resztą zj..aliście od góry do dołu... a nikt nie powiedział co w zamian... alternatywa w postaci orginałów 27zł/szt nie jest zbyt kusząca, a mnie trudno uwierzyć w to, że nie ma porządnych zamienników w cenie np. 12-16zł/szt. - czekam na sugestie.
To samo pytanie miałbym przy panewkach, pierścieniach i uszczelkach - jakie zamienniki warto i gdzie można je dostać, bo muszę dodać, że w Olsztynie żadna hurtownia nawet nie ma w opcji zciągnięcia panewek do mojego silnika!!

Pozdrawiam

cihy
01-06-05, 13:38
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3315
tutaj też była rozmowa o uszczelniaczach (i nie tylko)

chichol
01-06-05, 14:10
Widziałem tą dyskusję. Czytałem nawet kilka razy.. ;)
Niestety nikt nie podał żadnej sensownej alternatywy dla oryginalnych uszczelniaczy, a powtórzę, że nie mogę uwierzyć że jakiś producent nie robi tańszych a dobrych OEM... (tańszych bo nie zdziera za znaczek hondy na opakowaniu).

Nie ma tam nic na temat producentów pierścieni - jak dotąd proponowano mi tylko "Hastings", ale za podejżanie niską cenę.. - 170zł/kpl. nie mówiąc już o panewkach (120zł/kpl.-korb. 160zł/kpl.-gł), gdzie facet nie był w stanie określić mi nawet producenta :D...

generalnie jestem w kropce.. :?

Nevada
01-06-05, 21:26
moją alternatywą jest drugi silnik- a jak masz tanio robicizne to za pare flaszek Ci go wrzucą

Dominik_bb
01-06-05, 23:27
Pierscienie polecam z firmy ,,SM' made in germany :D podobno dobre ta firma wykonuje pierscienie do samochodów marki mercedes gdzie montują je do nowych samochodów mam je w swojim załozone i jest gitara uszczelniacze niestety JC bo orginał za drogi