Zobacz pełną wersję : odkręcanie kolektora wydechowego
Witam zamierzam wymienić kolektor wydechowy w moim eg8 i tu pytanie: czy macie jakiś dobry sposób na odkręcenie śrub??? Bo boje sie, że sie urwą w głowicy.:(
tomson1991
19-01-12, 22:35
Ja wymieniam kolektor też w swoim eg8 teraz w weekend, od kilku osób słyszałem że w civic'ach raczej się nie urywają. Ale rady jakie mi dali to dzień przed wymianą prysnąć po śrubach np wd40, i odkręcać kolektor na ciepłym silniku.
Starstruck
19-01-12, 22:40
Na ciepłym, żeby łapy poparzyć :p? Spsikaj siuwaksem i na spokojnie odkręcisz.
Ja przy takich śrubach używam środka penetrującego Kent a potem odkręcam kluczem udarowym. Nie mylić z kluczem pneumatycznym. Robiłem tak jak napisałem i poszło bez kłopotu. Wszystkie szpilki calutkie :)
Ja spryskałem kilka razy w odstępach godzinnych WD i potem zwykłą grzechotką zeszło, bez większych problemów. Tylko lepiej nie jeździj jak spryskasz bo będzie śmierdziało Ci w aucie i dymiło spod maski :D
pryskanie pomaga tyle co umarłemu świeczka nigdy tego nie robiłem i nakrętki się odkręcają a nawet jak nie sama nakrętka to wykręca się cała szpilka z głowicy
skolopendra
20-01-12, 13:56
Bo boje sie, że sie urwą w głowicy.
nic się nie urywa
jak nie sama nakrętka to wykręca się cała szpilka z głowicy
Nasadki 6-kątne się przydadzą, w moim wypadku nie dało się odkręcić zwykłą nasadką...
palnik z końcówką 3' podgrzać konkretnie i idzie jak masełko :)
ok dziś sie za to zabiorę, dzieki za odpowiedzi.
tak dla informacji to o ile przy odkręcaniu się nie urywają to lubią to zrobić jak już dokręcasz je. proponuje dużo umiaru ale też nie za luźno.
pryskanie pomaga tyle co umarłemu świeczka nigdy tego nie robiłem i nakrętki się odkręcają a nawet jak nie sama nakrętka to wykręca się cała szpilka z głowicy
Pomogło czy nie ale szpilki zostały na miejscu i są całe :>