PDA

Zobacz pełną wersję : malowanie bocznych listw

GrzechuLSi
03-06-07, 19:52
Jak sie zabrac do malowania tych listew oraz klamek? trzeba je sciagac bo troche ryzykowne malowanie na aucie? czy trzeba jakis podklad polozyc? I czy lepiej oddac do lakiernika ale jaki to koszt listew z klamkami?

Radek_3D
03-06-07, 20:19
Nawet dwa podklady do plastiku (primer) a pozniej podklad pod baze , baza i klar.

Musisz zdjac, bo na samochodzie nigdy tego nie zrobisz dokladnie.

GrzechuLSi
03-06-07, 22:01
a wiesz w jaki sposob je zdjac? A duzo tej farby trzeba? taniej wyjdzie jak zostawie to w jakims warsztacie czy sam sie w to bawic, malowanie pedzlem walkiem czy masz inny lepszy sposob?

NatiSanelEG4
03-06-07, 23:43
słuchaj jak masz pistolet, znasz lakiernie gdzie Ci dobiorą lakier, podkład, bezbarwny i dryg do lakiernictwa to lakieruj sam... natomiast samemu pędzelkiem albo "wałkiem" hmmmm to nie polecam... może tak - nie będzie fajnie:) lakier kosztuje różnie, w zależności od tego czy to metalik, perła ale nigdy nie jest to drogi wydatek... musisz kupić cały zestaw czyli baze itp. co nie jest drogie... proponuje podjechać do lakiernika i zapytać o koszt...

Duhon86
04-06-07, 00:28
pędzelkiem u mojej córki kwiatki najładniejsze w okolicy gwarantowane... dobrze że jestem po piwie bo tylko uhahałem się na różowo...

Widac nie wszyscy sa tak madrzy jak Ty i wiedza wszystko o lakiernictwie.Jakbys byl jednak ciut sprytniejszy to blysnołbys wiedza i odpowiedz mu rzeczowo,no ale komentować czyjac niewiedze jest lepiej w formie smiechu...to byla taka dygresja mała.
A Ty Grzechu najlepiej udaj się gdzies do warsztatu i ladnie Ci to mazna ,chyba ze sam masz umiejetnosci ku temu to sprobuj w pojedynke.

GrzechuLSi
04-06-07, 08:58
podjade do lakiernika owszem ale chcialbym najpierw zapytac ile innych to kosztowalo i jak to zalatwili bo moze znacie jakies dobre sposoby wole nabyc troche wiedzy przed zrobieniem czegos niz pozniej mam czegos zalowac

zastanawiam sie tez nad pomalowaniem machy na czarno, wiecie jaki to koszt +/-

grzechs
04-06-07, 14:41
350 zł max

Jerru
04-06-07, 16:33
Malowalem ostatnio listwy i progi, zderzaki. Niestety nie jestem ci w stanie powiedziec ile lakiernik wzialby osobno za same listwy. Liczac srednio ze dobry gosc bierze 300 pln za element to moze za troche mniej by ci pomalowal (troche zabawy z listwami jest - zaopatrz sie od razu w spinki - bo na pewno ktoras sie ulamie) - a jak nei masz doswiadczenia zadnego to lepiej sam sie za to nie zabieraj.

GrzechuLSi
04-06-07, 18:00
niewiem czy sam zalatwic lakier i podklady sam zdjac listwy i mu zawiezc a lakiernikowi zaplacic tylko za pomalowanie bo jeszcze dojda lusterka spoona:) czy zostawic cale autko, taniej by tak wyszlo?

manik
04-06-07, 18:57
ja na Twoim miejscu bym zdemontowal i sam zawiózł, autka bym raczej nie zostawiał, bo nie ma takiej potrzeby. W Oławie z tego co wiem to na Kilińskiego(Kuriata) biorą za detal jeszcze 250zl, reszta 300 - 350.A czy Ci polecam ten zakład to mnie nie pytaj bo nie wiem kto tam teraz maluje.

Infi
04-06-07, 20:55
kurde ale ceny u mnie w okolicy 120-150 max ze element i to w serwisie Fiata czyli pelna profeska komora bezpylowa itp itd

Jerru
04-06-07, 22:16
Komora bezpylowa itd nie zawsze oznacza pelna "profeske" warunki pewnie idealne ale dobrego lakiernika nic nei zastapi ;) liczy sie jakosc materialow i jak ci gosc dobierze lakier (gradacja itp) no i od tego jak pomaluje :)

lyskacz84
08-06-07, 12:33
Najlepiej posciagaj wszystko sam i zawiez to do lakiernika bo najwiecej ci policza za sciagniecie tego (czytaj 2x tyle), wszystko odbierzesz max na drugi dzien i powinienes zaplacic gora 300zl czyli tyle co za kazdy inny element chociaz jak dla mnie to wygorowana cena jak za kilka listewek

dark
08-06-07, 21:54
posciagaj wszystko co chesz malowac i jedz do lakiernika, jak sie dogadasz to ci taniej policzy, bo sa jeszcze normalni lakiernicy, ktorzy widza roznice w malowaniu maski a lusterka czy klamki :d i chwala za nich :aloha:

GrzechuLSi
08-06-07, 22:50
to na Kilińskiego(Kuriata) biorą za detal jeszcze 250zl, reszta 300 - 350 gadalem z Tomkiem i mowil ze 200zl i lakiernikmi pomaluje tylko jedno ale, mam sam opkleic tamsami dookola listew hmm nigdy tego nierobilem,

I ptyanie: Wybaczcie wszechwiedzacy i prosze wstrzymajcie sie z komentarzem bo niewiem czy na te listwy idzie jakis podklad czy tak o odrazu kolor w jakim mam nadwozie?

E57
09-06-07, 01:28
podkład do plastiku najpierw

rossi22
10-06-07, 14:17
ostatnio sam malowalem te listwy, wiec powiem co jeszcze nie zostalo powiedziane. Ja zastowowalem lakier w sprayu, do tego klar i oczywiscie podklad, wczesniej oczywiscie wszystkie listwy zmatowilem lekko i odtluscilem. Najwazniejszą i najtrudniejszą rzeczą uważam że jest zdjęcie listew bez urwania zaczepów( o ile jeszcze środkowe zaczepy schodzą w miare łatwo o tyle skrajne łatwo pourywać). Najlepszym sposobem ich zdjęcia jest zrobienie tego od środka drzwi, trzeba zerwać folie z drzwi i po kolei odpinać zapinki-nie jest to trudne, a uwierzcie ze inaczej pourywacie zapinki. A co do lakierowania to zależy od Twoich zdolności manualnych.

marcin_g2
23-06-07, 15:53
moj brat maluje w garazu. polewa sciany woda i tez jest bezpylowo:P a co do profesjonalizmu to widzialem jak po "profesjonalnym" malowaniu wygladal blotnik i mysle ze sam bym podobnie to zrobil :d takie elementy jak listwy i klamki sam bym pomalowal... nieduza powierzchnia, praktycznie nie ma gdzie tego zepsuc...

GrzechuLSi
23-06-07, 22:18
rossi22, I jak wyszlo po malowaniu identyczny odcien listew do lakieru? a ile cie to wszytko cenowo wyszlo?

E57
23-06-07, 22:50
ostatnio byłem w sklepie z farbami (mieszalni lakierów) i z tego co się dowiedziałem, to koszt jest taki:
- duża puszka podkładu do plastiku w spray'u - 31 zł
- duża puszka lakieru bezbarwnego - 12 zł
- lakier (odcień dobierany komputerowo... coś tym stylu, ale kolor napewno taki sam lub bardzo bardzo zbliżony) na zamówienie, nabijany do puszki (spray) 400 ml - 45 zł

adasiek_
19-10-07, 20:22
mam pytanie co do spinek.gadalem z lakiernikiem i mowil ze na bank popekaja. podjechalem dzis do salonu hondy i za same spinki (3 czy 4 rozne rodzaje) zaspiewali mi jedene 217 zl ;| juz nawet nie pytalem czy to z vatem czy bez. wiecie gdzie mozna te spinki dostac w przystepniejszej cenie ?

E57
19-10-07, 23:01
spinki się nie zniszczą jak je umiejętnie wyciągniesz
jak chcesz nowe to
klik 1 (http://www.margotjg.com/sklep/index.php?cPath=42_43&osCsid=93e16811ac024053a41bac7318c79ced)
klik 2 (http://www.romix.pl/akcesoria.html)

adasiek_
20-10-07, 12:36
potrzebuje szybkiej odpowiedzi od kogos kto zdjemowal listwy u siebie !! !!
czy te spinki wygaldaja tak:
http://www.margotjg.com/sklep/product_info.php?cPath=42_43&products_id=173
http://www.margotjg.com/sklep/product_info.php?cPath=42_43&products_id=171

bo ja juz nie wiem czy tam sa na prawde 3 rodzaje, czy to jakas sciema

E57
20-10-07, 13:06
listwy na drzwiach przednich i listwy koło tylnego koła (tylnych drzwiach) są takie same. natomiast te spinki od listewek na przednim błotniku są inne.
tak było u mnie w 6ge. natomiast jak teraz patrze do EPC to tam dla Vgen wszystkie te spinki mają inny numer części (przód/drzwi/tył).

Baniak
21-10-07, 23:36
Ja zdejmujac listwy w VI gen. coupe pozdejmowalem wszystkie plastiki w srodku i dobralem sie do spinek od srodka :) a w przednim blotniku to zdjolem nadkole :) i wszystkie spinki ocalaly....

kpopis1
23-10-07, 23:57
Co trzeba zrobic zeby pomalowac listwy? Otoz kolejno:

- oczyscic dobrze zmywaczem silikonowym

- zmatowic wloknina scierna (dokladnie!)

- natrysnąc grunt do tworzyw sztucznych z pistoletu o dyszy 1.4 Jesli chodzi o gestosc materialu to z reguly jest pakowany jako gotowy do natrysku bez koniecznosci rozcienczania. Musisz naniesc dwie lub trzy cieniutkie warstwy.

- Okolo 20 minut po natrysnieciu gruntu nalezy polozyc podklad z dodatkiem uelastyczniacza (nie matowiac wczesniej gruntu). Najlepiej jak najgestszy z dyszy 1.8. Potrzeba kilka naprawde grubych warstw. Podklad musi przeschnac minimum 1 dzien w 20C. Jesli masz promiennik IR lub ogrzewanie kabinowe czas ten skraca sie do kilkunastu lub kilkudziesieciu minut.

- nastepna czynnoscia jest zmatowienie podkladu papierkiem na sucho 240 az do uzyskania gladkiej powierzchni bez "plastikowych wloskow czy nierowosci po "strukturce" tworzywa.

- po zeszlifowaniu calosci w opisany wyzej sposob natryskujemy znow podklad akrylowy z uelastyczniaczem tym razem troche mocniej rozcienczony. Znow dzien schniecia w 20C.

- Natrysniety podklad nalezy zeszlifowac na mokro papierkiem 600 potem poprawic kolejno 800 i 1200. Woda musi byc czysta ( wszelkie drobinki zostawiaja widoczne po polozeniu lakieru rysy)

- gdy podklad bedzie juz dokladnie zmatowiony element nalezy odtluscic (np. benzyna ektrakcyjna) i mozna malowac. Najpierw kladzie sie baze (dysza 1.2 lub 1.3), kilka warstw az dobrze przykryje caly element, pozniej chwila przerwy na umycie pistoletu itd (w tym czasie baza powinna zmatowiec) i mozna klasc bezbarwny znow z uelastyczniaczem (dysza 1.4). Tutaj znow kilka warstw, pierwsza cienka potem juz normalnie grubo. Lakier musi przeschnac minimum 14 godzin w 20C odstepy miedzy warstwami 5 do 10 min.

- gdy lakier juz przeschnie trzeba obszlifowac rownomiernie powloke papierkiem 1500 na wode potem poprawic 2000. Po takiej operacji lapiesz za maszyne polerska, nakladasz gabke, pasta G3 i polerujesz az uzyska blysk - tylko ostroznie zeby nie przegrzac lakieru!

Po tym wszytskim listwy powinny byc gotowe do montazu. Kosztorys wyglada nastepujaco:

- grunt do tworzyw - 45 zl za 0,5 potrzebujesz kolo 200 ml na dwie listwy
- podklad akrylowy 0,8 litra z utwardzaczem 70zl ( tez ci zostanie sporo)
- lakier bazowy okolo 100 ml na listwe ( 30zl z rozcienczalnikiem)
- lakier bezbarwny 1l - 90zl razem z utwadzaczem (znow ci sporo zostanie)
- papierki scierne kolo 10 - 15zl
- do tego jeszcze pasta polerska i ewentualnie gabka na polerke, energia elektryczna na narzedzia i ogrzanie garazu ( w niskiej temperaturze to nic z tego nie wyjdzie)

Widzisz teraz co trzeba zrobic i mozesz zdecydowac czy robisz sam czy oddajesz lakiernikowi. Jesli postanowisz zrobic sam sluze pomocą. Z wszelkimi watpliwosciami wal smialo na forum.