Zobacz pełną wersję : Jak działa immo?
aqualopetak
21-01-12, 10:39
Witam.
Chce dorobić kluczyk i mam czip immo od starego - zużytego kluczyka od mojego auta (dostałem go przy zakupie samochodu). Nie wiem czy ten czip jest w 100% sprawny dlatego mam pytanie. Czy próba odpalenia samochodu bez czipa immo blokuje kompa czy tylko uniemożliwia odpalenie i można później odpalić kluczykiem w którym jest czip sprawny?
Nie zablokujesz nic, zwyczajnie nie odpali. Sam kluczyka nie "dorobisz" daj to do odpowiedniego człowieka :P Każdy kluczyk trzeba zaprogramować w immobilizerze, do tego potrzebny jest kluczyk czerwony-serwisowy. Jeśli go nie masz to też się da, z tym że będzie trochę drożej to kosztować.
djhubertusss
21-01-12, 14:45
nie trzeba mieć czerwonego, na giełdzie dorabiają za 100zł
aqualopetak
21-01-12, 17:52
nie wystarczy dorobić normalnie klucz tak jak się dorabia klucz do domu, przełożyć ze starego klucza czip z immo do dorobionego? Tak nie będzie działać? przecież w samym kluczyku nic nie ma tylko czip odpowiada za komunikacje z immo, czy się mylę?
Kiedyś (nie w hondzie) ułamałem kluczyk i dorobiłem najzwyklejszy za kilka złotych - przykleiłem do niego tą część a czipem/antenką czy cholera wie co tak jest i działało ;]
aqualopetak
21-01-12, 23:25
No i tak mniej wiecej chcialem zrobic :)
MadSkillz84
22-01-12, 17:13
Kiedyś (nie w hondzie) ułamałem kluczyk i dorobiłem najzwyklejszy za kilka złotych - przykleiłem do niego tą część a czipem/antenką czy cholera wie co tak jest i działało ;]
Oczywiście że sie tak da,tylko serwisy nic nie mówia o tym bo by klientów potracili,wystarczy przełożyć chip ze starego klucza do nowego kluczyka którego można sobie dorobić jak zwykły klucz do domu i będzie śmigać.Najważniejszy jest chip żeby nie był uszkodzony.
skolopendra
22-01-12, 18:00
koszt dorobienia z immo w krakowie ok 70zł
wystarczy przełożyć chip ze starego klucza do nowego kluczyka którego można sobie dorobić jak zwykły klucz do domu i będzie śmigać
no ok, ale tym sposobem mamy nadal 1 kluczyk a jak ktoś ma 1 i chce dorobić drugi na wszelki wypadek to trzeba nowy czip a dokładniej mówiąc transponder zaprogramować i taka operacja kosztuje tak jak kolega wyżej podpowiada od 50 do 100zł i nie dajcie sie naciągnąć na więcej...
skolopendra
23-01-12, 20:14
jedynie w aso liczą sobie coś koło 700-800zł