PDA

Zobacz pełną wersję : Spalanie

hQ^
19-01-12, 19:39
Witam,
Mam bardzo nieprzyjemny problem ze spalaniem mojego cvc'a. Mianowicie od ostatniego zalania na full, przejechałem 120km. Zadziwiła mnie prędkość spadania wskazówki. Postanowiłem zatankować ponownie do pełna aby sprawdzić czy problem tkwi w pływaku czy może w spalaniu. Okazało się że tankowanie pokazało wynik 22litry. Trochę mnie to przeraża i nie mam pomysłów w czym może tkwić problem. Ostatnio jakieś 2miesiące temu zmieniłem kolektor wywaliłem katalizator i zrobiłem przelot. Jeden z mechaników zwrócił uwagę na sonde lambde że może jest w złym miejscu zamontowana. Kolega z forum powiedział że po jeździe bez sondy, spalanie samochodu podniosło się raptem o 1l/100km.
Samochód to cvc 1.5 D15B7. Dodatkowo dodam iż nie czuję żadnych zapachów ani nie widać plam świadczących o wyciekach.
Czy ktoś może ma jakiś pomysł co do przyczyn tak kosmicznego spalania ??

lozek
19-01-12, 20:30
sonda może powodować spalanie MNIEJSZE i WIĘKSZE. zarówno o 1L jak i o 10L.

ją bym obstawiał

Marcin1792
20-01-12, 00:32
Samodiagnostyka powinna pomóc :)

lozek
20-01-12, 11:42
Nie koniecznie. Jak sonda dopiero pada to może dawać złe wyniki i jednocześnie dobre napięcie więc błędu nie wyrzuci

hQ^
20-01-12, 16:00
Zrobię dzisiaj samodiagnostykę i podam wyniki. Dodatkowo zaprzyjaźniony mechanik podpowiedział że problem może tkwić w umieszczeniu sondy w nowym kolektorze mianowicie znajduje się ona na pojedynczej rurze. Tak jak by mierzyła ilość mieszanki na jednym cylindrze i zaproponował mi przeniesienie jej poniżej tak aby zbierała odczyt z wszystkich 4 cylindrów. Czy to może być problem czy raczej nie ? Postaram sie wrzucić zdjęcie jak to obecnie wygląda.

agent_lol
20-01-12, 23:07
nie ma sensu zmieniac położenia sondy.Też miałem umartaą sonde , której samodiagnostyka nie wykrywała - spalanie było na poziomie 13 litów na 100km przy d15z6 econo :/ (gdzie po wymianie pali max 8.5) ale te ponad 20 litra na stówe to chyba nie mozliwe. Nie przelewa go napewno? nie ma dziury w baku albo przewodach paliwowych ? benzyna paruje strasznie szybko i nie powinna zastawiać plam. śmierdzi paliwem kioło auta ?