Zobacz pełną wersję : Imbobilaiser?
Witam od wczoraj mam problem z Honda,gdy chce uruchomic silnik zapala mi sie zielony kluczyk ( chyba imbobilaiser) i nie moge jej ruszyc.Powtarzam to kilka razy i nic,Dzis sie emczylem chyba z 15 minut a w koncu zapalila.Co moze byc przyczyna?Czy cos sie rozkodowalo???
Wiciągnąć kluczyk, włożyć ponownie, przekręcić. Odczekać aż lampka Immo zgaśnie. Odpalić.
U mnie pomaga.
U mnie takie cos nie dziala kolego, niewiem co robic nie mam zapasowego kluczyka przy sobie bo jestem za granica
Po prawej stronie koło osłony kolumny kierownicy masz centralkę od immo (oczywiście schowana po wew. stronie plastiku). Rozłącz ją i przeczyść styki w obydwu kostkach. U mnie pomogło, od dwóch lat mam spokój. Za moją radą zrobiło to też dwóch kolegów i też pomogło.
Dzieki kolego , jutro sprubuje i napisze czy pomoglo:)
djhubertusss
19-01-12, 18:20
tak jak kolega pisze u mnie zdało egzamin i jest spokój
skolopendra
22-01-12, 18:03
Rozłącz ją i przeczyść styki w obydwu kostkach.
to chyba najlepszy sposób
miałem to samo, pomogła dopiero wymiana pętli immo i zaprogramowanie od nowa immo.
wydaje mi sie ze to jest rozrusznik
Witam ponownie.Gdy przekrecam Klucz i slychac tzw pstrykanie to jest Kostka ktora znajduje sie w bepiecnikach Heater Motor Relay i cos mi pstryk i nie wiem co robic
skolopendra
23-01-12, 21:27
i nie wiem co robic
a zrobiłeś już to co napisane?
czy dalej się zastanawiasz?
:cool:
Nie patrzylem w kable od Imoo poniewaz musze rozkrecic obudowe od kierownicy a tam jest duzo kabli niewiem czy sie polapie
Zeby przeczyscic styki musze sciagnac obudowe od kierownicy?
skolopendra
24-01-12, 11:35
obudowe od kierownicy?
chłopie ogarnij
jest to 10min roboty z naprawieniem i zakręceniem :confused:
Odkręć maskownicę, którą masz przy prawym kolanie - po prawej stronie kolumny kierowniczej. I nie przesadzaj, że jest tam dużo kabli bo akurat tam nie ma ich prawie wcale. Do tej maskownicy jest przymocowany moduł immobilaizera, więc raczej nie pomylisz go z niczym innym. Wchodzą do niego dwie wtyczki (chyba dobrze pamiętam). Wypinasz je, czyścisz styki, składasz i patrzysz czy pomogło. Jeśli jest to zbyt skomplikowane to polecam wizytę u fachowca.
skolopendra
24-01-12, 12:33
Jeśli jest to zbyt skomplikowane to polecam wizytę u fachowca.
lepiej tak zrób mniej szkód będzie
MAsz pod kierownicą maskownice/ plastikową osłonę. Jest na 3 śrubach. jedna z prawej, druga z lewej strony, a trzecia po wyjęciu schowka kierowcy u góry. I na tym jest zamocowany immobilaiser.
Koledzy to nie pomaga.Rozkrecilem preszyscilem styki.Skrecilem wsystko tak jak sie nalezy i awaria ta sama.Niewiem co mam robic.Pomoze ktos?Jestem a granica wiec nie bardzo mam dostep do fachowcow typu mechanik , elektryk itp
Jaki masz dokładnie objaw? Jak próbujesz odpalić to po przekręceniu kluczyka kompletnie nic się nie dzieje, nic nie cyka, tylko miga kontrolka kluczyka ? Próbowałeś drugim kluczykiem odpalić ? Jeśli domowe sposoby nie pomagają to chyba pozostanie Ci programowanie w ASO.
tak jak pisalem gdy przekrecam klucz pali sie kluczyl zielony i miga... i slychac Cyk i to wszystko
A co z drugim klczykiem ?
Mam przy sobie tylko czerwony kluczyk , czarny zapasowy dojedzie w niedziele.Sadzisz ze to cos pomoze??
Jeśli drugim uda się odpalić to znaczy, że winny jest kluczyk. Jak będzie to samo to sam moduł immo coś szwankuje. Tak czy inaczej wizyta w ASO i ponowne wgrywanie kluczyków. Tylko nie wsadzaj czasem czerwonego bo żadnym na 100% nie odpalisz.
Spróbuj jeszcze zdjąć odsłonę stacyjki. Tam jest pierścień czytający kod kluczyka. Obejrzyj czy nie jest coś uszkodzone. Przyłóż kluczyk do niego i potem spróbuj odpalić.
samochod mi odpala ale za ktoryms razem
Kluczyk drugi dojechal.I co ?Jest ta sama sytuacja co byla wczesniej, silnik odpali ale za ktorysm razem;/
skolopendra
30-01-12, 13:20
czerwonego kluczyka się nie wkłada!!!
Nie wlozylem cerwonego, dojechal kluczyk drugi ale czarny zapasowy
Moze mi ktos w jaki kolwiek pomoc?gdy nie ma mnie w Polsce i nie za bardzo mam dojscie do mechanika itd
Moze chodzi tutaj o BENDIX ?? moze wyciagnac rozrusznik i z niego bendix. kazdy rozrusznik ma taki otwór co widac przez niego zęby i w tym miejscu sie go rozkreca najczesciej i z takiej ośki wysówa bendix.
Jeżeli przy próbie odpalenia nie wydaje żadnego dźwięku i miga kluczyk to masz coś nie tak z immo. Rozrusznik raczej nie ma nic do rzeczy. Zrobiłeś to co napisałem Ci wyrzej : "Spróbuj jeszcze zdjąć odsłonę stacyjki. Tam jest pierścień czytający kod kluczyka. Obejrzyj czy nie jest coś uszkodzone. Przyłóż kluczyk do niego i potem spróbuj odpalić."
Jak nie pomoże to wizyta w ASO. Nic więcej nie poradzę.
Ja miałem ten sam objaw. Zrobmiłem co koledzy wcześniej radzili, rozkręciłem maskownice i wyjąłem dwie wtyczki z immo przeczyściłem, preparatem do elektryczności i problem znikł, po włożeniu kluczyka kontrolka znika, nie znika i pulsuje.
Jutro dam znać czy nadal jest OK. Bo działa to dopiero od 8h :) Chociaż za każdym razem wcześniej musiałem kilka razy kluczyk wyjmować i wkładać.
skolopendra
20-09-12, 13:16
w 80% przypadków wyczyszczenie pomaga
Wszystko jest OK. Do tej pory immo chodzi idealnie, czyszczenie wystarczyło.