PDA

Zobacz pełną wersję : procedura startu

sunnboy
03-06-07, 20:44
Panowie jak zrobic sobie taki pstryczek elektryczek?

solonyone
03-06-07, 23:05

Niby jaki??

Matey
04-06-07, 08:00
wyslac kompa do Furiousa...

Furious
04-06-07, 12:00
true, true, jak cos to PW

BRACIA
04-06-07, 13:06
Po co ci?Czy bedziesz w stanie zmieniac sobie sam obroty z ktorych pojazd ma startowac w zaleznosci od przyczepnosci nawierzchni?Jesli tak to ok , jesli nie to moim zadanie modyfikacja mija sie chyba z celem.

redzikm
04-06-07, 13:49
Moze koledze chodzi nie o procedure startu tylko o odpalanie przyciskiem jak w s2000?? Tak to odbieram po pstryczku elektryczku.

sunnboy
04-06-07, 14:00
ulalal...chyba zle pojmowalem procedure startu :speszony: wyadawalo mi sie
ze modyfikuje tak ECU ze z kabiny moge np sobie wcisnac pstryczka i obroty wejda np na 3500 a jak wylacze to norma..no ale chyba nie oto chodzi.. :bicie:

cel...np jakis street legalny i nie bede musial sie martwic o trzymanie obrotu :speszony:

Furious
04-06-07, 14:02
ulalal...chyba zle pojmowalem procedure startu wyadawalo mi sie
ze modyfikuje tak ECU ze z kabiny moge np sobie wcisnac pstryczka i obroty wejda np na 3500 a jak wylacze to norma..no ale chyba nie oto chodzi..
obroty same nie wejda, ty musisz wcisnac gaz i bedziesz mial odcinke np na 3500rpm
pstryczek wylaczajacy to oczywiscie mozna zrobic

sunnboy
04-06-07, 14:05
obroty same nie wejda, ty musisz wcisnac gaz i bedziesz mial odcinke np na 3500rpm
pstryczek wylaczajacy to oczywiscie mozna zrobic

no wlasnie ..fachowiec jednak to fachowiec wie jak to okreslic

YETI
03-01-08, 01:00
musisz wcisnac gaz i bedziesz mial odcinke np na 3500rpm

To znaczy, że procedura startu na czas ruszania z miejsca przesuwa odcinke na niższe obroty? Przyznam się że nie mam pojęcia jak działa procedura startu, czy można kilka słów wyjaśnienia?

Kosciech
03-01-08, 09:00
Zasada działania procedury startu: Stoisz w miejscu, wciskasz gaz do dechy, obroty utrzymują się np. na poziomie 4000 obr/min i jest odcięcie. Puszczasz gwałtownie sprzęgło, samochód rusza po czy po przekroczeniu pewnej niewielkiej prędkości silniki dokręca obroty na maksa i dwója :D. Tak po krótce to działa. Chodzi o to, żeby przy starcie cie nie poniosło i nie stać paląc gume.

nelq
03-01-08, 17:01
Dokładnie, chodzi o to, żeby przy ruszaniu mieć optymalny zakres obrotów.
W bardziej zaawansowanych wersjach (z automatyczną skrzynią z możliwością ręcznej zmiany biegów lub ze skrzynią sekwencyjną) wygląda to tak, że stojąc uruchamiamy procedure startu, jedna noga na wciśniętym gazie, obroty utrzymują się na jakiejś wartości (np. 3500 RPM), druga noga na hamulcu, po puszczeniu hamulca auto rusza kontrolując zachowanie kół napędzanych nie dopuszczając do uślizgu a my mamy gaz wciśnięty do oporu.

sunnboy
03-01-08, 17:27
polecam ;)

YETI
03-01-08, 20:39
dzięki za wyjaśnienie

Lcfr
03-01-08, 21:03
Zasada działania procedury startu: Stoisz w miejscu, wciskasz gaz do dechy, obroty utrzymują się np. na poziomie 4000 obr/min i jest odcięcie. Puszczasz gwałtownie sprzęgło, samochód rusza po czy po przekroczeniu pewnej niewielkiej prędkości silniki dokręca obroty na maksa i dwója :D. Tak po krótce to działa. Chodzi o to, żeby przy starcie cie nie poniosło i nie stać paląc gume.

no tylko dodam(jako użytkownik cuda - thx Furious), ze "gaz do dechy" to raczej nie.....
bo wtedy większe staja sie przerwy między "odcinką a dodaniem gazu przez kompa"
mając procedurę warto też opanowac położenie przepustnicy... :) (wcisnięcie pedału gazu)
ale Furia więcej o tym wie...

YETI
03-01-08, 22:06
mając procedurę warto też opanowac położenie przepustnicy... :)
to jeszcze nie wymyślili maszynki do utrzymywania odpowiedniego położenia przepustnicy? Jak patrze na samochody rajdowe przy starcie, to słyszę że czasy między odcinką a dodaniem gazu są minimalne...

Konrad84
04-01-08, 10:34
Podłącze się pod temat. Też mam procedurę startu ( :hinczyk: Furious) i zauważyłem to samo co Lcfr, ale nie o to biega. Kiedy wciskam pedał do połowy to po cichu sobie odcina przy 4000 obr/min, ale kiedy wcisnę pedał do podłogi też odcina ale silnik ryczy. Wiem że jest to spowodowane pełnym otwarciem przepustnicy, ale czy to nie jest szkodliwe ? Bo nie brzmi to zbyt zdrowo ?

emg
04-01-08, 10:38
lepszy wynik osiąga się nie wciskając jednak gazu do końca mimo procedury startowej właśnie z racji różnicy w odcięciu i przywracaniu zapłonu.

ziolo
06-01-08, 11:22
No dobrze ale czy taki bajer mozna sobie zapodac w domowym garazu bez problemow?? czy trzeba grzebac w ECU albo cos innego. Bo zabawka fajna...

sunnboy
06-01-08, 11:34
musisz w ECU grzebac

ziolo
06-01-08, 11:35
A wie ktos ile moze kosztowac taki cudenko??

wunat
06-01-08, 11:48

sunnboy
06-01-08, 12:24
A wie ktos ile moze kosztowac taki cudenko??

nie zubozejesz a frajda jest ;)

ziolo
06-01-08, 12:26
A gdzie trzeba sie udac zeby cos takiego mi zrobili?? jakis elektryk samochodowy albo cos??

sunnboy
06-01-08, 12:46
uzytkownik - Furious
Modyfikacja komputerow i strojenie HOND! (Crome OBD1 oraz BRE, TurboEdit OBD0)

Komputery OBD1 P28 oraz P30 SPRZEDAM!

,,,nie denerwuj wunata ;)