PDA

Zobacz pełną wersję : dziwna sprawa z hamulcami- pomocy!!

wojti
19-01-12, 18:34
Witam. Mam od dłuższego czasu problem z hamulcami. Polega on na tym że gdy hamuję reakcja samochodu jest taka jak bym hamował pulsacyjnie, tzn puszczał naciskał hamulce. Problem o tyle dziwny, że dzieje się to juz przy trzecim komplecie tarcz i klocków. Zdecydowałem się na swap hamulcy licząc na to że problem zniknie. Problem powrócił po około 2 tkm. Moje pytanie brzmi czy ktoś spotkał się z podobnym problemem. Myśle nad wymianą wszystkich przewodów hamulcowych wraz z elastycznymi oraz regulatorem siły hamowania. Pytanie tylko czy idę dobrą drogą i czy to może być wina przewodów czy może jakiegoś innego elementu którego nei wziąłem pod uwage? Dodam, że nie dzieje sie tak cały czas chociaż często a przy hamowaniu z dużych prędkości drgania przenoszą się na cały samochód.

marcinh9
20-01-12, 15:40
nie masz ABS, prawda?

ja celowałbym w serwo

wojti
21-01-12, 09:44
nie mam nie mam ABSu własnie, dodam co już zrobiłem żeby było jasne, wymieniłem samą pompę (serwo zostało stare), oczywiście regeneracja wszystkich zacisków, z tyłu nowe cylinderki, z przodu nowe zestawy naprawcze tłoczków no i oczywiście później swap hamulców na 262 ale tylko przód. Z jakichś tam zauważalnych rzeczy czuje jeszcze czasami drgający pedał hamulca ale to właśnie z większych prędkości. Tarcze na pewno to nie są bo skąd miały by się pokrzywić to raz a dwa tak jak napisałem wcześniej nie dzieje się to za każdym razem... ale baaardzo często.

jero11
21-01-12, 10:14
sprawdź czy któraś tarcza nie ma bicia, może to być problem z piastą lub łożyskiem.

wojti
24-01-12, 22:26
faktycznie tarcza znowu ma bicie, ale to już któraś z kolei więc muszę sprawdzić sobie piasty i łożyska, jak rozwiążę problem to napiszę co się nim okazało.

Problemem okazała się piasta która miała bicie, wymieniłem piaste wraz z łożyskiem, nowe tarcze i problem ustał :)