Zobacz pełną wersję : Czy zawsze jednakowe oznaczenie szyb bocznych?
Chodzi o Civica 5d 1995 MA8 (a może i inne modele) czy wszystkie szyby boczne (tylne / przednie) mają mieć -oryginalnie- takie samo oznaczenie, ja mam parami splintex i secursiv. Pytam bo zasugerowano mi że to oznaka "burzliwej" przeszłości auta.
Chodzi o Civica 5d 1995 MA8 (a może i inne modele) czy wszystkie szyby boczne (tylne / przednie) mają mieć -oryginalnie- takie samo oznaczenie, ja mam parami splintex i secursiv. Pytam bo zasugerowano mi że to oznaka "burzliwej" przeszłości auta.
Niczym sie nie martw, tak wlasnie jest w 5D - czesc szyb Splintex a czesc Sicursiv. Sprawdz tylko czy rok na szybach zgadza sie z rokiem produkcji auta.
Pozdrawiam.
niekiedy tez jest tak ze szyby sa rocznikiem starsze niz rok samochodu
ja np nie mam wszystkich szyb z tego samego rocznia... bo mi juz 2x wybili
dla mnie to glupota sprawdzanie po szybach i wnioskowanie czy auto mialo mega dzwona czy nie, przeciez kazda szyba moze pojsc z nizej wymienionych powodow:
-kamien -> odpryski, pajaczek szyba przednia
-włamanie -> szyby boczne
Ja bym raczej patrzyl na szczeliny pomiedzy blotnikami i maska, blotnikami a drzwiami itp... ale nie po szybach...
dla mnie to glupota sprawdzanie po szybach i wnioskowanie czy auto mialo mega dzwona czy nie, przeciez kazda szyba moze pojsc z nizej wymienionych powodow:
-kamien -> odpryski, pajaczek szyba przednia
-włamanie -> szyby boczne
Ja bym raczej patrzyl na szczeliny pomiedzy blotnikami i maska, blotnikami a drzwiami itp... ale nie po szybach...
Zgadzam się z Toba w 100%. Mój kolega tak miał w samochodzie. Kiedyś spod piaskarki kamień wyleciał jakiś i poszła przednia szyba. Innym razem jakiś pacan wybił tylnią-boczną bo ukradł pustą teczkę co na siedzeniu leżała(nie wiem czego on się tam spodziewał),a znowu innym razem ukradli mu radio wybijając szybę przy kierowcy. Auto z każdą szyba inną prawie, a bezwypadkowe. Nie ma co się tym kierować nigdy.
Pzdr
Tak z ciekawosci.. Obok cyfry oznaczjacej rocznik, sa tam jeszcze kropki (w Sicursivach) i litery (w Splintexach). Ktos sie oreintuje co one oznaczaja?
Gdzie w Hondzie Civic 97 sa oznaczenia na szybie.
Chodzi mi które cyfry odpowiadają za rok
SPUTNIK1957
21-07-07, 09:24
No trajektoria lotu kamieni moze być przeróżna ;) kiedyś mijałem się z samochodem osobowym i tak na 1, 2 metry przed minieciem kamien wyleciał z pod tego samochodu i udeżył w uszczelke przedniej szyby przy słupku, chrobotło niezle więc taki malutki nie był ale szyba na szczęscie ocalała :)
Daty szyb to jedna sprawa a czy ktos czasem niewie gdzie jest odlana pieczeć daty na przednim zderzaku, czy mozna tą pieczęc zobaczyć bez zdejmowania zderzaka?
Witam. Nie wiem jak u Was ale u mnie w MA8 95` z tymi dzwonami było, ale z przodu jest z 96` boczne i tylna 95` a te małe po bokach z tyłu z 93`, chyba tak mysi być, auto mam 2 lata i szpachla nigdzie nie odpada. Pozdrawiam
a ja mam przednia ,dwie boczne przednie i szyberdach secursiv a tyl splintex,i jakos sie tym nie przejmuje,widac te typy tak maja.moj jest anglik
Niczym sie nie martw, tak wlasnie jest w 5D - czesc szyb Splintex a czesc Sicursiv. Sprawdz tylko czy rok na szybach zgadza sie z rokiem produkcji auta. ludzie czytajcie co inni piszą